Reguli pentru alegerea și întreținerea lentilelor de contact

Foto: pexels

Lentilele de contact pot fi o alternativă pentru persoanele care vor să renunțe la ochelarii de vedere. Împreună cu medicul specialist, decide care este cea mai bună variantă pentru tine. Iată care sunt câteva reguli pentru alegerea, aplicarea și îngrijirea corectă a lentilelor de contact. 

Alegerea lentilelor de contact potrivite pentru tine

După un control la medicul oftalmolog, acesta îți va spune dacă poți purta lentile și care ar fi cea mai bună variantă pentru tine. În funcție de dioptrii, de afecțiunea oculară și de necesități, vei face selecția lentilelor de contact

ADVERTISING

Categoriile se pot împărți după mai multe criterii:

  • Durata de utilizare: lentile de unică folosință, zilnice, cu purtare continuă;
  • Material: lentile moi, hibride și dure;
  • Afecțiunea oculară: lentile monofocale (fie miopie, fie hipermetropie), torice (astigmatism) și progresive (când ochiul suferă de mai multe defecte de vedere);
  • Diametru: lentile corneene și sclerale.

Aplicarea lentilelor de contact

Înainte de a pune sau de a scoate lentilele de contact, trebuie să te speli pe mâini și să le usuci astfel încât să nu rămână impurități, pentru a nu crește riscul de infecții. Lentila se pune pe degetul arătător, cu marginile în sus, după care se aplică în zona albă a ochiului. Privirea trebuie să fie în sus. În același timp, trage delicat pleoapa de jos cu cealaltă mână. Apoi mișcă puțin ochiul și clipește de câteva ori, astfel încât lentila să se așeze.

ADVERTISING

Este recomandat să aplici întâi lentila pentru ochiul drept, mai apoi cea pentru ochiul stâng, pentru a-ți forma o rutină și a reduce riscul de încurcătură. Această ordine este valabilă și pentru scoatere lentilelor. 

După ce ai pus lentila, te poți machia în zona ochiului și, de asemenea, poți folosi produse spray cu pleoapele închise. Evită să stai în zone cu praf sau fum de țigară când utilizezi lentilele.

Întreținerea lentilelor de contact 

Respectă întotdeauna recomandările medicului specialist și indicațiile de pe ambalajele produselor de îngrijire. După ce scoți lentila, ține-o în palma curată și adaugă puțină soluție specială de curățare pe fiecare parte. Nu refolosi soluția și nu o dilua. Freacă ușor cu degetul lentila, întru-un mod circular, pentru a îndepărta depunerile de proteine și a dezinfecta suprafețele.

ADVERTISING

După acest procedeu, pune lentila în cutia de depozitare în compartimentul destinat ei. Păstrează corect locul lor, pentru a nu încurca lentila ochiului drept cu cea de la ochiul stâng, în special dacă ai dioptrii diferite. Totuși, acest lucru este recomandat și pentru a nu duce posibile infecții de la un ochi la altul.

În cutia de depozitare, lentilele trebuie acoperite complet cu soluție, astfel încât să nu se usuce și să se dezinfecteze. Trebuie lăsate între patru și opt ore în soluție (peste noapte), înainte de o nouă purtare.  

Consultă medicul specialist pentru orice problemă apare, de la uscăciunea ochiului, la durere în zona oculară sau la tulburări de vedere. De asemenea, nu sări peste pașii de aplicare și îngrijire corectă a lentilelor de contact.