Sfaturi pentru utilizarea corectă a termometrelor medicale digitale la domiciliu

Sfaturi pentru utilizarea corectă a termometrelor medicale digitale la domiciliu

Pentru a obține măsurători precise ale temperaturii corporale și pentru o monitorizare eficientă a stării de sănătate la domiciliu, este foarte important ca termometrele medicale digitale să fie folosite corect. Datorită capacității de măsurare și de monitorizare, termometrele medicale digitale pot să ofere informații esențiale pentru o identificare mai rapidă a unor eventuale probleme de sănătate.

Dacă doriți să achiziționați un termometru cu care să măsurați temperatura unui copil mic, recomandarea este să optați pentru un model cu infraroșii. Sunt dispozitive mai compacte, de dimensiuni mai mici, ce pot fi lipite de fruntea copilului sau pot fi poziționate atent în zona urechii. Spre deosebire de termometrele are au ca scop măsurarea altor temperaturi decât cea corporală, precizia este esențială la cele pe care le avem în vedere, fiind necesară o acuratețe de o zecime de grad. Cele mai comune modele disponibile la ora actuală sunt cele electrice și electronice, care au capacitatea de a indica foarte precis temperatura corpului uman datorită unor senzori speciali.

ADVERTISING

În rândurile care urmează găsiți mai multe sfaturi ale specialiștilor în legătură cu utilizarea acestor dispozitive, recomandări pe care este bine să le aveți în vedere atunci când folosiți un termometru digital.

Alegeți un termometru potrivit nevoilor dumneavoastră și urmați întocmai instrucţiunile producătorului

Din multitudinea de modele dintre care puteți alege atunci când cumpărați un termometru, contează foarte mult să selectați tipul potrivit pentru ceea ce aveți nevoie. De exemplu, în funcție de vârsta și situația pacientului, puteți opta pentru termometre orale, auriculare, pentru frunte sau temporale. O altă recomandare de care trebuie să țineți cont este aceea de a urma instrucțiunile producătorului termometrului pe care îl folosiți, pentru că fiecare model are instrucțiuni specifice de utilizare. Dacă citiți și dacă respectați aceste indicații, rezultatele pe care le veți obține vor fi unele precise.

ADVERTISING

Asigurați-vă că termometrul este curat și stabiliți un timp corect de măsurare

Înainte să folosiți aceste dispozitive medicale pentru măsurarea temperaturii corporale, asigurați-vă că sunt curățate corect – eventual dezifectaţi-le cu alcool sau cu apă și săpun. O igienă corespunzătoare este esențială atât pentru e evita o eventuală contaminare cât și pentru obținerea unor valori precise în urmă măsurătorii. După ce ați curățat bine termometrul, stabiliți timpul de măsurare. Este important să așteptați atât cât este necesar înainte de a efectua măsurarea, pentru că, de exemplu, în cazul termometrelor orale, trebuie să evitați să măsurați temperatura la un sfert de oră – o jumătate de oră după ce ați băut lichide sau ați consumat alimente.

ADVERTISING

Păstrați termometrul într-un loc potrivit și verificați bateria

Pentru a evita o eventuală deteriorare a termometrului sau pentru a nu-i fi afectate capacitățile, specialiștii recomandă să depozitați aceste dispozitive medicale într-un mediu adecvat, conform instrucțiunilor producătorului. În cazul în care nu respectați condițiile de păstrare, inclusiv din punct de vedere al temperaturii ambientale, precizia termometrului poate ajunge să fie influențată negativ. Ideal este să îl păstrați la o temperatură moderată, nicidecum sub zero grade și nici în lumina directă a soarelui, pentru că în acest fel veți prelungi durata de viață a dispozitivului.

De asemenea, trebuie să aveți grijă să verificați bateriile în cazul în care termometrul este alimentat în acest fel. Dacă nu este foarte clar cât de încărcate sunt, pentru a vă asigura că obțineți rezultate precise ale valorilor măsurate înlocuiți bateriile înainte de utilizarea dispozitivului. În afară de verificarea bateriei, se poate ca producătorul să recomande anumite metode de verificare periodică a stării de funcționare a termometrului, printre care și utilizarea unei surse de căldură cunoscute sau a unui alt termometru de referință.

Un alt sfat este acela de a avea grijă ca termometrul să nu fie la îndemâna copiilor sau într-un loc unde ar putea fi găsit de animalele de companie, componentele dispozitivului fiind destul de fragile și putându-se defecta.

Măsurați temperatura doar în anumite condiții și păstrați un registru cu valorile obținute

Pentru a vă asigura că numărul indicat de termometru după măsurătoare este cel corect, trebuie să țineți cont și de condițiile în care realizați măsurătoarea. De exemplu, nu este recomandat să se întâmple atunci când tocmai ați efectuat exerciții fizice intense, și nici atunci când tocmai ați consumat băuturi reci sau fierbinți.

În situația persoanelor care trebuie să își măsoare temperatura în mod regulat, specialiștii recomandă să se țină un registru în care să fie notate rezultatele obținute de fiecare dată. Este o măsură care se poate dovedi utilă pentru a monitoriza starea de sănătate, dar și pentru a furniza medicului dumneavoastră anumite informații și indicii în cazul în care este necesar.