Durerile de cap reprezintă unul dintre cele mai întâlnite simptome în practica medicală, majoritatea oamenilor experimentând cel puțin o dată în viață un episod. Deși în cele mai multe cazuri nu reprezintă probleme grave de sănătate, durerile de cap recurente și severe îți pot afecta semnificativ calitatea vieții și, totodată, capacitatea de a funcționa normal și de a-ți desfășura activitățile de zi cu zi. Prin urmare, este util să cunoști cele mai comune cauze ale durerilor de cap pentru a le putea recunoaște ușor, trata eficient și preveni pe viitor.
În cele ce urmează, vei afla mai multe despre factorii declanșatori cei mai frecvenți, schimbările de stil de viață care pot reduce riscul instalării cefaleelor (durerilor de cap), precum și opțiunile de tratament pentru durerile de cap acute.
Cauze frecvente ale durerilor de cap
Durerile de cap pot fi provocate de o varietate de factori interni și externi. De exemplu, cauzele migrenelor (dureri de cap de intensitate crescută) sunt adesea declanșate de stimuli precum luminile intermitente, mirosurile puternice sau fluctuațiile hormonale din perioada menstruală sau a sarcinii. Acestea sunt frecvent însoțite de greață și sensibilitate la lumină/sunete.
În schimb, cefaleea de tensiune apare ca urmare a tensionarii prelungite a musculaturii gâtului și scalpului. De asemenea, este asociată cu un nivel crescut de stres, o postură incorectă sau probleme dentare.
Sinuzita cauzată de o infecție virală sau bacteriană sau de alergii conduce la dureri localizate în zona feței, corespunzătoare punctelor sinusale. Alte probleme structurale, precum artrita sau hernia de disc cervicală, pot conduce, la rândul lor, la dureri ce radiază din zona gâtului în cea a capului.
Nu în ultimul rând, unele medicamente, precum vasodilatatoarele și pastilele anticoncepționale au ca efect secundar comun cefaleea. Pe de altă parte, deshidratarea, hipoglicemia, nivelurile excesive sau pur și simplu fluctuante de cafea și/sau alcool declanșează dureri de cap frecvente.
Identificarea și evitarea declanșatorilor specifici este esențială, iar ținerea unui jurnal poate, de asemenea, ajuta la stabilirea tiparelor durerilor de cap pentru o mai bună prevenție. Indiferent de tipul de durere de cap experimentată și de intensitatea ei, este important să discuți opțiunile de tratament cu medicul tău de familie sau alt medic specialist (ex: medicul neurolog).
Modificări ale stilului de viață pentru prevenirea durerilor de cap
Se cunoaște deja faptul că un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă echilibrată, o rutină de exerciții fizice și un somn odihnitor poate menține sănătatea în cote optime. Todată, aceste bune practici pot avea un rol benefic și în prevenția împotriva durerilor de cap, de la cele ușoare și moderate până la cele mai severe, precum migrenele.
Astfel, există mai multe ajustări ale stilului de viață care pot reduce frecvența și severitatea durerilor de cap:
- Menține un program regulat de somn și odihnă pentru a preveni zilele de oboseală excesivă și a avea o rutină clară;
- Redu stresul, pe cât de mult posibil, prin tehnici de relaxare precum yoga, meditație și exerciții de respirație sau, acolo unde este cazul, prin ajutor specializat;
- Practică exerciții fizice ușoare sau moderate cel puțin 30 minute zilnic; alternativ, poți adopta un alt program de exerciții conform indicațiilor medicului;
- Evită mesele neregulate și nu sări peste mese într-un mod dezorganizat (ex: în postul intermitent, omiterea meselor este bine gândită);
- Limitează consumul de cofeină, alcool și renunță la fumat;
- Corectează problemele posturale cu ajutorul unui kinetoterapeut;
- Evită timpul petrecut în exces în fața ecranelor sau, cel puțin, încearcă să mai iei câte o pauză de la acestea.
Menținerea unei rutine constante este cheia pentru a preveni declanșarea durerilor de cap. Prin urmare, identifică și evită factorii generali și individuali care te pot afecta.
În concluzie, durerile de cap, fie cele ușoare sau moderate frecvente fie cele severe, nu trebuie neglijate, ci investigate, pentru a putea identifica factorii declanșatori. Odată stabilite aceste cauze, pot fi întreprinse măsuri practice și, astfel, se poate menține un stil de viață orientat către prevenție.