Cutia toracică a omului are 24 de coaste, 12 dintre acestea fiind localizate pe partea dreaptă a corpului iar 12 pe partea stângă. Acestea au rolul de a proteja organele din interior. În partea stângă, organele situate în spatele coastelor sunt inima, plămânul stâng, pancreasul, splina, stomacul și rinichiul stâng. Atunci când oricare dintre aceste organe este lezat sau inflamat, durerea poate iradia sub coastele din partea stângă sau în jurul lor. În funcție de cauză, aceasta poate fi surdă sau bruscă și ascuțită.
Chiar dacă durerea din această parte a corpului poate fi cauzată și de factori temporari, cum ar fi postura incorectă, există însă și cauze mult mai severe. Acestea pot crea complicații, motiv pentru care este recomandat un consult medical specializat pentru a evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.
Pentru a crea o imagine cât mai clară a durerii în partea stângă sub coaste, prezentăm patru cauze frecvente care pot duce la acest disconfort.
4 posibile cauze ale durerii sub coastele din partea stângă
Deoarece această parte a cutiei toracice adăpostește numeroase organe importante, orice durere persistentă sau acompaniată de alte simptome trebuie menționată cât mai rapid cadrelor medicale. Cauzele cele mai frecvente de durere în această zonă includ:
Pancreatita
Pancreasul este o glandă localizată lângă intestinul subțire, în cadranul superior stâng al corpului. Acesta ajută la digerarea alimentelor prin eliberarea de enzime și sucuri digestive. Pancreatita apare atunci când pancreasul este inflamat fie din cauza unei leziuni, fie din cauza abuzului de alcool sau din cauza calculilor biliari. De obicei, durerea cauzată de pancreatită apare ușor și devine mai intensă după mese. Aceasta poate fi acompaniată și de alte simptome cum ar fi pierderea în greutate, starea de greață și vărsături.
Calculi renali sau pietre la rinichi
Rinichii fac parte din tractul urinar și sunt localizați de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Atunci când aceștia sunt infectați sau inflamați, durerea cauzată poate iradia în zonele învecinate cum ar fi partea de sub coastele din stânga, în cazul în care rinichiului stâng este afectat. Calculii renali sunt formațiuni dure care pot cauza durere extremă atunci când se mișca între rinichi și vezică. Pe lângă durerea simțită sub coaste, calculii renali sau pietrele la rinichi mai pot provoca și alte simptome cum ar fi febra, hematuria etc.
Splenomegalia sau mărirea splinei
Splina este un alt organ poziționat în spatele coastelor din partea stângă a corpului. Rolul acesteia este de a acționa ca un filtru pentru sângele din organism, îndepărtând astfel globulele roșii deformate sau îmbătrânite. De asemenea, aceasta are un rol important și în apărarea organismului prin combaterea infecțiilor și îndepărtarea virusurilor și a bacteriilor nedorite din sânge. De obicei, mărirea splinei nu prezintă simptome evidente cu excepția senzației de sațietate după consumul unei mese modeste. Cu toate acestea, ruperea ei poate duce la apariția durerii în zona aflată sub coastele din stânga. Cauzele care pot duce la mărirea splinei pot include infecții virale, bacteriene sau parazitare, boli hematologice sau afecțiuni hepatice.
Gastrita
Această afecțiune este caracterizată prin inflamarea mucoasei stomacului. Deoarece stomacul se află în partea stângă a corpului, durerea cauzată de această afecțiune poate fi simțită și în zona aflată sub coaste. Gastrita poate fi cauzată de infecții bacteriene sau virale, abuzul de alcool și folosirea frecventă a anumitor tipuri de medicamente.
Toate aceste cauze și multe altele pot duce la apariția durerii în această parte a corpului. Deoarece fiecare dintre ele necesită un anumit tip de tratament este recomandată apelarea la serviciile medicale de specialitate pentru a evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător fiecărui caz în parte.