Cum să ai o sarcină cat mai ușoară? 4 sfaturi de la specialiști

Cum să ai o sarcină cat mai ușoară? 4 sfaturi de la specialiști
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Perioada sarcinii este una dintre cele mai frumoase etape din viața unei femei, dar trebuie abordată cu grijă, pentru a-ți asigura echilibrul fizic, mental și emoțional. Ai nevoie de sprijin, ca să se te simți în largul tău în cele nouă luni care preced venirea pe lume a bebelușului, de aceea îți prezentăm în continuare sfaturi pentru o sarcină mai ușoară .

Asigură aportul necesar de acid folic, calciu, fier, zinc și fibre 

Respectă indicațiile medicului și urmează tratamentul prescris de acid folic. Acesta este foarte important în primele două trimestre de sarcină și se recomandă în formă naturală, din legume, carne de pui și pește, fructe. Dacă este necesar, va fi administrat și ca supliment alimentar.

ADVERTISING

Trebuie respectată doza zilnică de calciu, iar cele mai bune surse sunt cele naturale:  lactate degresate, produse obținute din soia, suc fresh de portocale. Necesarul de fier este important, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, așa că se recomandă consumul de alimente bogate în fier și, dacă nu-l poți asimila prin alimentație, este necesar să iei suplimente cu fier, împreună cu vitamina C, pentru o asimilare mai bună.

Consumul de alimente bogate în fibre și zinc se recomandă pe toată durata sarcinii, deoarece ajută la dezvoltarea normală a fătului. De aceea este indicat să consumi nuci, oleaginoase, carne roșie, ouă, alături de cereale integrale, ce ajută la reglarea tranzitului intestinal și asigură senzația de sațietate.

ADVERTISING

Hidratează-te suficient

Ai grijă să bei destulă apă în fiecare zi, ideal ar fi 10 pahare de apă, ca să asiguri o hidratare optimă pentru tine și bebeluș. Astfel reduci semnificativ riscul unor contracții nedorite și chiar al unei nașteri premature. Eviți constipatia, stările de amețeală și durerile de cap, ai un tonus mai bun și ești plină de energie.

Este adevărat că retenția de lichide în timpul sarcinii te poate face să te simți uneori ca un balon, dar printr-o hidratare adecvată reduci această senzație. Este o falsă impresie că apa pe care o bei te “umflă”. Respectă programul de hidratare și efectele vor fi benefice pe toată durata sarcinii.

ADVERTISING

Practică exerciții fizice pentru gravide 

Consultă medicul specialist și realizați împreună un program săptămânal de antrenamente fizice ușoare și moderate. Acesta va cuprinde exerciții de tonifiere, cardio-vasculare și de mobilitate. Înotul, mersul pe jos, yoga, exercițiile Kegel sunt recomandate pentru diferite etape ale sarcinii, în funcție de sfaturile pe care le primești după fiecare consult prenatal.

Este foarte important să-ți menții forma fizică pe durata sarcinii, ca să suporți mai ușor creșterea în greutate, să ai energia și forța necesare în momentul nașterii.  Te vei simți mai energizată, calitatea somnului va fi mult îmbunătățită, vei avea o stare de spirit excelentă, iar recuperarea post-natală va fi mai ușoară.

Mănâncă mai inteligent, nu mai mult!

Ideea că trebuie să mănânci pentru doi este falsă, kilogramele în plus nu sunt de ajutor pe durata sarcinii, ele înseamnă o presiune suplimentară pe coloană și un risc de obezitate pentru bebeluș. 

Este important să compui un meniu diversificat, care să cuprindă toate grupele de alimente și să respecți orele de masă, gramajele și calitatea ingredientelor (alimente bio, neprocesate, fără grăsimi, aditivi, condimente, sosuri picante).

Ține seama de recomandările medicului și nu confunda senzația de sete cu cea de foame, de multe ori un pahar cu apă este tot ce ai nevoie. Evită gustările hipercalorice, exclude din meniu carbohidrații răi care cresc nivelul glucozei din sânge (orez alb, făină albă, cereale rafinate) Ai nevoie de produse lactate, dar consumă-le doar pe cele pasteurizate, ca să elimini riscul de infecție și tulburările gastrointestinale. 

Programează săptămânal o dietă bogată în proteine de calitate (ouă, carne slabă), carbohidrați (legume, fructe, cereale integrale) și grăsimi bune (ulei de măsline, semințe, nuci). Mănâncă puțin și des, la fiecare trei ore. Renunță la țigări, alcool și cafea.

Respectă aceste sfaturi, ca să ai o sarcină cât mai ușoară, iar cele nouă luni pe care le petreci înainte de naștere să fie o perioadă de emoție și bucurie, pentru o viitoare mămică sănătoasă și fericită.