Tipurile diabetului: cauze și tratament

Tipurile diabetului: cauze și tratament

Diabetul este un grup de afecțiuni în care organismul nu poate produce suficientă insulină, sau nu produce deloc. Atunci când se întâmplă oricare dintre aceste lucruri, organismul nu reușește să introducă zahărul din sânge în celule. Acest lucru poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge. Glucoza, forma de zahăr care se găsește în sânge, este una dintre principalele surse de energie. O lipsă de insulină sau o rezistență la insulină face ca zahărul să se acumuleze în sânge, ceea ce poate duce la probleme de sănătate. Cele trei tipuri principale de diabet sunt:diabet de tip 1;diabet de tip 2;diabet gestațional. 

Care sunt cauzele diabetului?

Cauzele diabetului de tip 1

Se crede că diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar atacă și distruge în mod eronat celulele beta din pancreas care produc insulina. Daunele sunt permanente. Nu este clar ce determină aceste atacuri. Pot exista atât motive genetice, cât și de mediu. Nu se crede că factorii legați de stilul de viață joacă un rol.

ADVERTISING

Cauzele diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 debutează ca rezistență la insulină. Aceasta înseamnă că organismul nu poate utiliza insulina în mod eficient, ceea ce face ca pancreasul să producă mai multă insulină până când nu poate face față cererii. Producția de insulină scade apoi, ceea ce determină un nivel ridicat de zahăr în sânge. Cauza exactă a diabetului de tip 2 este necunoscută. Factorii care contribuie pot include:

  • genetică;
  • un stil de viață mai sedentar;
  • greutate mai mare sau obezitate.

Cauzele diabetului gestațional

Cauzele diabetului gestațional sunt cunoscute. Diabetul gestațional este cauzat de hormonii care blochează insulina și care sunt produși în timpul sarcinii. Acest tip de diabet apare doar în timpul sarcinii. Este adesea întâlnit la persoanele cu prediabet preexistent și cu antecedente familiale de diabet. Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu diabet gestațional continuă să dezvolte diabet de tip 2.

ADVERTISING

Simptomele diabetului

Simptomele generale ale diabetului negestionat includ:

  • sete și foame excesivă;
  • urinare frecventă;
  • somnolență sau oboseală;
  • piele uscată, cu mâncărimi;
  • vedere încețoșată;
  • răni cu vindecare lentă.

Diabetul de tip 2 poate provoca pete decolorate în pliurile de piele de la subraț și gât. Deoarece diabetul de tip 2 durează de obicei mai mult timp pentru a fi diagnosticat, este posibil ca pacientul să simtă mai multe simptome în momentul diagnosticării, cum ar fi durere sau amorțeală la nivelul picioarelor.

Diabetul de tip 1 se dezvoltă adesea mai repede și poate provoca simptome precum pierderea în greutate sau o afecțiune numită cetoacidoză diabetică. Cetoacidoza diabetică poate apărea atunci când pacientul are un nivel foarte ridicat de zahăr în sânge, dar puțină sau deloc insulină în organism.

Simptomele ambelor tipuri de diabet pot apărea la orice vârstă, dar tipul 1 apare de obicei la copii și adulți tineri. Tipul 2 apare de obicei la persoanele cu vârsta de peste 45 de ani. Dar persoanele mai tinere sunt din ce în ce mai des diagnosticate cu diabet de tip 2 din cauza sedentarismului și a creșterii în greutate.

ADVERTISING

Care sunt potențialele complicații ale diabetului?

Complicațiile diabetului apar, în general, în timp. Faptul de a avea un nivel de zahăr din sânge gestionat necorespunzător crește riscul de complicații grave care pot deveni amenințătoare pentru viață. Complicațiile cronice includ:

  • boala vasculară, care poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral;
  • probleme oculare (retinopatie);
  • infecții sau afecțiuni ale pielii;
  • afectarea nervilor (neuropatie);
  • afectarea rinichilor (nefropatie);
  • amputații din cauza neuropatiei sau a bolii vaselor.

Diabetul de tip 2 poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer, mai ales dacă glicemia nu este bine gestionată.

Complicațiile diabetului în timpul sarcinii

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge în timpul sarcinii pot crește riscul de:

  • tensiune arterială ridicată;
  • preeclampsie;
  • avort spontan sau nașterea unui copil mort;
  • malformații congenitale.

Cum sunt tratate diferitele tipuri de diabet?

Indiferent de tipul de diabet pe care îl are pacientul, acesta trebuie gestionat cu ajutorul recomandărilor medicale. Scopul principal este de a menține nivelul glicemiei în intervalul țintă. Medicul este cel care comunică pacientului intervalul țintă. Țintele variază în funcție de tipul de diabet, de vârstă și de prezența complicațiilor. În cazul diabetului gestațional, țintele de glicemie vor fi mai mici decât la persoanele cu alte tipuri de diabet. Activitatea fizică este o parte importantă a gestionării diabetului. Dieta este, de asemenea, esențială. În plus, trebuie monitorizată tensiunea arterială și colesterolul.

Toate persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să ia insulină pentru a trăi, deoarece afectarea pancreasului este permanentă. Există diferite tipuri de insulină disponibile, cu momente diferite de debut, vârf și durată. Insulina se injectează chiar sub piele. Există acum monitoare continue de glicemie care verifică glicemia 24 de ore pe zi. Pacientul va trebui să monitorizeze nivelul de zahăr din sânge pe tot parcursul zilei. Dacă este necesar, este posibil să trebuiască, de asemenea, să ia medicamente pentru a gestiona colesterolul, tensiunea arterială ridicată sau alte complicații. Diabetul de tip 2 poate fi gestionat și, uneori, chiar inversat cu ajutorul dietei și al exercițiilor fizice. De asemenea, poate fi tratat cu o varietate de medicamente pentru a ajuta la gestionarea glicemiei.

Cum previi diabetul?

Nu se cunoaște nicio prevenție pentru diabetul de tip 1. Poți reduce riscul de diabet de tip 2 dacă:

  • gestionezi greutatea și te concentrezi pe o dietă bogată în nutrienți;
  • faci exerciții fizice în mod regulat;
  • eviți fumatul, nivelul ridicat de trigliceride și nivelul scăzut de colesterol HDL.

Dacă ai diabet gestațional sau prediabet, aceste obiceiuri pot întârzia sau preveni apariția diabetului de tip 2.

Ce trebuie să reții?

  • Nu există un tratament pentru diabetul de tip 1. Acesta necesită gestionarea bolii pe tot parcursul vieții. Dar, cu o monitorizare consecventă și respectarea tratamentului, este posibil să poți evita complicațiile mai grave ale bolii.
  • Diabetul de tip 2 poate fi adesea gestionat cu succes sau chiar inversat.
  • Dacă ai diabet gestațional, acesta se va rezolva probabil după nașterea copilului. Cu toate acestea, prezinți un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.