Tipuri de dureri pe care NU ar trebui să le ignori și cum le poți preveni

Tipuri de dureri pe care NU ar trebui să le ignori și cum le poți preveni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Durerea reprezintă de cele mai multe un semnal de alarmă și chiar dacă pare banală, nu trebuie ignorată. Aceasta este o reacție a corpului tău la modificările care au loc la nivelul corpului, sugerând o funcționare necorespunzătoare a mecanismelor fiziologice. Citește în continuare și descoperă ce semnificație au principalele tipuri de durere și cum le poți gestiona eficient. 

Cefalee (durerea de cap)

Cefaleea este una dintre cele mai întâlnite tipuri de durere. Aproape întreaga populație prezintă cel puțin o dată în viață durere de cap. Cei mai mulți preferă să își administreze pastile durere de cap, deoarece aduc o ameliorare rapidă. Când cauza este reprezentată de oboseală, stres, deshidratare, analgezicele reprezintă o metodă rapidă de a-ți relua activitatea fără disconfort. Însă, dacă durerea persistă pentru mai mult de câteva zile, este indicat a consulta medicul. 

ADVERTISING

Modalități optime de a preveni durerea de cap pot fi:

  • hidratarea corespunzătoare (apă, apă infuzată cu fructe sau legume, ceai);
  • reducerea evenimentelor stresante;
  • evitarea multitaskingului;
  • implementarea tehnicilor de relaxare.

Durerea abdominală

Un abdomen dureros poate ascunde o multitudine de afecțiuni. În funcție de simptomele asociate, medicul poate determina care este cauza apariției acestuia. Printre cele mai frecvente cauze ale durerii abdominale se află:

  • tulburările de tranzit intestinal;
  • gastrita;
  • alimentele greu de digerat (preparatele prăjite, cele cu un conținut crescut de grăsime).
ADVERTISING

Pentru a reduce riscul de a prezenta durere abdominală, sunt indicate următoarele:

  • respectă un program regulat al meselor;
  • adoptă o dietă bogată în nutrienți;
  • evită alimentele bogate în grăsimi saturate (carne de porc, alimentele prăjite) și cele bogate în zahăr (sucuri carbogazoase);
  • consumă alimente bogate în fibre (legume, fructe, cereale).

O mare parte din populație prezintă tulburări ale tranzitului intestinal, precum constipația. Pentru a preveni această afecțiune, consumă o cantitate optimă de lichide și multe fibre. Când acestea nu sunt suficiente sau simptomele sunt severe, poți utiliza pastile constipatie. Acestea te ajută să-ți reglezi tranzitul intestinal, dar au doar un efect de moment, schimbările alimentației fiind absolut necesare pentru reglarea tranzitului.

ADVERTISING

Durerea de dinți

De cele mai multe ori, consultațiile stomatologice periodice sunt omise, deoarece nu este prezent niciun disconfort, ceea ce creează o falsă senzație că totul este în regulă. Când apare durerea de dinți, aceasta semnifică prezența unei patologii în stadii avansate. Deși, inițial durerea poate fi ameliorată cu pastile durere de masea, cauza principală nu este vindecată. De aceea, este indicat a merge la medicul stomatolog. 

Pentru a preveni apariția durerii de dinți este recomandat a respecta următoarele:

  • spălarea dinților de cel puțin 2 ori pe zi;
  • utilizarea aței dentare sau a dușului bucal;
  • folosirea unei perii de dinți cu peri moi;
  • optarea pentru o pastă de dinți bogată în minerale. 

Durerea toracică

Durerea apărută brusc la nivelul toracelui poate reprezenta un semnal de urgență, când necesită un consult medical în cel mai scurt timp. Aceasta poate fi sugestivă pentru multe afecțiuni, de la febră musculară, până la infarct miocardic sau reflux gastric. 

Adoptă un stil de viață echilibrat, în care să faci exerciții fizice regulat și să ai o dietă bogată în nutrienți. În acest mod, scazi riscul de a dezvolta boli cardiace, pulmonare sau digestive. 

Corpul tău are propriul limbaj prin care îți transmite când ceva nu funcționează corect, iar durerea este un semn important. Nu ignora simptomele pe care le ai, mai ales dacă persistă pentru mult timp sau creează disconfort. Mergi periodic la medic, cere sfaturi pentru a avea un stil de viață sănătos, respectă indicațiile acestuia și suplimentele alimentare recomandate.