COVID-19 nu vine din China, virusul era deja peste tot în lume, în așteptare, crede un epidemiolog de la Oxford

COVID-19 nu vine din China, virusul era deja peste tot în lume, în așteptare, crede un epidemiolog de la Oxford

Noul coronavirus SARS-Cov-2, care provoacă boala COVID-19, ar fi rămas ”adormit” în întreaga lume o perioadă îndelungată şi ar fi apărut atunci când condiţiile i-au fost favorabile dezvoltării, crede un cercetător de la Universitatea Oxford.

Astfel, acest nou coronavirus nu ar proveni din China, crede Tom Jefferson, un medic epidemiolog britanic specializat în infecții respiratorii acute.

Cercetătorul consideră că există tot mai multe probe care ar arăta că virusul se afla ”peste tot” înainte să apară în China, în decembrie.

ADVERTISING

”Poate că avem de-a face cu un virus care a rămas mult timp adormit în întreaga lume şi care a apărut atunci când condiţiile de mediu au fost propice creşterii sale”, a declarat cercetătorul pentru The Telegraph.

Urme de COVID-19 au fost găsite în Spania, Italia sau Brazilia cu mult înainte de a fi descoperit virusul în China.

Recent, virusologi spanioli au anunţat că au găsit urme de virus în eşantioane de ape uzate colectate la Barcelona în martie 2019 - cu nouă luni înainte de descoperirea acestuia la Wuhan şi cu aproape un an înainte să lovească Europa.

ADVERTISING

Potrivit unor oameni de ştiinţă, el ar fi rămas ”sub radar pentru că era sezonul gripei şi nu-l căuta nimeni”.

Dovezile arată că virusul era deja răspândit

Eşantoane de la Torino şi Milano, recoltate la jumătatea lui decembrie, au arătat de asemenea rezultate pozitive, iar experţi au găsit urme în Brazilia, la Florianopolis în noiembrie.

Profesorul Jefferson îndeamnă la o anchetă cu privire la motivul pentru care virusul pare să se răspândească în medii ca fabricile alimentare şi de procesare a cărnii.

ADVERTISING

Acest lucru ar putea să conducă la descoprirea unor noi căi de transmitere - sistemele de scurgere sau toalete comune.

În interviu acordat cotidianului britanic The Telegraph, Tom Jefferson face o paralelă cu gripa spaniolă care, în 1918, a ucis 30% din populaţia Samoa de Vest, în contextul în care aceasta nu avea niciun contact cu lumea exterioară.

”Acest lucru se explică prin faptul că agenţii patogeni ai virusului nu vin de nicăieri şi nu se duc nicăieri. Ei se află aici mereu, iar ceva îi inflamează”, crede cercetătorul.

Omul de ştiinţă evocă o cantitate de virus care se află în apele uzate şi o cantitate tot mai mare a transmiterii fecale a acestor ape uzate. Adică virusul s-ar afla în canalizare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇