Avantaje și dezavantaje ale lentilelor de contact

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Foto: shutterstock

Nu știi dacă ți se potrivesc sau nu lentilele de contact? Iată care sunt avantajele și dezavantajele purtării acestora, astfel încât să iei decizia potrivită pentru tine. Consultă medicul specialist pentru a determina ce tip de lentile este mai bun pentru nevoile tale sau dacă le poți folosi.

Avantajele utilizării lentilelor de contact

  • Îmbină corectarea vederii și aspectul plăcut

Alege lentilele de contact colorate cu dioptrie, pentru beneficii duble: corectarea viciului de refracție și schimbarea culorii ochilor. Achiziționează produse de calitate, potrivite afecțiunii și preferințelor tale, care să îți asigure vederea clară și să îndeplinească eficient rolul estetic. 

ADVERTISING
  • Oferă câmp vizual optim

Spre deosebire de ochelari, lentilele de contact permit o vederea periferică bună și un câmp vizual sporit. Acestea sunt ideale pentru sportivi sau conducători auto, care au nevoie să cuprindă cu privirea cât mai multe detalii. În plus, poți opta pentru o pereche într-o nuanță care să ofere un contrast bun, cum ar fi cele gri sau galbene.

  • Nu se aburesc 

Lentilele de contact sunt potrivite atât pentru zilele ploioase sau cu ninsoare, cât și pentru purtarea măștii de protecție, deoarece nu se aburesc. Dacă utilizatorii de ochelari, în aceste situații, au constant vederea neclară din cauza zonelor aburite sau cu stropi de apă, cei care folosesc lentile au avantajul unei imagini optime. 

ADVERTISING
  • Pot fi purtate cu ochelari de soare

După ce ți-ai aplicat lentilele de contact cu dioptrii, este suficient să îți pui ochelarii de soare, pentru a scăpa de lumina prea puternică. Astfel, nu vei simți niciun disconfort și ochii tăi vor fi protejați de razele UV. 

Dezavantajele utilizării lentilelor de contact

  • Necesită îngrijire atentă

Odată ce ți-ai format o rutină, nu ți se va părea deloc dificil să urmezi pașii de îngrijire a lentilelor de contact. Dezinfectarea și utilizarea lor corectă asigură confortul ocular și riscurile de infecție sau de a face alte complicații sunt scăzute. 

ADVERTISING
  • Acomodarea poate dura mai mult

Pentru unele persoane, procesul de acomodare poate fi mai lung. Sunt recomandate familiarizarea cu modul de aplicare și de igienizare a lentilelor de contact. De asemenea, până te obișnuiești, utilizarea acestora trebuie să fie redusă, de 3-4 ore pe zi. 

  • Pot da senzația de ochi uscați

Folosirea lor îndelungată și necorespunzătoare poate da senzația de uscăciune. Dacă ești predispus la ochi uscați, este util să îți pui lacrimi artificiale sau să porți lentile speciale, care să permită transferul eficient de oxigen.

  • Au o perioadă redusă de purtare 

Lentilele de contact trebuie înlocuite periodic, însă costul pentru fiecare purtare poate fi similar cu cel pentru ochelari. Un alt dezavantaj poate fi perioada maximă de utilizare, de 10-12 ore pe zi, în cazul lentilelor de unică folosință sau zilnice. În schimb, cele cu purtare continuă (extinsă) pot fi aplicate și noaptea.

Dacă te-ai hotărât să îți corectezi defectul de refracție cu lentile de contact sau să îți înlocuiești ochelarii de vedere cu acestea, programează un consult oftalmologic. Achiziționează produse în conformitate cu prescripția medicală și urmează recomandările medicului, pentru a te bucura de cât mai multe beneficii.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇