De ce ar trebui să renunți cât mai curând la cafeaua tradițională și să începi să consumi cafea bio

De ce ar trebui să renunți cât mai curând la cafeaua tradițională și să începi să consumi cafea bio

Iubitorii de cafea cu siguranță au încercat toate tipurile existente pe piață pentru a putea descoperi care este sortimentul preferat, dar și aroma care le face ziua mai bună. Odată ce începi să guști din diferite sortimente observi câteva diferențe notabile. 

Însă, credem noi, cele mai mari diferențe există între sortimentele de cafea tradițională și cafea bio, cunoscută și sub denumirea de cafea organică.

Cu ce se deosebește cafeaua tradițională de cea bio?

În primul rând, cafeaua tradițională este printre alimentele cel mai puternic tratate chimic din lume. Mediul în care este cultivată este plin de îngrășăminte sintetice, pesticide, erbicide, fungicide și insecticide, iar aceste prezențe chimice sunt extrem de toxice și dăunătoare sănătății umane. În cazul cafelei organice, nu există îngrășăminte sintetice sau substanțe chimice utilizate în creștere sau producție, ceea ce înseamnă boabele de cafea sunt mai curate, la fel și mediul în care acestea se dezvoltă. Cafeaua bio este cultivată numai cu îngrășăminte organice, cum ar fi pulpa de cafea, bălegarul de pui sau compostul. Ca un bonus, boabele de cafea organice sunt mai bogate în antioxidanți sănătoși.

ADVERTISING

În al doilea rând, cele mai multe plante de cafea cultivate convențional sunt hibrizi dezvoltați pentru a înflori în soare. Cafeaua preferă în mod natural umbra, dar o cultură aflată într-o pădure, spre exemplu, este mai dificil de cultivat și de recoltat și nu poate fi plantată la fel de dens. Pădurile sunt curățate, astfel încât să fie suficient loc pentru câmpuri deschise în care să crească cantități masive din această varietate de cafea iubitoare de soare. Producția crește, dar ecosistemul sălbatic al florei și faunei dispare treptat. Descurajarea naturală a dăunătorilor, cum ar fi păsările și șopârlele, care sunt lăsate fără un habitat, alături de creșterea numărului de insecte care distrug cafeaua, duc la o utilizare mai mare a pesticidelor. Și fără îngrășământul natural al acestor ecosisteme (excremente de pasăre, așternut de frunze și dezintegrare naturală), nevoia de utilizare a îngrășămintelor chimice crește.

ADVERTISING

Cea mai mare parte a cafelei organice este cultivată în mod natural – în umbra pădurilor. Aceste locuri împădurite sunt mai rezistente și mai bine pregătite pentru a face față unor fenomene meteorologice neobișnuite. De asemenea, în acest caz putem vorbi despre ecosisteme naturale și, implicit, despre îngrășăminte naturale, ceea ce elimină complet folosirea celor chimice. Piața cafelei bio nu a crescut foarte mult în ultimii ani, ci doar în raport cu cererea venită din partea consumatorilor. Dacă noi ne vom schimba stilul de viață și vom învăța că este foarte important să consumăm alimente sănătoase, atunci piețele care oferă produse organice vor crește și ele.

ADVERTISING

Este adevărat că în prezent prețul de achiziție poate părea destul de mare, însă acest lucru nu ar trebui să conteze atât de mult având în vedere faptul că este vorba despre sănătatea noastră. Și, crede-ne pe cuvânt, cafeaua bio are un gust inconfundabil de care te vei îndrăgosti! Magazinul online scufita-rosie.ro îți pune la dispoziție o varietate de sortimente de cafea bio și alți înlocuitori de cafea, toate produsele prezentate fiind naturale.