Când trebuie să scoți măseaua de minte și cât durează recuperarea?

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Elveto-Dent-servicii-stomatologice

De obicei, măselele de minte erup la vârstă de 17-25 de ani, însă există cazuri în care acestea nu apar nici până la maturitate. Extracția măselei de minte este una dintre cele mai frecvente interventii dentare, existând mai multe motive care duc la necesitatea de a scoate măseaua de minte. Aceasta poate fi păstrată în situația în care a erupt complet și nu este cariată, dacă este poziționată corect și dacă nu îngreunează procedura de igienă. 

Pentru a preveni eventualele complicații pe care le poate provoca o măsea de minte care nu a crescut corect, se recomandă vizita periodică la stomatolog. Acesta va putea evalua starea măselelor de minte și va stabili cu certitudine daca este nevoie de extracție sau nu.  

ADVERTISING

Când trebuie scoasă măseaua de minte?

Procedura de extracție măsea de minte se impune în următoarele situații:

  • erupție incompletă: atunci când o parte din măsea este încă în gingie pot apărea constant inflamații, durere și disconfort, precum și alte complicații (abces, gingivită etc.) Atunci când măseaua de minte erupe doar pe jumătate, procesul de igienizare devine mai dificil și ulterior se acumulează bacterii în cavitatea bucală, ducând în cele din urmă la apariția cariilor;
  • măseaua de minte nu poate erupe: măseaua este complet ascunsă sub gingie și nu poate să erupă normal, ceea ce poate duce la infecții sau la deteriorarea rădăcinilor dinților vecini;
  • spațiu insuficient pe arcadă: în unele cazuri, măselele de minte nu au suficient spațiu liber pe arcadă pentu a erupe și pentru a se dezvolta. Creșterea acestora ar duce la deplasarea celorlalți dinți, deci la o deformare a danturii; 
  • disconfort, durere și gingie inflamată în zona măselei de minte. 
ADVERTISING

Astfel, extracția devine necesară atunci când măseaua de minte nu este aliniată corect, când îngreunează igiena danturii, când afectează ceilalți dinți și atunci când crește direct cariată, iar cele mai frecvente simptome care indică necesitatea acestei intervenții sunt durerile gingivale, chisturile, infecțiile și sângerările gingivale.  

Cât durează recuperarea după extracția măselei de minte?

Una dintre procedurile efectuate la CabinetStomatologicsector2.ro este extracția măselei de minte, iar durata perioadei de recuperare este una dintre preocupările principale ale pacienților. Aceștia trebuie să știe că durata procesului de vindecare poate să varieze de la o persoană la alta, însă în general acesta durează două săptămâni. 

ADVERTISING

Medicii stomatologi oferă toate indicațiile care trebuie respectate după intervenție și care pot accelera vindecarea dacă sunt respectate cu strictețe. În general, procesul de recuperare se împarte în câteva etape: în primele ore se pot forma cheaguri de sânge, după 2-3 zile umflaturile se retrag, după o săptămână cusăturile sunt îndepărtate (după caz), iar după 2 săptămâni recuperarea este completă.    

Pentru a accelera vindecarea în urma acestei intervenții, cheagul de sânge care se formează în zona afectată nu trebuie să fie dislocat în primele 24 de ore. În același interval, nu se va peria zona extracției și se vor evita băuturile fierbinți, precum și cele alcoolice.

În concluzie, măselele de minte trebuie scoase atunci când nu cresc corect și când afectează restul danturii, iar procedura de recuperare durează până la două săptămâni, în care trebuie respectate indicațiile medicului sau chirurgului pentru o vindecare rapidă. La clinica Elveto Dent sunt utilizate tratamente moderne pentru un disconfort minim în timpul oricărei proceduri, inclusiv pentru extracția măselei de minte. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇