Preşedintelele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra, afirmă că aproximativ două treimi dintre medicii de familie şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la campania de vaccinare pentru COVID-19, el arătând că special în mediul rural mulţi dintre pacienţi preferă să se imunizeze la doctorul de familie. Dumitra îşi exprimă nemulţumirea faţă de tariful pe care medicii de familie ar urma să îl primească, care este considerabil mai mic decât în cazul altor seruri din Strategia naţională de vaccinare.
„Câtă vreme există un context epidemiologic care justifică o astfel de măsură (ca vaccinarea să se facă şi în cabinetele medicilor de familie – n.red.), da, este cât se poate de posibil ca cel puţin în localităţile în care avem o incidenţă mare cumulată pe 14 zile să trebuiască să avem astfel de măsuri şi, într-adevăr există foarte multe persoane din mediul rural care preferă să vină să se vaccineze la medicul de familie decât să se deplaseze în alte localităţi, în special populaţia în vârstă, populaţia care nu este obişnuită a avea alte deplasări în mod constant”, a afirmat Gindrovel Dumitra sâmbătă, la Digi 24.
Medicul susţine că aproximativ două treimi dintre medicii de familie „doresc deja să intre în acest proces de vaccinare deoarece resimt o presiune din partea pacienţilor care îşi doresc practic să fie vaccinaţi la medicul lor de familie”, el adăugând că aceasta e situaţia în special în mediul rural. În schimb, presiunea în acest sens nu este aceeaşi în mediul urban.
Medicii de familie care ar urma să participe la campania de imunizare faţă de virusul SARS-CoV-2 ar urma să fie plătiţi, însă tariful stabilit de autorităţi este mai mic decât cel pentru vaccinarea anti-gripală sau cu alte seruri incluse în programul naţional de vaccinare.
Medicii de familie primesc în prezent, pentru vaccinurile din schema naţională, 27 de lei pentru consultația anterioară vaccinării, manevra de inoculare a vaccinului şi urmărirea pacientului post-vaccinare, în timp ce pentru vaccinul pentru COVID-19 vor primi 30 de lei pentru ambele inoculări.
„Discutăm practic, de 15 lei pentru fiecare inoculare, ceea ce, din punctul meu de vedere, reprezintă o problemă destul de importantă, pentru că se reduce valoarea unei vaccinări la un mod inacceptabil, dar asta este o problemă pe care încercăm să o tratăm cu Ministerul Sănătăţii şi în niciun caz cu populaţia”, a adăugat Dumitra.
În ceea ce priveşte reticenţa unora dintre adulţii nevaccinaţi faţă de serul AstraZeneca, medicul consideră să aceasta este „o problemă de moment, punctuală în această perioadă”, dar adaugă că este foarte dificil de stabilit o relaţie directă cauză-efect între administrarea vaccinului şi unele reacţii adverse.
Întrebat dacă şi-ar imuniza pacienţii cu serul produs de AstraZeneca-Oxford, Gindrovel Dumitra a precizat că şi-a programat pacienţii pentru imunizare cu acest ser. „Cel mai bun vaccin este cel care este disponibil primul”, a adăugat el.