De ce se testează atât de puțin în România? Guvernul arată cu degetul spre autoritățile locale

De ce se testează atât de puțin în România? Guvernul arată cu degetul spre autoritățile locale

În județul Caraș-Severin, în data de 7 martie, nu a fost făcut niciun test anti-Covid, conform datelor publicate de Ministerul Sănătății. 

Deși numărul de infectări zilnice a trecut de 5.000, testarea s-a plafonat în jurul cifrei de 35.000, aici intrând testele realizate în baza definiției de caz, cele plătite, dar și testele rapide.

La începutul valului trei de pandemie, testarea din România e mai redusă decât în urmă cu jumătate de an.

“Testarea efectivă e o problemă care depinde într-o măsură semnificativă de acțiunea și determinarea de la nivelul local. Pot să spun că au existat de la început județe în care mobilizarea a fost exemplară. Cluj și Timiș sunt două dintre ele.

ADVERTISING

Pe de altă parte, sunt și județe unde a fost dificil să se realizeze o capacitate de testare locală, deși a existat în totalitate sprijinul autorităților centrale”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, în exclusivitate pentru SpotMedia.ro.

Numărul mic de teste zilnice nu înseamnă, neapărat, faptul că oamenii nu vor să se testeze, ci că la nivel local, organizarea acestui proces e extrem de deficitară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“…testarea e o activitate care presupune, pe lângă respectarea unor reguli și a unor regulamente pe care le avem, o parte de raportare și o parte de continuitate.

Testarea punctuală, într-o anumită zi, e importantă doar în ziua respectivă. Aici, ideea este de a menține sănătatea unei populații dintr-un areal printr-o activitate continuă de testare. Faptul că te-ai mobilizat într-o zi și ai făcut un număr mai mare de teste în economia unei săptămâni, a unei luni, a unei perioade mai lungi de timp nu înseamnă mare lucru”, a declarat Andrei Baciu, pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Va fi foarte greu pentru ca vaccinul să fie direcționat cu precădere în zonele unde există potențial de focare, pentru că procesul de testare e redus și nu are capacitatea să ofere o imagine de ansamblu asupra răspândirii epidemiei din România.

Andrei Baciu a fost implicat în procesul de creștere a capacității de testare. 

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății susține că țara noastră are o capacitate mai mare de 50.000 de teste PCR pe zi, dar această capacitate nu e folosită din cauza disfuncționalităților din mai multe județe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇