Covid-19: Simptome, testare, prevenire

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Foto: pexels

Covid-19 este o afecțiune cauzată de noul coronavirus numit SARS-CoV-2, de a cărui existență Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a aflat în data de 31 decembrie 2019.

Virusul poate fi răspândit cu ușurință de la o persoană la alta fie prin secrețiile respiratorii eliberate prin strănut, tuse sau simplă conversație, fie prin contactul direct cu suprafețe și obiecte infectate.

Din cauza gradului ridicat de contagiozitate, în doar câteva luni de la descoperire au apărut 118.000 de cazuri în 114 țări. De altfel, acesta a fost motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o oficial pandemie în data de 11 martie 2020 [1].

Simptomele prezentate în caz de Covid-19

Chiar dacă această afecțiune poate fi și asimptomatică, multe persoane infectate neavând niciun simptom, Covid-19 poate avea și numeroase manifestări cu diferite grade de severitate. Conform OMS [2], cele mai des întâlnite simptome ale infecției cu SARS-CoV-2 includ:

ADVERTISING
  •  febră;
  •  tuse seacă;
  •  stare de oboseală.

Adițional, pe lângă cele menționate până acum, mai pot fi prezentate și alte simptome mai rar întâlnite cum ar fi:

  •  pierderea mirosului și a gustului;
  •  durere în gât;
  •  cefalee;
  •  congestie nazală;
  •  stare de greață și vărsături;
  •  dureri musculare sau articulare.

În ceea ce privește simptomele apărute în cazurile mai severe de Covid-19, acestea pot include:

  •  dispnee;
  •  pierderea poftei de mâncare;
  •  stare de confuzie;
  •  durere sau presiune persistentă în zona toracică;
  •  temperatură peste 38°C.

Alte simptome mai rar întâlnite includ tulburări de somn, anxietate, depresie, complicații neurologice severe (cum ar fi accidentul vascular cerebral), stare de confuzie, irascibilitate etc.

Întrucât cercetarea afecțiunii este încă în desfășurare, este foarte posibil ca acestea să nu fie singurele semne și simptome care ar putea fi prezentate în caz de infectare. Din acest motiv este indicat ca orice simptom îngrijorător sau orice abatere de la normal să fie menționată medicului de familie și să se efectueze testele necesare.

ADVERTISING

Testare Covid-19

Testarea pentru Covid-19 trebuie să se facă atunci când apar simptome îngrijorătoare sau asociate cu această afecțiune sau atunci când a existat contact cu alte persoane, chiar dacă nu există simptome prezente în acel moment.

În momentul de față există numeroase teste care pot fi efectuate pentru a confirma sau infirma infectarea cu SARS-CoV-2, însă cel mai recomandat este testul real time PCR sau RT-PCR, care evidențiază prezența virusului în secrețiile recoltate.

Acest test se realizează prin recoltarea exudatului nazofaringian, rezultatele fiind disponibile după doar câteva zile și poate fi obținut în numeroase clinici și spitale din România, vezi aici testare COVID-19 la clinica Medlife Sfântu Gheorghe.

Chiar dacă testarea poate fi considerată și o metodă de prevenție, persoana infectată știind să se izoleze și să prevină astfel îmbolnăvirea altor oameni, există și alte metode de reducere a riscului de propagare a SARS-CoV-2.

ADVERTISING

Prevenirea infectării

Pentru a reduce riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2, Ministerul Sănătății [3] a recomandat implementarea unor măsuri simple de precauție cum ar fi:

  • evitarea zonelor aglomerate unde ar putea exista riscul de intrare în contact cu alte persoane cum ar fi întâlniri, cozi, zone de recreere, etc.;
  • purtarea unei măști de protecție corespunzătoare;
  • păstrarea unei distanțe de cel puțin 1,5 metri față de celelalte persoane; în cazul în care se va folosi transportul în comun să se evite poziționarea față în față cu alți pasageri.
  • evitarea intrării în contact cu suprafețe care sunt atinse des și de alte persoane: balustrade, butoane de lift, mânere etc.
  • respectarea cu strictețe a regulilor de igienă personală cum ar fi spălatul pe mâini cu apă și săpun după orice contact cu o suprafață sau obiect potențial contaminat, etc.

Pe lângă aceste măsuri preventive mai exista și posibilitatea de imunizare prin vaccinare. Organizația Mondială a Sănătății menționează că există deja mai multe vaccinuri eficiente în prevenirea îmbolnăvirii grave cu această boală, acestea reprezentând încă un element în gestionarea mai bună a pandemiei, alături de măsurile principale de prevenire menționate mai sus [4].

Referințe:

  1. “WHO Director-General's Opening Remarks at the Media Briefing on COVID-19 - 11 March 2020.” World Health Organization, World Health Organization, 11 Mar. 2020, www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19---11-march-2020.
  1. “Coronavirus Disease (COVID-19).” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19#:~:text=symptoms.
  1. Recomandări Privind Conduita Socială Responsabilă În Prevenirea Răspândirii Coronavirus (COVID-19). Ministerul Sanatatii, www.ms.ro/recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/.
  1. “COVID-19 Vaccines Advice.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/covid-19-vaccines/advice.