Declanşatorul terapiei este adesea sentimentul de suferinţă care durează şi de care nu poţi scăpa singur. Dar poate fi şi o căutare de sens, o nevoie de sprijin pentru a trece printr-o încercare sau chiar căutarea „cine sunt eu” cu adevărat sau pentru a trăi mai bine în relaţii. Spectrul este larg. Punctul comun este să simţi o chemare adânc în tine pentru a te schimba, a transforma ceva în felul în care îţi trăieşti viaţa. Vă invit să descoperiţi câteva exemple de teme pentru care vă pot sprijini în procesul de dezvoltare.
Poţi apela în acest sens la un psiholog din sectorul 4, în cazul în care te afli în București, așa cum este cel în care lucrează psihoterapeutul Tiberiu Botea, pentru a obține ajutor specializat.
Prea rar menţionată, psihoterapia se poate dovedi, de asemenea, un sprijin nepreţuit pentru persoanele care îi susţin pe cei dragi cu dificultăţile lor, fie ele fizice sau psihice. Aceşti îngrijitori neprofesionişti sunt prea des neglijaţi în domeniul serviciilor de sănătate. Purtând singuri pe umeri sprijinul zilnic al persoanei iubite bolnave sau dependente, terapia poate oferi un sistem de decompresie sănătos pentru a face faţa mai bine acestor situaţii. Pe scurt, aveţi un spaţiu pentru a vă îngriji şi voi!
Psihoterapia este pentru mine?
Începerea terapiei poartă întotdeauna o promisiune preţioasă pentru tine. Eliberează-te, dezvăluie-te, afirmă-te, iubeşte-te, regăseşte-te, cunoaşte-te, descoperă-te, fii tu însuţi, trăieşte-ţi viaţa, fii fericit, treci printr-o încercare, răspunde la o întrebare existenţială pe care ţi-o pui, găseşte pace în tine, recâştigaţi gustul pentru viaţă.
Psihoterapia este pentru toată lumea. Terapeutul este acolo pentru a susţine momentele dificile şi pentru a stimula energia vieţii, astfel încât să poţi deveni cea mai bună versiune a ta. A face psihoterapie este, de asemenea, o modalitate excelentă de a trăi mai bine alături de ceilalți, de a-ţi dezvolta umanitatea.
Cunoscându-te pe tine însuţi, înveţi să înţelegi mai bine diferenţele şi dificultăţile altora. Psihoterapia oferă nu numai o cale de a te înţelege pe tine, ci şi de a-ți exprima emoţiile în faţa celorlalţi, în căutarea coexistentei corecte. Pe scurt, psihoterapia dezvolta empatie, construieşte pacea şi te face să te simți sigur pe acțiunile tale. Terapia poate fi văzută drept un mare dar pe care ți-l faci singur.
Pentru persoanele cu tulburări psihiatrice, terapia poate fi un adjuvant la sprijinul medical. Psihoterapia consta atunci, în strânsă colaborare cu psihiatrul sau medicul generalist, în a vă ajuta să găsiţi o viaţă socială senină, în propriul ritm. Terapia poate fi de asemenea o pârghie de sprijin pentru reducerea tratamentului medicamentos pentru anumite afecțiuni. Chiar dacă înainte de prima ședință ai tendința de a găsi scuze pentru a nu merge la terapie, una dintre ele fiind distanța, trebuie să știi că acest argument nu mai este de mult valabil. Atunci când faci o pasiune pentru un anumit psiholog, chiar dacă acesta este departe, poţi apela în continuare la el prin serviciile unui psiholog online.
Sunt prea tânăr sau prea bătrân pentru a începe terapia?
Nu există vârstă pentru lua ședințe de terapie şi a transforma ceea ce este dureros în sine. Fie că aveţi 20 sau 90 de ani, este întotdeauna preţios să vă luaţi acest timp pentru a vă înţelege pe voi înşivă şi relaţia voastră cu lumea. Viaţa merită trăită, chiar dacă începi să trăiești atunci când mormele sociale îți spun că ești bătrân, acele momente ale vieţii savurate în sfârşit îţi vor încânta sufletul cu aceeaşi intensitate. Calmarea sufletului tău de chinurile vieţii sale este un cadou minunat pentru tine.
Pentru copii şi adolescenţi, este recomandabil să apelaţi la un terapeut instruit în acest sprijin specific, care deseori apelează şi la părinţi. Şi pentru cei mici, poate fi posibil să se consulte cu părinții pentru a se simți mai bine atunci când au nevoie de ajutor.