Prevenirea osteoporozei: Sfaturi pentru sănătatea oaselor tale

Prevenirea osteoporozei: Sfaturi pentru sănătatea oaselor tale

Osteoporoza sau “boala oaselor fragile” poate fi prevenită. O dietă echilibrată, un stil de viață sănătos și activitate fizică frecventă sunt doar câteva dintre elementele care pot contribui la prevenirea instalării osteoporozei. Dacă totuși te confrunți cu această afecțiune, mergi la medic și urmează tratamentul recomandat pentru ameliorarea simptomelor. 

Înaintarea în vârstă, un regim de viață dezechilibrat, exagerări alimentare și viciile, toate pot contribui la deteriorarea accentuată a sănătății organismului. Vârsta își spune cuvântul și uzura apare la nivelul oaselor, mușchilor, tendoanelor, articulațiilor. Dacă în cazul unora, problemele apar pe fondul moștenirii genetice, la alții, sănătatea este afectată de stilul de viață nesănătos. 

ADVERTISING

Osteoporoza este o boală degenerativă care determină subțierea oaselor, ceea ce face ca acestea să devină mai fragile și să se rupă ușor. Deși o afecțiune care poate să nu prezinte simptome la început, odată ce se instalează și nu este tratată, se va dezvolta rapid, iar semnalele de alarmă vor fi date de apariția primelor fracturi. Prevenirea osteoporozei se poate face ținând cont de câteva reguli simple de viață, dar și apelând la ajutorul medicului specialist. 

Dieta echilibrată

Mănâncă la fiecare masă produse de calitate, din toate grupele piramidei alimentare, astfel încât să ai o imunitate bună și oase puternice. Produsele bogate în calciu sunt esențiale pentru o viață sănătoasă și pentru o stare de bine. Legumele și fructele sunt esențiale, alături de cereale integrale, lactate și proteine de calitate. 

ADVERTISING

Vitamina D, obligatorie

Rolul vitaminei D în organism este să ajute corpul să absoarbă calciul, astfel încât să întărească oasele. Doar expunerea la soare nu este suficientă pentru a produce cantitatea necesară de vitamina D care să ajute pielea și oasele, motiv pentru care surse suplimentare de vitamina D trebuie să provină din alimente sau din produsele recomandate de medicul curant. 

Exerciții fizice periodice

O viață sedentară va afecta întregul organism, în special oasele și sistemul cardiovascular. Mișcarea în aer liber este vitală pentru o bună funcționare a corpului. Un stil de viață activ, cu exerciții care implică efort fizic constant poate preveni instalarea osteoporozei. 

ADVERTISING

Oasele și mușchii pot fi întăriți cu ajutorul exercițiilor fizice de susținere a greutăților, prin sărituri, alergare, urcare și coborâre, dar și prin dans. 

Menține greutatea sub control

Fluctuațiile de greutate și obezitatea afectează sistemul osos. Menținerea unei greutăți optime pentru înălțimea și conformația corpului este foarte importantă. Orice kilogram în plus va reprezenta o presiune pentru oase, dar și o problemă serioasă pentru sistemul cardiovascular. 

Nu ocoli proteinele

Studiile au arătat că proteinele există în toate celulele din corp, motiv pentru care se consideră că prin consumul constant de proteine crește densitatea minerală osoasă. Extra sfat: consumă proteine provenite din surse de hrană de naturală animală, cât și non-animale. 

Renunță la vicii

Încearcă să reduci cantitatea de alcool și renunță la fumat. Renunțarea la cele două vicii te face să te simți mai bine, starea generală de sănătate se va îmbunătăți, iar riscul apariției osteoporozei se va diminua. 

Atenție la moștenirea genetică

Istoricul familial trebuie analizat cu atenție. Studiile au arătat că dacă în familie au existat persoane cu osteoporoză, șansele ca și tu să ai această problemă de sănătate sunt destul de mari. Așadar, un control medical periodic este important, mai ales în acest context. 

În plus, femeile sunt mai predispuse să aibă osteoporoză, deci un control riguros poate duce la prevenirea apariției acestei afecțiuni. 

Prevenirea apariției problemelor de sănătate trebuie să fie o preocupare pentru fiecare persoană. Dacă există riscuri în familie, în ceea ce privește osteoporoza, medicul te poate ajuta să afli densitatea și masa osoasă cu ajutorul unei test - osteodensitometrie, pentru a depista la timp afecțiunea.

Surse de informare:

1. Osteoporosis - https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/prevention/

2. Osteoporosis. PREVENTION - https://www.osteoporosis.foundation/patients/prevention

3. What You Can Do Now to Prevent Osteoporosis - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/osteoporosis/what-you-can-do-now-to-prevent-osteoporosis

4. Osteoporosis Prevention: What You Need to Know - https://www.webmd.com/osteoporosis/guide/osteoporosis-prevention