Când spui primăvară spui inevitabil soare, natură și meditație. Este unul dintre cele mai așteptate sezoane, însă, nu înseamnă că riscurile asupra sănătății dispar în totalitate. Natura se dezmorțește, dar se intensifică ratele de îmbolnăvire și dezvoltare a afecțiunilor.
Creșterea temperaturilor s-ar putea să-ți ofere în primă fază un puseu de energie debordantă și o poftă de aventură. Însă, mediul cald este cel mai propice înmulțirii și transmiterii bacteriilor. Alergiile și tulburările de dispoziție sunt foarte întâlnite și cauzează dezechilibre pe termen lung.
Dacă ți-ai planificat deja curățenia generală de primăvară, ar trebui să incluzi pe listă și câteva măsuri de prevenție împotriva virusurilor sezoniere. Nu e nevoie să-ți alimentezi stocul de medicamente, poți opta și pentru tratamente naturiste. Însă, înainte de toate trebuie să ai în vedere câțiva factori importanți - descoperă-i pe toți în rândurile de mai jos!
Astenia de primăvara și imunitatea
Astenia nu este neapărat o afecțiune, ci o stare de slăbiciune, care apare din cauza schimbării bruște a temperaturii. Organismul are nevoie de puțin timp pentru a se adapta trecerii la un nou sezon. Creșterea nivelului de expunere la soare poate perturba armonia rutinei zilnice. Motivul? Este favorizată sinteza serotoninei, dar melatonina, denumit și hormonul somnului, este produsă în cantități tot mai mici. Organismul este derutat, ceea ce duce la instalarea stărilor de oboseală și epuizare psihică. Însă, există și alte simptome care se resimt atât pe plan fizic, cât și emoțional:
- Oboseală accentuată și lipsă de energie chiar după somn,
- Stare constantă de slăbiciune musculară,
- Tulburări ale sistemului cardiac,
- Dureri de cap,
- Stare de confuzie și irascibilitate,
- Probleme digestive (lipsa poftei de mâncare, balonare),
- Insomnie sau somn agitat,
- Nivel ridicat de anxietate și stări depresive,
- Dificultăți de concentrare,
- Scăderea nivelului de motivație.
Tot primăvara se eliberează în aer foarte mult praf și polen, ceea ce favorizează iritarea căilor respiratorii. Astfel, se instalează alergiile, dar și tulburarea sistemului imunitar. În asemenea situații este recomandat consumul de uleiuri esențiale Doterra, care au efecte calmante și sporesc răspunsul în fața factorilor externi.
Cei mai afectați de astenie sunt vârstnicii și femeile, dar și cei care își petrec mult timp în spații închise. Munca de birou vine, așadar, cu repercusiuni diverse, pe care ar trebui să le ai în vedere. Nu sunt excluși de pe listă nici copiii care își petrec majoritatea timpului în colectivitate, dar nici cei care lucrează într-un mediu stresant. Cei care muncesc mai mult de 10 ore pe zi sunt mai expuși riscurilor de îmbolnăvire.
Care sunt principalele cauze ale scăderii imunității?
Scăderea imunității nu este specifică unui singur anotimp, dar este de obicei mult mai accentuată primăvara. Iată care sunt principalele cauze:
- Lipsa somnului - Somnul insuficient afectează negativ capacitatea organismului de a se lupta cu infecțiile. Lumina solară te poate împiedica să te odihnești corespunzător.
- Factorii de stres - Activitatea intensă prelungită poate suprima sistemul imunitar, ceea ce îl va face mai vulnerabil.
- Schimbări climatice - Trecerea de la frig la cald poate reprezenta un șoc pentru organism și îl poate dezechilibra. Variațiile de temperatură facilitează inclusiv durerile articulare și tusea.
- Sedentarismul - Lipsa activității fizice reduce circulația sangvină și slăbește inevitabil eficiența funcțiilor imune. De asemenea, duce la dezvoltarea problemelor respiratorii.
- Viciile - Consumul regulat de alcool și tutun impactează producția de limfocite T, responsabile pentru imunitatea organismului.
Una dintre cele mai recomandate soluții este să-ți schimbi complet stilul de viață, dar și să iei în considerare remediile naturiste. Poți integra difuzoare aromaterapie în camera unde dormi sau unde îți petreci cel mai mult timp. Printre avantajele pe care le oferă se numără:
- Împrospătarea atmosferei,
- Eliminarea mirosurilor neplăcute,
- Îndepărtarea particulelor de praf,
- Crearea unui mediu relaxant,
- Efectele antibacteriene.
Cum ne protejăm imunitatea?
Sistemul imunitar este practic bariera de protecție a metabolismului în fața pericolelor venite din exterior. Funcțiile pe care le prezintă slăbesc dacă nu sunt susținute prin eforturi constante și obiceiuri sănătoase.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții o imunitate de fier, indiferent de sezon:
- Adoptă un meniu echilibrat - Alimentația bogată în fructe, legume și cereale integrale îți conferă energia de care ai nevoie pentru a face față tuturor responsabilităților zilnice. În plus, asigură funcționarea corectă a tuturor sistemelor metabolice.
- Fă-ți un program clar de somn - Dormi cel puțin 7 ore pe noapte. Nu mai folosi telefonul cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare. Lumina dispozitivului poate induce o stare de alertă - de aici și oboseala resimțită dimineața.
- Folosește uleiuri esențiale - Un amestec complex de uleiuri esențiale te poate ajuta să îmbunătățești răspunsul organismului la infecții. Efectele aromatice se resimt atât la nivel fizic, cât și psihic. Calmează iritațiile, induce o stare constantă de relaxare și sporește circulația sângelui.
Primăvara e momentul ideal în care te poți reconecta cu natura. Însă, nu neglija nevoile specifice organismului. Trecerea de la un anotimp la altul vine la pachet cu tulburări de comportament, dar și stări acute de oboseală.
O soluție numai bună ar fi să adopți un stil de viață sănătos, dar și să integrezi în rutina zilnică folosirea uleiurilor esențiale.
Utilizează și tu tratamente naturiste și bucură-te de rezultate pe termen lung!