Cum poți atenua durerea de spate

Cum poți atenua durerea de spate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Durerile de spate apar în cele mai inoportune momente și afectează aproximativ 39% dintre oameni. Fie că este vorba despre dureri surde, pe fondul timpului excesiv petrecut în fața computerului sau dureri acute, care debutează atunci când ridici un obiect greu, durerea de spate îți poate afecta ziua. Totuși, există câteva modalități prin care o poți reduce. Iată cum. 

Dormi (mai bine)

Atunci când te doare spatele, somnul poate fi dificil. De fapt, este un cerc vicios. Dacă nu dormi suficient, durerea de spate se agravează. Mai apoi, dacă te doare spatele, îți va fi dificil să te odihnești. De asemenea, o poziție incorectă de somn poate agrava durerea de spate. Încearcă să te odihnești pe o parte. 

ADVERTISING

Pune o pernă între picioare pentru a menține coloana într-o poziție neutră și pentru a atenua durerea. Acordă atenție și saltelei. Aceasta ar trebui să fie confortabilă și fermă. Poți chiar să alegi o saltea cu memorie, pentru a se adapta nevoilor tale. 

Ia un antiinflamator

Ai la dispoziție două alternative medicale pentru durerea de spate: paracetamolul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (așa cum este ibuprofenul și naproxenul). Pentru durerile acute, de moment, poți încerca Nurofen plasturi. Aceștia se aplică pe zona dureroasă și te ajută să ameliorezi durerea de spate timp de 24 de ore. 

ADVERTISING

Ai grijă de spate prin automasaj

O soluție pentru durerile de spate de tensiune este automasajul. Alege un roller de masaj și aplică o cremă antiinflamatoare sau ulei de masaj. Mai mult, poți folosi o minge de masaj. Aceasta se folosește pe sol sau pe perete. Sprijină-te pe ea și fă mici mișcări, față spate sau sus jos. Se va exercita o presiune medie ca intensitate asupra spatelui. Repetă astfel de exerciții de masaj timp de 3-5 minute. 

Poartă o centură lombară

O centură lombară te poate ajuta să îți realizezi activitățile zilnice, inclusiv mersul, activitățile profesionale și ridicarea de greutăți (de exemplu, ridicarea unor sacoșe). Totuși, o astfel de centură ar trebui folosită pe perioade scurte de timp, deoarece folosirea intensă, pe termen lung, poate duce la atrofia mușchilor. 

ADVERTISING

Fă mișcare

Te doare spatele și vrei să te simți mai bine? Nu sta în pat. Este indicat să îți realizezi, pe cât posibil, activitățile fizice de zi cu zi pentru a evita anchilozarea și pentru a face pași spre vindecare. Alege activități de intensitate redusă pentru spate și fă pauze regulate. Mergi minimum 30 de minute pe zi.

Redu stresul

Stresul este o cauză importantă pentru apariția durerii de spate. Hormonii eliberați în timpul perioadelor stresante stimulează capacitatea fizică și intelectuală, dar și cresc ritmul cardiac și tensiunea arterială. Respirația este rapidă și scurtă, fapt care ține corpul în alertă și generează tensiunea în zona diafragmei. 

De aceea, este important să iei măsuri pentru a reduce stresul. Iată câteva activități utile:

  • Timpul petrecut în natură;
  • Meditația;
  • Sportul (yoga, pilates, înot etc).

Aplică o compresă rece sau caldă

Dacă te confrunți cu durere de spate în zona inferioară, mai ales pe fondul ridicării de obiecte grele, ia în considerare și compresele cu gheață. Folosirea de comprese ajută la calmarea inflamației și a durerii în doar câteva minute. Este indicat să aplici comprese reci timp de 10 minute la fiecare 3-4 ore. 

Odată ce durerea s-a mai calmat, poți aplica o compresă caldă. Aceasta ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin și contribuie la vindecare. În general, compresele calde se aplică la 2-3 zile după cele reci, odată ce inflamația s-a ameliorat. Atenție, nu lăsa mai mult de 10-15 minute pentru a evita arsurile pielii. 

Ai grijă atunci când ridici obiecte grele

Ridicarea de obiecte grele, acasă sau la locul de muncă, poate duce la întinderea mușchilor spatelui sau a ligamentelor, în special în zona lombară. Poziția corectă pentru a ridica obiecte grele este următoarea:

  • Apropie picioarele de sol, ca în timpul unei genuflexiuni;
  • Ia obiectul greu apoi ridică-l ușor.

O altă variantă este să flexezi un genunchi iar pe al doilea să îl cobori lejer, ca în cazul genuflexiunii, apropiindu-te de sol pentru a ridica obiectul. Astfel, se va pune mai puțină presiune pe spate. Poziția greșită de a ridica un obiect greu să este te apleci, punând presiune pe spate, și să îl ridici. În această situație, poate apărea durerea de spate sau se poate agrava cea deja existentă. 

Durerea de spate rareori are aceeași cauză pentru toată lumea. Prin urmare, soluțiile care funcționează pentru un prieten, pot să nu funcționeze pentru tine. Încearcă să îți asculți corpul și experimentează tehnicile de mai sus. Dacă durerea persistă este indicat să vorbești cu un medic.