Boala Alzheimer și cum poate fi aceasta prevenită

Boala Alzheimer și cum poate fi aceasta prevenită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alzheimer este una dintre cele mai frecvente afecţiuni neurodegenerative la nivel mondial. Este adevărat, vorbim despre o afecţiune care preponderent afectează persoanele de vârsta a treia, dar există şi persoane mai tinere care pot avea un astfel de diagnostic nedorit. Chiar şi în contextul progresului în domeniul medical, în continuare cauzele bolii nu sunt cunoscute cu exactitate. 

Mai mult, nu există un tratament care să ducă la vindecare, ci doar la diminuarea efectelor negative pe care boala Alzheimer le are asupra pacientului. Din acest motiv este foarte important să ştim cum putem preveni dezvoltarea Alzheimer, atât cât tine de noi.

ADVERTISING

Sfaturi pentru a preveni sau întarzia simptomele bolii Alzheimer

Specialistii în neurologie care încearcă să găsească un tratament în cazul Alzheimer au identificat anumite abordări prin care se poate preveni sau cel putin întârzia dezvoltarea bolii Alzheimer.

Un prim sfat este acela de a adopta un stil de viaţă sănătos. Mişcarea fizică, mersul pe jos şi activităţile fizice în general favorizează circulaţia sângelui şi creşte cantitatea de oxigen, respectiv de glucoză, care ajunge la creier. Mişcarea fizică înseamnă şi reducerea stresului, dar în acelaşi timp favorizează respiraţia profundă. Tot la stilul de viaţă sănătos amintim şi managementul stresului şi relaxarea zilnică.

ADVERTISING

Un al doilea sfat este acela de a include în dieta zilnică vitamine, minerale şi acizi graşi nesaturaţi. Inflamaţia şi rezistenţa la insulină pot afecta neuronii şi pot duce la inhibarea comunicarii intre celulele creierului in boala Alzheimer. Din acest motiv trebuie ca obiceiurile alimentare să includă acele elemente care să reducă inflamaţia şi să protejeze creierul. Se recomandă eliminarea alimentelor cu zahăr şi a carbohidraţilor rafinaţi (faina alba, orez, paste), consumul de acizi graşi esenţiali Omega-3, consumul de fructe şi legume şi, nu în ultimul rând, consumul de ceai.

ADVERTISING

Un alt sfat util poate fi cel referitor la odihnă. Este indicat să avem un program de somn regulat care să întarească ritmul circadian natural. Pentru persoanele care se simt obosite, un scurt timp alocat pentru somnul de după-amiază poate fi soluţia, dar maxim 30 de minute. 

Nu în ultimul rând se recomandă practicarea activităţilor intelectuale regulate şi permanente. Este foarte sănătos pentru creier să învăţăm ceva nou constant, să ne jucăm diferite jocuri de strategie, să călătorim frecvent în locuri necunoscute sau să ne obişnuim să memorăm diferite lucruri noi.

Simptome care duc cu gândul la Alzheimer

Toate sfaturile de mai sus se pot dovedi a fi foarte utile în prevenirea sau încetinirea dezvoltării bolii Alzheimer. În măsura în care observi anumite simptome precum pierderi de memorie frecvente şi constante, rătăcirea diferitelor obiecte, dificultăţi semnificative de orientare, dificultăţi majore în rezolvarea unor sarcini zilnice, imposibilitatea de a recunoaşte locuri sau persoane, dificultate în a vorbi sau articula cuvinte, toate acestea te pot duce cu gândul la Alzheimer.
Pentru a primi un diagnostic corect şi rapid, este nevoie să apelezi la o consultaţie de specialitate pentru evaluarea în cazul Alzheimer. Doar în urma unei consultaţii de neurologie vei putea ştii daca suferi sau nu de boala Alzheimer. Pentru mai multe detalii suplimentare vizitează site-ul nostru www.pro-memoria.ro