Cum a reușit Satu Mare să aibă doar 82 de cazuri confirmate de COVID-19

Cum a reușit Satu Mare să aibă doar 82 de cazuri confirmate de COVID-19

În Satu Mare, dacă ai nevoie de îngrijiri medicale, la orice spital te asteaptă o cameră de izolare. Ți se face testul de COVID-19, aștepți izolat rezultatul (care vine rapid, pentru că dispun de laborator propriu) și, în tot acest timp, personalul medical te tratează ca și cum ai fi infectat.

Sătmărenii nu se simt lezați de aceste măsuri instituite în ultimele luni de autorități, scrie publicația locală PresaSM.

Bilanț coronavirus. Un nou record absolut în România: Aproape 700 de cazuri noi și 24 de decese

ADVERTISING

Ei știu că datorită lor, județul Satu Mare, aflat la graniță cu Ungaria și Ucraina și tranzitat zilnic de 5.000 de oameni, are cel mai mic număr de infectări, mai exact 82.

Care este secretul?

Fiecare secție de spital din județul Satu Mare are cel puțin un salon de izolare, autoritățile au înființat în timp record propriul laborator pentru analiza testelor la Spitalul Judeţean și au asigurat escorta celor intrați în țară pe la PTF Petea spre județele de domiciliu.

Rafila: Așa cum am ajuns foarte rapid la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari. Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine

ADVERTISING

”Am reușit datorită eforturilor comune ale colegilor mei de la Direcția de Sănătate Publică, Prefectura Satu Mare și alte instituții abilitate. De asemenea, un rol important l-a jucat modul în care am reușit să efectuăm rapid anchetele epidemiologice, să depistăm rapid sursa focarelor. Și, nu în ultimul rând, răspunsul pozitiv al populației, care a înțeles să respecte indicațiile specialiștilor”, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică, Macrina Mihai pentru PresaSM.

Anterior, Prefectul Radu Bud declara pentru Libertatea că a luat decizia să organizeze convoaie bine securizate, care să meargă cu aceste persoane spre localităţile de domiciliu.

ADVERTISING

Iar faptul că depindeau de laboratorul de la Cluj i-a facut să ia o decizie crucială pentru județul lor.

În martie am decis înființarea laboratorului şi în trei săptămâni am avut laboratorul. Până atunci, noi testam la Cluj, iar laboratorul de acolo a devenit supra-aglomerat, şi aşteptam şi 3-4 zile după rezultate. Ce măsuri poţi să mai iei după 3-4 zile, dacă se descoperă că acea persoană este pozitivă? De la laboratorul Spitalului Judeţean ne vin rezultatele în câteva ore de la recoltare. Putem interveni imediat: Se face ancheta epidemiologică, se identifică contacţii, se trece la izolarea lor”, a mai spus Radu Bud pentru sursa citată. 

Tot el povestește cum fiecare cetățean stă la izolare într-o cameră specială din spital, până la primirea rezultatului. (...) şi în tot acest timp personalul medical se comportă cu el şi se protejează ca şi cum el ar fi un pacient infectat”, a precizat prefectul Bud.

O.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇