Congelarea este una dintre cele mai populare metode de conservare a alimentelor din zilele noastre. Într-adevăr, pentru mulți, simplitatea și accesibilitatea sa fac din ea metoda de alegere atunci când vine vorba de aprovizionarea cu alimente și multe persoane folosesc o ladă frigorifică. Cu toate acestea, poate că v-ați întrebat dacă conservarea afectează calitatea alimentelor. La urma urmei, alimentele congelate nu pot fi păstrate la nesfârșit.
Este adevărat că congelarea alimentelor poate cauza modificări ale calității acestora, dar este totuși o modalitate foarte bună de conservare a alimentelor într-o ladă frigorifică. De cele mai multe ori, modificările asociate cu congelarea sunt minime și nu schimbă prea mult nici gustul, nici valoarea nutritivă. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că alimentele congelate sunt cât mai bine conservate și de cea mai bună calitate posibilă într-o ladă frigorifică, trebuie să țineți cont de anumite aspecte, cum ar fi practicile de congelare și ambalajul utilizat.
Beneficiile congelării
Deși valoarea nutritivă a unui aliment este cea mai bună atunci când este consumat cât mai devreme posibil în procesul de recoltare, studiile au arătat că valoarea nutritivă a unui aliment congelat (sau conservat) este similară cu cea a aceluiași aliment în stare proaspătă. Cu alte cuvinte, congelarea nu afectează în mod nejustificat valoarea nutritivă a alimentelor.
Congelare pentru a păstra alimentele mai mult timp
Nu este un secret că congelarea ajută la păstrarea alimentelor mai mult timp. Dar cum funcționează? Congelarea încetinește, de fapt, dezvoltarea bacteriilor din alimente care sunt responsabile de deteriorarea acestora. La temperaturi scăzute, bacteriile nu se pot înmulți, în parte pentru că, prin îngheț, apa din alimente devine indisponibilă pentru bacteriile care au nevoie de ea pentru a se înmulți.
Cu toate acestea, congelarea nu ucide microorganismele așa cum o face gătitul. Cele mai multe dintre aceste microorganisme rămân vii chiar și atunci când sunt congelate. Doar că acestea cresc mai încet și își reiau ritmul de creștere după ce sunt decongelate. Pentru ca acest principiu să funcționeze, alimentele trebuie totuși să fie depozitate corespunzător într-o ladă frigorifică. Dacă un produs alimentar nu este ambalat corespunzător, acest lucru îi poate afecta calitatea.
Congelare pentru a păstra valoarea nutritivă
Pe lângă faptul că păstrează alimentele mai mult timp, congelarea acestora își păstrează valoarea nutritivă. Studiile au arătat că valoarea nutritivă a alimentelor congelate (sau conservate) este similară cu cea a alimentelor proaspete.
Este adevărat că unele vitamine sunt mai fragile în modul în care sunt congelate alimentele. Cu toate acestea, dacă sunt congelate corespunzător, majoritatea vitaminelor și mineralelor pe care le conțin nu sunt afectate de temperaturile scăzute.
Deși valoarea nutritivă nu este relativ neafectată de congelare, este important de reținut că aceasta poate afecta calitatea alimentelor dacă nu este făcută corect. De exemplu, dacă alimentele nu sunt ambalate corespunzător, acestea pot fi "arse la rece". Cu alte cuvinte, este posibil ca o parte din alimente să fi fost în contact cu aerul din congelator, ceea ce a dus la uscarea și la scăderea atractivității acestora.
De asemenea, congelarea poate compromite calitatea unui aliment care nu se congelează bine din cauza formării de cristale de gheață care pot distruge membrana celulelor care compun alimentele. De exemplu, căpșunile au tendința de a-și pierde aroma și de a se înmuia atunci când sunt decongelate. Bananele, avocado și roșiile sunt alte alimente care nu se congelează bine. Același lucru este valabil și pentru carne. De exemplu, puiul congelat poate să nu fie la fel de fraged atunci când este gătit, dar acest lucru nu se aplică în cazul animalelor noastre, mai ales dacă le hrăniți cu carne crudă. În afară de faptul că afectează textura și aspectul alimentelor, nu schimbă calitatea și comestibilitatea acestora.
Tehnici de ambalare și depozitare
Când vine vorba de congelarea alimentelor, este important să vă asigurați că folosiți recipientele potrivite. Acest lucru va contribui la menținerea calității alimentelor. Alimentele ambalate necorespunzător își pot pierde conținutul de umiditate, culoarea, aroma și textura. De asemenea, este important să identificați containerele cu data congelării. Acest lucru vă va ajuta să urmăriți cât timp a fost congelat și să vă asigurați că este încă sigur pentru a fi consumat.
Dacă vă întrebați care sunt cele mai bune caserole, iată câteva criterii de care trebuie să țineți cont. Caserolele trebuie să :
- Rezistă la mucegai.
- Să fie concepute pentru uz alimentar.
- Să fie durabile și rezistente la scurgeri.
- Nu crapă la temperaturi scăzute.
- Să fie ușor de umplut și sigilat.
- Să fie ușor de identificat și de depozitat.