Se schimbă modul în care e calculată rata de infectare și crește testarea COVID: Nu înseamnă neapărat că revenim la restricții, vom ști mai bine ce se întâmplă în țară

Se schimbă modul în care e calculată rata de infectare și crește testarea COVID: Nu înseamnă neapărat că revenim la restricții, vom ști mai bine ce se întâmplă în țară

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și secretarul de stat dr. Andreea Moldovan au anunțat miercuri că în scurt timp va fi implementat un nou sistem de indici de raportare, care să ajute autoritățile să aibă o imagine mai exactă în ce privește răspândirea Sars-CoV-2 în România.

În plus, va fi intensificată și testarea, la acest moment aceasta fiind undeva la 40% din capacitate.

”Am realizat cu toții că ne testăm mai puțin decât ar fi cazul, raportăm mai puțin decât e cazul testele poztive. Focusul e pe creșterea capacității de testare. Vom putea să știm și mai bine ce se întâmplă în țară.

Dorim și suntem conștienți și noi că este absolut important și esențial să creștem capacitatea de testare. Avem nevoie de mai multe teste, astfel încât să știm incidența reală în țară a infecțiilor COVID.

ADVERTISING

Alături de colegii din INSP, medici epidemiologi, medici de boli infecțioase am definitivat acești indici de raportare care să ne arate fiabil unde suntem. Vom supune dezbaterii celorlalte foruri cu care colaborăm acești noi indicatori pe care sperăm cât de repede să vi-i putem prezenta”, a spus dr. Andreea Moldovan.

Suntem la 30-40% din capacitatea de testare

Întrebată cum va fi crescută aceasta capacitate, ea a precizat că un rol important îl vor reprezenta și testele rapide antigen, dar se dorește creștere și pe testele PCR procesate de laboratoare.

”Capacitatea de testare PCR e mult peste ceea ce se testează în acest moment. Suntem la 30-40% din capacitatea de testare, putem mai mult. Avem 140 de laboratoare care procesează teste PCR. (...) Se pune mult în discuție și resursa umană, că un aparat poate să facă 3 cicluri pe zi, dar să fie un singur medic”, a spus Moldovan.

ADVERTISING

Ea a precizat și că se va face raportarea testării pe județe, pentru că acum nu există asemenea cifre.

De ce nu avem ”cifre reale” și ce indicatori se schimbă

Legat de indicatorii care se vor schimba, oficialii au spus că de exemplu faptul că acum rata de incidență e calculată fără a fi incluse focarele de COVID nu e un lucru bun. Amintim că în funcție de această dată sunt stabilite restricțiile.

”În momentul acesta, numărul de teste este subdimensionat, respectiv mai ales numărul de teste raportate. Având în vedere comportamentul unei părți care se testează acasa dar nu merge mai departe cu raportarea, persoanele din jur nu se testează sau se testează și nu raportează, cifra pe care o vedem poate să fie pusă sub semnul întrebării.

ADVERTISING

De asemenea, dacă vorbim de metodologia de calculare a acelui indice, sunt anumite lucruri care pot fi puse sub semnul întrebării, cum ar fi eliminarea focarelor”, a spus Vlad Voiculescu, întrebat de ce nu sunt reale cifrele raportate în acest moment.

Dr. Moldovan a ținut să precizeze că aceste schimbări nu înseamnă neapărat o revenire a restricțiilor mai dure, dar că este necesar să existe o imagine cât mai apropiată de realitate. Întrebată când se va schimba formula de calcul, ea a răspuns că ”urmează să discutăm zilele următoare, să se ia decizia cât de repede”.

Ea a mai precizat și că se dorește extinderea anchetelor epidemiologice, ca să completeze această imagine, dar și digitalizarea, astfel încât datele să fie accesate în timp real.

Testele COVID, decontate de CNAS?

La conferința de miercuri a fost prezent și noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe.

Acesta a fost întrebat dacă se are în plan ca testele pentru depistarea COVID să fie incluse în pachetul de sănătate și să fie decontate.

În locul său a răspuns ministrul Voiculescu, care a precizat că o discuție a avut loc, doar că nu a apucat să îl informeze și pe șeful CNAS.

”Am avut o discuție de care n-am apucat să vorbim cu dl președinte. Dacă nu mai vorbim de o pandemie, ci de o boală care va rămâne cu noi o vreme și va trebui să fie testată în spitale, evident că se va merge pe decontarea pentru spitale”, a spus ministrul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇