Măceșele sunt printre cele mai valoroase surse de vitamine și minerale pe care ni le-a lăsat natura! Întăresc imunitatea, ajută digestia, susțin detoxifierea organismului și sănătatea inimii, a pielii. Tocmai de aceea, fitoterapeuții le-au inclus într-o mulțime de suplimente alimentare și remedii naturiste, sub formă de ceaiuri, capsule ori siropuri.
Ce sunt măceșele
Sunt fructe mici, dulci-acrișoare, de culoare roșie-portocalie, cunoscute sub numele științific de Rosa canina. Cresc în tufe de circa trei metri înălțime, cu ramuri acoperite de ghimpi. Fructele de măceș se recoltează toamna, atunci când devin moi, de culoare roșie intensă.
Ce conțin măceșele
Sunt celebre în primul rând pentru conținutul mare de vitamina C. 100 de grame de măceșe au aproximativ 430 mg de vitamina C, de zece ori mai multă decât lămâile, de 60 de ori mai multă decât cireșele și de 100 de ori mai multă decât merele.
Mai conțin vitaminele A, B (1, 2, 5, 6, 9, 12), E, K, P, fibre, antioxidanți (betacaroten, quercetină, polifenoli și flavonoide), minerale precum fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, seleniu, fier, mangan.
Proprietăți:
- Măceșele se numără printre primele recomandări ale medicilor atunci când vine vorba despre întărirea imunității înaintea sezonului rece și nu numai.
- Vitaminizante, tonice, micile fructe revigorează organismul și îl ajută să lupte cu potențialele infecții virale și bacteriene.
- Au, de asemenea, proprietăți antianemice, datorită conținutului de fier.
- Datorită efectului lor diuretic, măceșele te pot scăpa de retenția de apă și de senzația de picioare grele. În același timp, mențin sănătatea rinichilor și a tractului urinar, previn cistitele și pietrele la rinichi.
- O cură cu ceai de măceșe curăță organismul de toxine, stimulează arderea caloriilor și te ajută să slăbești.
- Antioxidanții din compoziție fac măceșele benefice pentru sănătatea și frumusețea pielii: protejează celulele de efectul radicalilor liberi, susțin regenerarea celulară și contribuie la producerea naturală de colagen.
- Datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatoare, măceșele sunt benefice în afecțiuni inflamatorii cronice, precum artrita.
- Ajută la scăderea colesterolului, subțiază sângele și contribuie, astfel, la reglarea tensiunii sanguine. În plus, mențin elasticitatea vaselor de sânge și susțin sănătatea inimii.
- Măceșele sunt benefice pentru ficat și pancreas. Consumul acestor fructe poate scădea nivelul glucozei din sânge, fiind de ajutor persoanelor care suferă de diabet.
- Remediile pe bază de măceșe susțin digestia, fiind recomandate în inapetență, digestie lentă, constipație.
Cum se consumă măceșele
Produsele naturiste din măcese se găsesc sub formă de ceai, pulbere, extract uscat, dar și sirop sau gem.
9 tipuri de ceaiuri cu măceșe
Fructele de măceșe pot fi incluse într-o gamă variată de ceaiuri, cu proprietăți și utilizări diferite. Iată ce combinații poți face, în funcție de nevoie!
- Ceai pentru întărirea imunității
Înaintea sezonului rece, în timpul unui episod de răceală, dar și în caz de infecții virale repetate este recomandat să bei ceaiuri de imunitate, cu echinacea, cătină, soc, ghimbir, pătlagină și șovârv. O astfel de rețetă de ceai are efect imunostimulator, antiviral, tonic general. Tot pentru întărirea imunității, măceșele se pot combina cu afine, cu goji și cu alte fructe de pădure (mure, zmeură, aronia, coacăz negru etc.).
- Ceai bun în răceală
Un ceai cu efect antiinflamator, sudorific, expectorant, recomandat în răceală și gripă, se poate prepara din măceșe combinate cu muguri de pin, scorțișoară, fenicul, anason, salvie, cimbrișor și flori de soc.
- Ceai care reduce senzația de „picioare grele”
Combinate cu flori de hibiscus, sulfină și frunze de Ginkgo biloba, măceșele ameliorează senzația de picioare grele, obosite, slăbiciune, glezne umflate, pentru că favorizează circulația sanguină la nivelul membrelor inferioare.
- Ceai antioxidant
Combină, într-o ceașcă de ceai, plante bogate în antioxidanți, care protejează celulele și organismul în general de efectele radicalilor liberi, de îmbătrânirea prematură: frunze de ceai verde, de rooibos, de mur dulce, ghimbir, flori de hibiscus, armurariu, cătină, măceșe.
- Ceai antistres
Măceșele se combină bine cu plante cu efect calmant, relaxant. O rețetă de ceai antistres conține, pe lângă măceșe, și flori de lavandă, de mușețel, hibiscus și roiniță.
- Ceai pentru copii
Și copiii e bine să profite de beneficiile măceșelor. Le poți prepara un ceai pe gustul lor, combinând măceșele cu fragi și căpșune. Îndulcește-l cu o linguriță de miere și va deveni o băutură de nerefuzat.
- Ceai de iarnă
În sezonul rece, te poți delecta cu o cană de ceai cald, cu mere, portocale, scorțișoară, cuișoare, dar și măceșe. E pe cât de bun la gust, pe atât de sănătos.
- Ceai simplu de măceșe
Dacă vrei să beneficiezi 100% de proprietățile măceșelor, le poți folosi singure într-o cană de ceai. Este gustos, acrișor și plin de vitamine.
- Ceai aromat, pentru plăcerea gustului
Aici, posibilitățile sunt nenumărate. Măceșele pot fi combinate cu tot felul de plante medicinale parfumate, pur și simplu pentru plăcerea gustului. Spre exemplu:
- cu plante medicinale și uleiuri esențiale (hibiscus, scorțișoară, lemongrass, roiniță, portocal);
- cu ghimbir simplu sau cu ghimbir și lămâi verzi;
- cu salcâm și ginseng;
- cu nalbă și mandarine;
- cu căpșuni și fragi;
- cu papaya și ananas;
- cu mango și caise;
- cu vișine și merișoare;
- cu vișine și vanilie;
- cu zmeură și ceai alb.
Capsule cu extract uscat de măceșe
Măceșele au efect mai puternic atunci când sunt utilizate sub formă de extract uscat, care conține o concentrație mult mai mare de substanțe active. Acest extract se combină cu alte plante medicinale, în cadrul unor capsule vitaminizante (Vitamina C naturală) sau capsule pentru reducerea tensiunii și menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
În concluzie, măceșele sunt o adevărată farmacie a naturii, la care poți apela oricând, indiferent de vârstă și de starea de sănătate. Sunt benefice oricând, oricui.