Cum să bei alcool fără să dai de bucluc: 5 sfaturi simple ale unui cercetător

Cum să bei alcool fără să dai de bucluc: 5 sfaturi simple ale unui cercetător
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Se apropie sărbătorile și, inevitabil pentru mulți, cresc și șansele de a consuma alcool. Un cercetător are câteva recomandări simple pentru a rămâne în siguranță când bem mai mult.

Se știe că alcoolul are efecte negative asupra organismului. Datele sunt clare: în 2019 s-au înregistrat 2,6 milioane de decese la nivel mondial din cauza consumului de alcool, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Acest număr include decesele cauzate de afecțiuni cauzate de alcool - cum ar fi bolile de inimă, afecțiunile hepatice și unele tipuri de cancer - precum și decesele cauzate de consecințele evenimentelor declanșate de alcool, cum ar fi căzăturile, înecurile, accidentele de circulație și sinuciderile.

Și această statistică a fost întocmită înainte de pandemia de Covid-19, când stresul și izolarea au dus la creșterea consumului de alcool, notează CNN.

ADVERTISING

Mulți factori, precum istoricul personal, antecedentele familiale, toleranța față de consecințele fizice pe termen scurt (pierderea controlului, ebrietatea, pierderea de energie sau mahmureala), problemele de sănătate pe termen lung și chiar gustul alcoolului, pot influența consumul de alcool în cazul fiecărei persoane.

Unul dintre motivele pentru care unii oameni se îndreptă către alcool este faptul că acesta e perceput ca un lubrifiant social.

"Unii spun: 'Sunt mai amuzant', 'Sunt mai puțin timid', 'Sunt mai încrezător', 'Sunt mai deschis', 'Sunt mai drăguț/'", a explicat dr. Jason Kilmer, profesor asociat în psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea din Washington, în podcastul Chasing Life.

Însă Kilmer, care a studiat și a lucrat timp de două decenii la prevenirea tulburărilor legate de consumul de alcool și droguri în rândul studenților, a spus că un experiment inovator, realizat la Universitatea din Washington, Behavioral Alcohol Research (BAR) Laboratory, a arătat că, de fapt, nu este adevărat că alcoolul stimulează interacțiunile sociale.

ADVERTISING

"Alcoolul face o mulțime de lucruri: impactul timpului de reacție, impactul coordonării motorii, impactul asupra judecății – toate acestea sunt efecte farmacologice legitime ale alcoolului", a spus el. "Dar lucrurile sociale sau interpersonale pe care le obținem din băutură se datorează mult mai mult modului nostru de gândire, așteptărilor noastre, convingerilor noastre, locului în care suntem și cu cine suntem și cu atât mai puțin de-a face cu conținutul paharului din mâna noastră", a precizat el.

Desigur, un pahar, două, de alcool nu omoară pe nimeni, atât timp cât fiecare om are o limită rezonabilă și nu exagerează.

Profesorul american oferă cinci trucuri care ajută la reducerea efectelor negative ale alcoolului.

Reducerea sau refuzarea alcoolului

"Cu siguranță, dacă cineva încearcă să evite orice efecte nedorite, alegerea unei băuturi fără alcool ar trebui să fie calea pe care să o aleagă", a subliniat Kilmer pentru CNN.

ADVERTISING

Dacă alegi să bei, el sugerează reducerea impactului alcoolului alternând fiecare băutură alcoolică cu un pahar de apă. "Acest lucru te va ajuta să ții ritmul, precum și la rehidratare", a menționat el.

Rehidratarea va reduce și riscul de mahmureală a doua zi.

Nu bea pe stomacul gol

Nu degeaba se recomandă să mănânci înainte sau în timp ce bei.

"Când bem pe stomacul gol, alcoolul este absorbit mai repede în fluxul sanguin (și poate duce la o concentrație mai mare de alcool în sânge). Mâncarea va încetini absorbția alcoolului în fluxul sanguin", a spus Kilmer.

Numără porțiile, nu paharele

Urmărește numărul de băuturi "standard" pe care le consumi, nu doar numărul de pahare goale din fața ta, recomandă cercetătorul.

"O băutură amestecată cu două doze măsurate de alcool tare poate veni într-un pahar, dar este tratată de organism ca două băuturi standard. La fel, un pahar mare de vin probabil că va fi mai mult decât o băutură (standard)", a spus Kilmer.

În SUA, o băutură "standard" conține aproximativ 14 grame de alcool pur. Aceasta înseamnă o bere obișnuită de 330 ml (cu 5% alcool), 148 ml de vin (cu 12% alcool) sau 44 ml de băuturi spirtoase (cu 40% alcool).

Bulele înseamnă probleme

Efervescența este atrăgătoare, dar trebuie să fii conștient de rolul său, a spus Kilmer.

"Cu cât o băutură este mai spumoasă, cu atât e absorbită mai repede. De aceea, spun oamenii că simt șampania atât de repede", a spus el.

Același lucru este valabil și pentru amestecurile carbogazoase, a remarcat el. Un tonic cu vodcă te va ameți mai repede decât unul de afine cu vodcă.

Mare atenție mai ales dacă bei șampanie sau altă băutură spumantă sau carbogazoasă la un eveniment de sărbători sau la o petrecere la birou.

Ai grijă ce bei

Află ce se află în paharul tău. "Dacă încerci cu adevărat să reduci riscurile sau daunele provocate de alcool, nu accepta o băutură dacă nu știi ce conține aceasta", a spus Kilmer, subliniind că o băutură ar putea fi mult mai puternică, în cazul în care conține mai mult decât porția standard de alcool.

De asemenea, e important să nu vă lăsați băutura nesupravegheată, a spus el. "Din păcate, este posibil ca cineva să încerce să strecoare ceva în băutura nesupravegheată a cuiva".

Și încă două trucuri

Primul este un memento despre consumul de alcool și volan. "Fă-ți un plan pentru transportul în siguranță" dacă vrei să bei alcool, a spus Kilmer.

Al doilea: ai grijă la combinația dintre alcool și alte substanțe, fie ele medicamente sau substanțe interzise. Efectele acestora se pot suprapune, generând o interacțiune medicamentoasă denumită "potențiere". Drept urmare, din punct de vedere al efectelor medicamentului combinat cu alcool, 1 plus 1 este mai mare decât 2, a explicat Kilmer.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇