Raport al Comisiei Europene: Numărul real al deceselor legate de Covid ar putea fi mai mare în România

Raport al Comisiei Europene: Numărul real al deceselor legate de Covid ar putea fi mai mare în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Media deceselor Covid înregistrate în ţara noastră la un milion de locuitori de la debutul pandemiei şi până la sfârşitul lunii august 2021 este cu 12% mai mare decât media din toate statele UE, arată o analiză realizată de Comisia Europeană privind situaţia sănătăţi în România.

Documentul denumit „România, profilul de ţară din 2020 în ceea ce priveşte sănătatea” subliniază că numărul real al deceselor care au legătură cu Covid poate fi mai mare, din diverse motive.

În anul 2020 România a înregistrat 16.000 de decese în contextul pandemiei de Covid. Alte 18.500 de decese au fost raportate până la sfârşitul lui august 2021.

ADVERTISING

Rata mortalităţii cauzate de Covid până la finele lui august 2021 a fost cu aproape 12% mai mare în România decât media ţărilor UE, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană, care analizează anual situaţia sănătăţii în fiecare dintre statele membre.

Astfel, în România s-au înregistrat aproximativ 1.790 de decese la un milion de locuitori, comparativ cu o medie de 1.590 de decese la un milion de locuitori înregistrată la nivelul UE.

De ce am putea avea, de fapt, mai multe decese Covid

Cu toate acestea, indicatorul mai larg al mortalităţii în exces sugerează că numărul deceselor directe şi indirecte legate de Covid în 2020 ar putea fi substanţial mai mare.

ADVERTISING

„În România, ca în multe alte ţări ale Uniunii Europene, numărul real al deceselor asociate Covid poate fi mai mare decât numărul deceselor raportate, din cauza testării limitate, dar şi din cauza dificultăţilor legate de stabilirea cauzei decesului în perioada de debut al pandemiei.

Numărul deceselor cauzate de Covid nu include decesele posibil indirecte – de exemplu, cele care provin de pe urma accesului redus la servicii medicale pentru pacienţii non-Covid şi cele în rândul persoanelor care nu au beneficiat de tratament de specialitate, din cauză că s-au temut că vor contracta virusul”, precizează documentul Comisiei Europene.

ADVERTISING

Realizatorii raportului nu exclud ca, din cauza capacităţii scăzute de testare pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, să fie cazuri pozitive neidentificate, care să fi avut drept consecinţă inclusiv decese.

Documentul subliniază totodată şi presiunea pusă pe sistemul sanitar de pandemia de COVID-19, dar şi rata scăzută a vaccinării, despre care arată că este cauzată „în mare parte de ezitarea” populaţiei.

Același raport mai arată că speranţa de viaţă în România e printre printre cele mai scăzute din UE.

Profilul de sănătate al României, realizat pe baza datelor adunate până în septembrie 2021, poate fi consultat la ec.europa.eu/health.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇