Medicina a făcut progrese uimitoare în 2020, dar nu le-am observat din cauza pandemiei. Iată câteva dintre ele

Medicina a făcut progrese uimitoare în 2020, dar nu le-am observat din cauza pandemiei. Iată câteva dintre ele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chiar dacă încă nu reușesc să țină în frâul pandemia provocată de noul coronavirus, medicii au avut, în anul 2020, realizări remarcabile. Doar că, din cauza problemei cauzate de SARS-CoV-2, lumea n-a mai avut timp să le remarce. Iată câteva dintre ele.

Una dintre aceste realizări este eradicarea virusului poliomielitic sălbatic din Nigeria, ultimul focar de pe continentul african.

Pentru realizările sale, coordonatorul acestei campanii, dr. Tunji Funsho, a primit un loc în topul celor mai influenți 100 de oameni ai lumii realizat de revista Time.

Funsho spune că, din păcate, eradicarea virusului poliomielitic sălbatic nu s-a bucurat de atenția meritată în presă. Dar că asta nu face victoria împotriva bolii mai puțin valoroasă, potrivit CNN.

ADVERTISING

Dr. Fursho spune că a ținut în brațe copii paralizați din cauza poliomielitei. Dar că de acum încolo știe că nimeni nu va mai fi nevoit să treacă prin așa ceva.

Cu toții am simțit, în timpul pandemiei, că lumea e un loc periculos și în care viața devine din ce în ce mai riscantă. Pe scurt, că lumea noastră e un loc rău, în care lucrurile nu merg, în niciun caz, spre bine.

Dar dr. Tunji Funsho nu e de acord.

”Sunt un optimist din naștere. Și s-a dovedit că am dreptate”, spune medicul.

Acesta amintește că – pentru a vaccina copiii nigerieni împotriva poliomielitei – echipele sale de medici au trecut prin greutăți de tot felul.

ADVERTISING

Au fost insurgențe ale grupărilor teroriste Boko Haram care voiau să împiedice vaccinarea. Au fost locuri atât de izolate, încât medicii au fost nevoiți să meargă cu motociclete sau chiar pe măgari ca să poată ajunge la toți copiii pentru a-i vaccina.

Și cu toate astea, medicii au ajuns la destinație. Au vaccinat copiii. Iar virusul a fost în cele din urmă eradicat.

Încă o victorie

O altă victorie a lumii medicale a fost faptul că o echipă de virusologi condusă de medicul Ravindra Gupta a vindecat o persoană infectată cu HIV. Pare banal? Ei bine, nu este. Sunt cazuri în care pacienții cu HIV ajung în stadiul în care încărcătura virală nu mai e detectabilă. Dar aceea nu e o neapărat o vindecare.

ADVERTISING

De fapt, vindecarea reușită de echipa lui Ravidra Gupta – care avut loc în 2019 dar s-a anunțat abia în marte 2020 – a fost a doua din istorie.

”Precedentul caz de vindecare a avut loc în urmă cu 10 ani. Deja lumea începea să se întrebe dacă s-a întâmplat cu adevărat”, a spus Ravidra Gupta, citat de CNN.

Ola Rosling – co-autoare a unei cărți pe care Bill Gates a spus că o cumpără pentru orice student vrea să o citească – susține că lumea nu e un loc atât de rău pe cât ne-am obșnuit noi să credem.

În cadrul unui test, Rosling a întrebat mii de subiecți ce știu despre rata sărăciei extreme, despre câte fete au acces la educație și despre câți oameni au acces la vaccinare antipojar. Și cei mai mulți subiecți au răspuns că lucrurile stau mai rău decât în realitate.

Practic, la cum erau prezentate variantele, o maimuță convinsă să participe avea șanse să dea mai mule răspunsuri corecte față de un om.

Or, în realitate nu avem motive reale să gândim așa, sunt de părere cercetătorii.

Spre exemplu, inslusiv atunci când vine vorba despre pandemie, progresele pe care le-au făcut medicii în ultimul an sunt cu totul remarcabile, susține David Matthews, profesor de virusologie la Universitatea din Bristol.

”Să ținem cont de faptul că începem campaniile de vaccinare. Asta, în contițiile în care la începutul anului nu știam nici măcar dacă vom putea crea un vaccin antiCovid 19”, a precizat profesorul.

Citește și:

Ungaria a început vaccinarea împotriva Covid-19


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇