Fertilizarea in vitro și inseminarea artificială sunt două dintre cele mai cunoscute proceduri de reproducere umană asistată. Cuplurile din întreaga lume apelează la ajutorul medicilor atunci când întâmpină dificultăți în a concepe un copil pe cale naturală. Pentru că vorbim despre două proceduri diferite, subliniem încă de la început ideea că viitorii părinți trebuie să aleagă informat. Ambele proceduri vin la pachet cu anumite costuri, cu emoții, calcule și un program complex de tratament. Detaliem, mai pe larg, pe parcursul articolului.
Ce presupune fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro sau FIV este o tehnică de reproducere umană asistată care presupune colectarea ovocitelor de la femeie și fertilizarea acestora cu spermă în afara corpului, deci în laborator, cu ajutorul tehnologiilor moderne. La final, se realizează transferul embrionar în uterul mamei, iar sarcina se va dezvolta normal. Important de menționat este că materialul genetic feminin poate proveni atât de la mamă, cât și de la o femeie donatoare. Același lucru este valabil și în cazul materialului genetic masculin. Astfel se pot evita eventualele boli cu transmitere genetică.
Înainte de colectarea ovocitelor (puncție ovariană) multe femei trec și prin etapa de stimulare ovariană. Se recomandă medicație pentru a crește numărul de ovule materne. Medicamentele se pot lua și în faza luteală, pentru a susține sarcina. Iată care sunt toți pașii:
- Stimularea ovariană;
- Recoltarea ovocitelor;
- Pregătirea spermei;
- Fertilizarea;
- Dezvoltarea embrionară;
- Transferul embrionar;
- Etapa luteală.
De menționat este și faptul că doar un specialist îți poate recomanda fertilizarea in vitro, în urma unor analize de specialitate. Iată câteva probleme care te pot trimite la specialist:
- Infertilitate severă masculină;
- Vârstă înaintată;
- Endometrioză severă;
- Probleme de ovulație;
- Insuficiență ovariană prematură;
- Infertilitate de cauză inexplicabilă;
- Pentru a nu transmite boli genetice fătului.
Ce presupune inseminarea artificială?
Prin inseminare artificială ne referim tot la o tehnică de reproducere umană asistată, dar aceasta presupune introducerea spermei în tractul genital feminin. Practic, de această dată, fertilizarea are loc în uterul mamei, așa cum se întâmplă în cazul sarcinilor naturale, doar că organismul este ajutat. Viitoarea mămică va lua un tratament pentru stimulare ovariană, iar sperma va fi tratată și va fi introdusă în perioada ovulației. Iată care sunt pașii:
- Stimularea ovariană;
- Urmărirea ovulației;
- Pregătirea spermei;
- Inseminarea;
- Etapa luteală.
Reține că un diagnostic concret se pune doar în urma analizelor de specialitate. Inseminarea artificială se recomandă pentru:
- Disfuncție ovulatorie;
- Endometrioză ușoară;
- Infertilitate de cauză masculină;
- Infertilitate inexplicabilă;
- Pentru a evita transmiterea unor boli genetice fătului.
FIV sau inseminare artificială. Ce alegi?
Orice cuplu are dreptul de a obține o sarcină, chiar și atunci când acest vis nu se poate realiza pe cale naturală. Aici intervine rolul specialiștilor și rezultatele multor ani de analiză și cercetare în domeniu. Ce alegi între FIV și inseminare? Ei bine, decizia finală se va lua doar în prezența echipei medicale, în baza investigațiilor.
Și pentru că vorbim despre două proceduri diferite, îți reamintim că în cazul FIV, fertilizarea se realizează în laborator, atunci când ovulele întâlnesc sperma într-un mediu controlat. În cazul IA, fertilizarea se produce natural, după introducerea spermei în uter.
În final, ambele proceduri au un singur scop, acela de a readuce zâmbetele pe buzele celor care încearcă de prea mult timp să obțină o sarcină. Oricare ar fi opțiunea de tratament recomandată de către echipa medicală, atât viitoarea mămică, cât și partenerul trebuie să se susțină reciproc în această perioadă încercată de emoții puternice.