COVID-19 poate avea un impact nimicitor asupra populaţiilor băştinaşe din întreaga lume

COVID-19 poate avea un impact nimicitor asupra populaţiilor băştinaşe din întreaga lume

Populaţiile băştinaşe sunt în general mai expuse în faţa bolilor infecţioase, iar COVID-19 ar putea duce chiar la dispariţia lor, se arată într-un reportaj BBC.

În SUA, noul coronavirus a ucis 1 din 2.300 de americani aborigeni, comparativ cu 1 din 3.600 de americani albi, făcând astfel din populaţia băştinaşă categoria etnică cea mai vulnerabilă în faţa bolii, după populaţia de culoare.

La mijlocul lunii mai, rezervaţia indienilor Navajo, care se întinde pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi în sud-vestul SUA, a depăşit New York-ul în ceea ce priveşte rata infectărilor.

ADVERTISING

„Avem mai puţine spitale, doctori, ventilatoare – tot ce este necesar pentru a supravieţui crizei. Populaţiile băştinaşe au totodată o rata mai ridicată a afecţiunilor preexistente şi o alimentaţie mai săracă în nutrienţi, ceea ce ne face să fim mai vulnerabili”, explică Victoria Tauli-Corpuz, raportor special al ONU pentru drepturile populaţiilor băştinaşe.

Situaţia este în special critică pentru aborigenii din Amazon, aflaţi de multe ori la câteva zile distanţă de un spital, care se confruntau deja cu o criză ecologică ca urmare a defrişărilor, a incendiilor, a extracțiilor, a expansiunii agribusiness-ului şi a schimbărilor climatice. Boala a ucis până acum peste 1.100 dintre membri ai acestor populaţii.

ADVERTISING

Comunităţile băştinaşe iau măsuri pe cont propriu pentru a preveni răspândirea COVID-19 în rândul lor, dându-le oamenilor echipamente de protecţie şi soluţii dezinfectante, făcându-şi propriile măşti, asigurându-se că sunt disponibile informaţii despre boală în limbile locale şi distribuind mâncare şi alte bunuri necesare, susţine Tauli-Corpuz.

Aleg, totodată, să se izoleze, retrăgându-se în inima pădurii, cum au procedat 45 de membri ai populaţiei Siekopai din Ecuador, sau chiar să se închidă complet, ca în cazul insulei Rarotonga din Oceanul Pacific de Sud.

ADVERTISING

Multe triburi din SUA şi-au închis graniţele şi au impus restricţii pentru membri lor. Tot aici au avut loc testări la scară largă.

Încercând să se protejeze de coronavirus, aceste comunităţi îşi sacrifică însă mijloacele de trai, distanţarea socială însemnând că nu mai pot cumpăra şi vinde bunuri pentru a supravieţui, atrage atenţia Tauli-Corpuz.

Oficialul ONU argumentează că aborigenii s-ar putea proteja mai bine dacă le-ar fi recunoscute legal drepturile asupra pământurilor lor.

O altă îngrijorare cu privire la populaţiile băştinaşe de pe tot cuprinsul lumii este aceea că bătrânii lor nu vor mai apuca să le împărtăşească celor mai tineri vastele lor cunoştinte, transmise conform tradiţiei pe cale orală, care ar putea fi astfel pierdute pentru totdeauna.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇