Îngrijirea cavităţii orale a copiilor

Îngrijirea cavităţii orale a copiilor

Igiena cavităţii orale a copiilor necesită o foarte mare atenţie, încă din primele luni de viaţă, nu doar după erupţia dentară. De modul în care se efectuează, depinde sănătatea dinţişorilor, ai căror muguraşi există în maxilar şi mandibulă, încă din viaţa întrauterină. Igiena bucală face parte din igiena corporală, fiind foarte important ca cei mici să se obişnuiască încă de mititei cu efectuarea corectă şi constantă  a acesteia. 

Cavitatea orală la sugari

Rutina zilnică de îngrijire a unui bebeluş, include băiţa de seară, masajul, gimnastica, schimbarea scutecelelor ori de câte ori este nevoie, aplicarea unguentelor şi cremelor potrivite, curăţarea năsucului şi ochişorilor, dar şi curăţarea cavităţii orale. Medicii pediatri şi stomatologii recomandă curăţarea periodică a gingiuţelor sugarilor, eliminând astfel riscul dezvoltării unei flori bacteriene foarte consistente, context care poate genera în timp acţiune negativă asupra dentiţiei. Se poate folosi o compresă sterilă uşor umezită, cu ajutorul căreia se şterg foarte delicat gingiuţele sugarului după fiecare supt şi la băiţa de seară. Hrănirea sugarilor în timpul nopţii favorizează dezvoltarea unui câmp bacterian accentuat în cavitatea bucală, context care poate afecta sănătate primilor dinţişori erupţi.

ADVERTISING

Erupţia dentară

Erupţia dentară este o etapă foarte solicitantă pentru micuţi. Primul dinţişor apare în jurul vârstei de 6 luni, iar finalizarea erupţiei totale se va produce la 2 ani şi jumătate, 3. Imediat ce apar primii dinţişori, este obligatorie efectuarea igienei orale. Se recomandă folosirea degetarelor din silicon pe care mama le pune pe deget şi cu ajutorul cărora curăţă delicat micii dinţişori, farmacia online reprezentând variata potrivită pentru procurarea produselor destinate igienei orale a bebeluşilor.  Igiena se învaţă, astfel că părinţii trebuie să susţină şi să respecte aceste reguli, pentru ca micuţii să se poată deprinde cu orarul şi regulile de igienă. Spălarea pe dinţişori se va face de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, evitându-se hrănirea micuţului peste noapte. 

ADVERTISING

Alimentaţia şi sănătatea dentară

În jurul vârstei de 5, 6 luni, se va produce debutul diversificării alementare. Până la vârsta de 1 anişor, copilul deja poate consuma foarte multe alimente, de la fructe şi legume, până la carne, lactate, ouă, cereale, feluri de mâncare complexe şi elaborate, ciorbiţe şi supiţe, tocăniţe şi fripturele,  prăjituri de casă şi sucuri. Hrana de bebelusi oferă o varietate foarte mare de produse alimentare care pot face parte din meniul celor mici, oferindu-le suportul nutriţional necesar unei bune dezvoltări, adaptate etapelor de creştere. Biscuiţeii şi prăjiturelele, sucurile şi fructele se constituie printre preferatele celor mici, fiind gustări ideale după o repriză de joacă şi distracţie. Pentru sănătatea dinţişorilor, este foarte important ca micuţii să nu primească gustărele dulci înainte de culcare, fără a efectua curăţarea orală necesară. De semenea, este recomandat să se ia măsuri imediat ce copii manifestă un interes foarte accentuat pentru dulciuri, acestea fiind inamicii dinţişorilor. Dulciurile pot fi înlocuite cu succes cu bucăţele de fructe de sezon, extrem de ustoase şi sănătoase, în acelaşi timp benefice în curăţarea şi întreţinerea dinţişorilor. 

ADVERTISING

Sănătatea cavităţii orale la copii

Fiecare copil este diferit, astfel că va manifesta particularităţi şi la nivelul dentiţiei. Sănătatea cavităţii orale presupune respectarea regulilor de igienă bucală, încă din primele luni de viaţă. Pe măsură ce creşte, copilul va fi susţinut pentru a se deprinde cu efectuarea igienei orale, zilnic. De asemenea, sănătatea orală presupune luarea măsurilor necesare în cazul apariţiei anumitor contexte, precum cariile dentare, ocluzia incorectă sau poziţionarea atipică a dinţişorilor. Este recomandată efectuarea controalelor stomatologice periodice, astfel putându-se interveni la timp. Sănătatea dinţişorilor este condiţionată şi de nutrienţii de care beneficiază organismul, astfel că un deficit de calciu sau vitamina D va fi suplimentat la recomandarea medicului pediatru.