În ultimii ani, rata prematurității a crescut vertiginos, ajungând la 23% în anul 2022 (334 de nou-născuți prematur), dintre nașterile înregistrate la maternitatea din cadrul Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino.
Activitatea maternității se bazează prioritar pe examinarea ecografică a fătului, precum și pe urmărirea ulterioară a nou-născutului, iar performanța actului medical este cu mult îmbunătățită de echipamentele conforme cu standardele UE.
Maternitatea Cantacuzino reprezintă un centru de referință, specializat în urmărirea sarcinilor, în special a celor cu risc (spre exemplu: izoimunizări, hipertensiune arterială indusă de sarcină, diabet zaharat, restricție de creștere intrauterină, anomalii placentare).
În acest context, Organizația Salvați Copiii România dotează Secția OG și Secția Neonatologie a unității cu aparatură medicală de ultimă generație, în valoare totală de 97.467 de euro, un ecograf performant, care să ajute la stabilirea cât mai rapidă a diagnosticului, etapă vitală, mai ales în cazul sarcinilor cu risc, și un monitor AEEG, EEG & sistem cart, care să monitorizeze funcția cerebrală a nou-născuților care provin din astfel de sarcini.
În anul 2022, maternitatea spitalului a îngrijit 1.420 de nou-născuți, dintre care 33 au venit prin transfer de la alte spitale. Aici sunt îngrijiți nou-născuți prematuri cu vârsta de gestație începând cu 24 de săptămâni, dar și nou-născuți la termen cu patologie neurologică – convulsii neonatale sau alte afecțiuni.
Îngrijirea acestor nou-născuți nu ar fi fost posibilă fără existența unui personal specializat și a unor echipamente de înaltă performanță.
Încă de la debutul Programului Național de Reducere a Mortalității Infantile, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino București a fost parte din programul Salvați Copiii, fiind donate către secțiile de specialitate ale spitalului 35 de echipamente în valoare de peste 300.000 de euro, printre care: 5 incubatoare și mese de reanimare, 3 aparate de ventilație, monitor fetal, ecograf, monitor transcutanat de gaze sangvine, 10 injectomate etc.
Dr. neonatolog Adrian Crăciun dela Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino: ”Echipamentul donat de Organizația Salvați Copiii Secției de Neonatologie este un aparat performant pentru stabilirea diagnosticului, tratamentului și prognosticului nou-născuților cu convulsii neonatale. Acest echipament este necesar secțiilor de terapie intensivă neonatală pentru urgentarea diagnosticului și tratamentului. ”
Gabriela Alexandrescu, președintele executiv la Salvați Copiii România, a vorbit despre necesitatea prioritizării dotării maternităților din România: „Aparatura medicală învechită este unul dintre factorii de risc din spitalele din România, care devine cu atât mai grav, cu cât este vorba despre gravidă și nou-născuți prematur, unde fiecare secundă face diferența dintre viață și moarte. Diagnosticul pus prompt este așadar vital, iar medicii au nevoie de aparatură medicală de ultimă generație”.
Date statistice: Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Astfel, primele trei poziții în top sunt ocupate de Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.
3,5% pentru spital
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.
Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită - 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizației se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.
Până în prezent, Organizația Salvați Copiii a susținut cu echipamente medicale 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 61 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.
Despre mortalitatea infantilă
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021, Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii.
La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului.
În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.
Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora. Peste 3.369.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.