Sistemul de sănătate, o poartă deschisă șpăgii

Sistemul de sănătate, o poartă deschisă șpăgii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat legea care permite pecienților să doneze sume de bani spitalelor pentru a-și exprima recunoștința. Legiuitorul consideră că în felul acesta se va pune capăt șpăgii.

Actul normativ modifică un singur articol din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului la tratament și îngrijiri medicale. Articolul 34, alineatul 2 din legea până de curând în vigoare, prevedea că „Pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii“. Prin modificarea acestui articol, se interzice plicul cu bani pentru medici, asistenți, infirmiere, rămânând în vigoare doar donațiile către unitățile spitalicești în care bolnavii au fost îngrijiți.

Unul din inițiatorii proiectului legislativ, deputatul USR Emanuel Ungureanu, a explicat pentru Agerpres că „pacienții trebuie învățați de medici că un cuvânt de mulțumire și o rugăciune sunt suficiente“. Sigur că nu sunt suficiente, pentru că e nevoie de a schimba o mentalitate bolnavă moștenită din comunism a oamenilor care au nevoie de servicii medicale și a medicilor care îi tratează.

Bolnavul care dă medicului plicul cu bani se simte mai în siguranță că va fi bine tratat, că medicul va face tot ce e în puterea lui pentru a-l vindeca. Într-un interviu pentru DW, medicul neurolog Silviu Mănescu aprecia că relația dintre pacient și medic este una „viciată“ și că „lucrurile pleacă mai degrabă de la pacient, și nu de la medic. Pacientul se simte obligat să se revanșeze într-un fel, și este o descărcare emoțională care îi face bine lui, considerând că și-a făcut datoria“.

România nu are nici un spital clasificat în categoria întâi de acreditare

În timpul pandemiei, România alături de Bulgaria, Ungaria și Lituania a fost pe primul loc dintre țările UE în privința mitei pe care pacienții au dat-o medicilor. Aproape 20% dintre ei au oferit plicul cu bani pentru a fi tratați, potrivit unui studiu Transparency International și The Global Corruption Barometer, în timp ce media europeană a fost de 6%. Asta, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre români nu au încredere în personalul medical.

În același timp, numărul deceselor care ar putea fi evitate este de două ori mai mare în România decât media europeană. Tragedia de la Clubul Colectiv unde în urma incendiului de acum zece ani au murit 65 de tineri este cea mai elocventă în acest sens. Mai multe victime ar fi putut să fie salvate dacă medicii români nu ar fi refuzat trimiterea lor la spitale specializate din Europa, motivând că pot fi tratați în România, în condițiile în care nu avem nici un spital de mari arși. Au fost trimiși după mai multe zile, dar nu au mai putut fi salvați din cauza infecțiilor nosocomiale contractate în spitalele românești. Nici un medic nu a dat socoteală pentru viețile care ar fi putut fi salvate.

Din 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afișeze la intrare care este categoria de acreditare, din cele șase prevăzute de legislația în domeniu, calificativul fiind dat de Autoritatea de Management al Calității în Sănătate. România nu are nici un spital clasificat în categoria întâi de acreditare, explicit, nici un spital nu întrunește toate condițiile care să-l prezinte ca stabiliment medical performant din toate punctele de vedere.

De ce pleacă medicii din țară

În ultimii zece ani, peste 15.000 de medici au plecat din România pentru a lucra în spitale din Occident, cei mai mulți sub vârsta de 35 de ani. Fără a generaliza, pe lângă veniturile mai mari decât cele din țară, medicii tineri pleacă din spitalele românești pentru a scăpa de lipsa de respect și de umilințele la care sunt supuși de unii șefi de secții sau decani de vârstă.

Pentru a scăpa de politizarea și clientelismul din sistemul de sănătate. Pentru a simți că lucrează într-un colectiv unde fiecare îl respectă pe celălalt, indiferent de vârstă și de gradul de pregătire profesională. Pentru a nu mai vedea medici care refuză să opereze un pacient în spitalul de stat și îl trimit la clinica privată unde lucrează cu jumătate de normă.

Autor: George Arun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇