Ce este insuficiența cardiacă și când trebuie să mergi la medic

Ce este insuficiența cardiacă și când trebuie să mergi la medic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Insuficiența cardiacă este o cauză majoră de spitalizare și deces. Această afecțiune gravă necesită monitorizare atentă și tratament imediat pentru a evita dezvoltarea unor complicații grave și pentru a reduce riscul de deces, iar primul pas în atingerea acestor obiective este depistarea sa la timp.[1][2] Continuă să citești pentru a afla mai multe insuficiența cardiacă și semnele ce indică este timpul pentru o vizită la medic!

Ce este insuficiența cardiacă?

Insuficiența cardiacă se referă la incapacitatea inimii de a pompa sânge în mod adecvat, astfel încât toate organele și țesuturile corpului să primească aportul necesar de oxigen și nutrienți. Aceasta se poate datora unei varietăți de cauze, cum ar fi bolile cardiovasculare, îmbătrânirea sau alte condiții de sănătate care afectează inima. În multe cazuri, inima devine slăbită sau miocardul – mușchiul inimii – se îngroașă și devine mai rigid, ceea ce îngreunează pomparea sângelui.[1][2] 

ADVERTISING

Cauzele insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă se dezvoltă treptat, ca urmare a suprasolicitării constante a inimii. Printre posibilele sale cauze se numără: boala coronariană, hipertensiunea arterială, infarctul miocardic, cardiomiopatia, afecțiunile cardiace valvulare, malformațiile congenitale, aritmiile și bolile precum diabetul, infecția cu HIV, hipertiroidismul sau hipotiroidismul. În plus, insuficiența cardiacă bruscă poate fi cauzată de reacții alergice, infecții severe, utilizarea anumitor medicamente sau virusuri care atacă mușchiul inimii.[1][2]

Un medic îți poate spune mai multe despre ce este insuficiența cardiacă și cum apare ea!

ADVERTISING

Când trebuie să mergi la medic?

Insuficiența cardiacă este o afecțiune serioasă și potențial fatală care necesită îngrijiri medicale imediate. Simptomele sale pot apărea treptat sau brusc și pot include:

  • dificultăți de respirație; 
  • oboseală și slăbiciune;
  • umflarea picioarelor, gleznelor și picioarelor;
  • bătăi rapide sau neregulate ale inimii;
  • toleranță scăzută la efort; 
  • respirație șuierătoare;
  • tuse persistentă, cu mucus alb sau roz cu pete de sânge;
  • umflarea zonei abdominale; 
  • creștere rapidă în greutate;
  • greață și lipsa de apetit;
  • durere în piept (dacă insuficiența cardiacă este cauzată de un infarct miocardic).[1][2] 
ADVERTISING

Este important să mergi la medic dacă ai oricare dintre simptomele de mai sus, mai ales dacă sunt severe sau persistente. Sună la 112 dacă observi oricare dintre următoarele simptome:

  • dureri în piept; 
  • leșin sau o stare severă de slăbiciune; 
  • bătăi rapide sau neregulate ale inimii, asociate cu dificultăți de respirație, dureri în piept sau leșin; 
  • dificultăți de respirație bruște și severe asociate cu tuse cu mucus alb sau roz, spumos.[1][2] 

Aceste simptome pot indica o urgență medicală și necesită îngrijire imediată!

Dacă deja ai fost diagnosticat/ă cu insuficiență cardiacă, contactează-ți cât mai curând posibil medicul în cazul în care:

  • simptomele tale se agravează brusc;
  • apare orice simptom nou; 
  • te îngrași 2 kg sau mai mult în doar câteva zile.[1][2]

Acestea pot fi semne că insuficiența cardiacă se agravează sau că tratamentul nu funcționează!

Cum se poate trata insuficiența cardiacă?

În majoritatea cazurilor, insuficiența cardiacă nu poate fi vindecată, dar poate fi gestionată printr-o varietate de metode de tratament. Acestea includ utilizarea de medicamente, schimbări ale stilului de viață, implantul de stimulator cardiac (pacemaker) sau de defibrilator cardiac, dar și intervenții chirurgicale cum ar fi un bypass coronarian, operații pentru repararea sau înlocuirea unei valve cardiace ori, în cazurile grave, chiar un transplant de inimă.[1][2]

De asemenea, schimbările de stil de viață pot avea un impact semnificativ asupra gestionării insuficienței cardiace. Acestea includ pierderea în greutate, renunțarea la fumat, efectuarea regulată de exerciții fizice și adoptarea unei diete sănătoase.[1][2]

Insuficiența cardiacă este o afecțiune serioasă ce necesită atenție medicală imediată. Este important să știi care sunt simptomele acestei afecțiuni și să mergi la medic dacă le ai. Stabilirea unui diagnostic clar reprezintă primul pas în identificarea celor mai bune opțiuni de gestionare și tratare a acestei afecțiuni și reducerea riscului de complicații sau deces. 

Disclaimer: Acest articol nu reprezintă un substitut pentru vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome îngrijorătoare, adresează-te unui specialist pentru a beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat! 

Bibliografie: 

  1. „Heart Failure - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142. Accesat la 16 mai 2024.
  2. Heart Failure”, NHS Choices, 2024, www.nhs.uk/conditions/heart-failure/. Accesat la 16 mai 2024.