Semnele despre care trebuie să vorbești fără rușine atunci când apar. La ce să fii atent

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
foto-interior_Fara-rusine_cancercolorectal-3

Foto: cancercolorectal.ro

Când vine vorba despre sănătate, există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le ignori, oricât de incomode sau jenante ar putea părea. Și totuși, unii dintre noi facem exact asta – mai ales atunci când apar simptome care ne sperie sau ne stânjenesc.  

De multe ori, simptomele cancerului colorectal sunt confundate cu alte probleme digestive obișnuite. Ai avut vreodată crampe abdominale persistente, balonare sau schimbări în tranzitul intestinal, cum sunt diareea sau constipația frecventă? Dacă răspunsul este „da”, poate că ai trecut cu vederea aceste simptome, gândindu-te că nu este nimic grav. Însă realitatea poate fi uneori diferită.

ADVERTISING

Sângerările rectale sau prezența sângelui în scaun, senzația de slăbiciune sau oboseală pronunțată, pierderea involuntară în greutate și greața frecventă sunt alte semnale de alarmă care nu ar trebui ignorate. Dacă te recunoști în aceste descrieri, este timpul să lași rușinea deoparte și să vorbești cu un medic. Nu aștepta ca simptomele să se agraveze.

De ce este atât de important să acționezi la timp?

foto-principal-Fara-rusine_cancercolorectal-1

Foto: cancercolorectal.ro

Statisticile sunt îngrijorătoare: cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer la femei și al treilea la bărbați, în România. În fiecare an, peste 13.500 de români primesc acest diagnostic, iar mai mult de 7.000 pierd lupta cu boala. La nivel global, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent diagnosticat și a doua cauză de deces la persoanele cu o boală oncologică.

ADVERTISING

Campania „Fără rușine” lansată de Merck România atrage atenția asupra acestor simptome pentru a încuraja discuțiile deschise între pacienți și medicii. Prevenția și diagnosticarea precoce sunt esențiale – 9 din 10 pacienți diagnosticați în stadii incipiente pot fi tratați. Tot ce trebuie să faci este să fii atent la semnele pe care ți le transmite corpul tău și să nu eziti să ceri ajutor medical.

În primul rând, informează-te. Află mai multe despre cancerul colorectal, factorii de risc și simptomele sale vizitând site-ul cancercolorectal.ro. Aici vei găsi resurse utile care te pot ajuta să înțelegi mai bine această boală și să faci pași importanți pentru prevenirea ei.

ADVERTISING

În al doilea rând, nu aștepta să devină o urgență. Dacă ai oricare dintre simptomele descrise, programează-te cât mai repede la medicul tău. Uneori, o discuție deschisă poate face diferența dintre viață și moarte. Rușinea nu ar trebui să fie un obstacol în calea sănătății tale.