Atunci când în urma consultului oftalmologic de specialitate îți este adus la cunoștință faptul că va trebui să porți ochelari de vedere, vestea poate fi copleșitoare.
Să porți aceste dispozitive pentru corectarea vederii te poate speria în prima fază, dar poți transforma această necesitate într-un avantaj. Dorim să îți fim alături în tranziția pe care o faci pentru sănătatea ta și îți prezentăm în continuare criterii importante de care să ții cont când alegi primii ochelari.
Alege rame care avantajează forma feței tale
Consultă cu atenție varietatea de rame disponibile și probează cât mai multe modele, pentru a observa care se potrivesc cel mai bine cu forma feței tale. De exemplu, dacă forma feței tale este ovală, ai putea alege rame de ochelari Dolce & Gabbana cu formă cat eye. Dacă, în schimb, forma chipului tău este rotundă, ramele care sunt adecvate sunt cele rectangulare.
Respectă prescripția
Ține întotdeauna cont de tipologia lentilelor care sunt precizate în prescripția medicală, întrucât acelea sunt care ți de potrivesc. Pe lângă factorul estetic, o importanță foarte mare o are latura medicală. În momentul în care îți alegi ramele care îți plac și care ți se potrivesc, asigură-te că ochelarii sunt ajustați cu lentilele prescrise de medic.
Nu te teme de ajustări
După ce ți-ai ridicat perechea de ochelari, trebuie să o probezi înainte de a părăsi magazinul sau cabinetul medicului. Este posibil ca ramele să necesite ajustări, ca să nu alunece. Nu te sfii să ceri ajustările necesare, dacă este cazul, pentru a te simți cât mai confortabil cu ochelarii.
Ține cont de perioada de acomodare
Este important să cunoști că, atunci când trebuie să porți o pereche nouă de ochelari, în special dacă este prima dată, va exista o perioadă de acomodare. Este posibil ca în acel timp să simți un ușor disconfort, dar trebuie să respecți indicațiile medicului și să porți ochelarii așa cum ți s-a recomandat.
Alungă monotonia, cu mai multe rame
Nu te limita la o singură pereche de ochelari. Îți poți face mai multe perechi, ale căror rame să fie de diverse nuanțe sau forme, pentru a nu te plictisi. Este o idee inspirată, mai ales dacă ai un stil vestimentar dinamic și îți place să experimentezi. În plus, în cazul în care are loc vreun accident și îți strici o pereche, vei avea la îndemână cel puțin una, de rezervă.
Îngrijește-ți corespunzător ochelarii
Curăță-i doar cu produse de specialitate. Dacă nu știi ce anume să folosești sau cum să îți menții lentilele ochelarilor într-o stare foarte bună cât mai mult timp, întreabă medicul. De asemenea, poți apela și la recomandările vânzătorului din magazinul de ochelari. Nu folosi șervețele din hârtie sau alte materiale, chiar dacă sunt moi, ci numai produse create anume pentru îngrijirea ochelarilor.
Mergi la control de rutină
Mergi la controlul de rutină specificat de medicul oftalmolog. În cazul în care îți recomandă un alt interval, durata standard este de un an. Este foarte important să ții cont de acest fapt, deoarece dioptriile ți se pot modifica între timp și, dacă medicul nu te evaluează în timp util, riști să dezvolți alte probleme de vedere. Eventual, notează-ți pe un bilețel perioada în care ar trebui să îți faci controlul sau evidențiază în calendar, pentru a îți reaminti.
Ai grijă atât de sănătatea ochilor tăi, cât și de factorul estetic și achiziționează ramele care ți se potrivesc cel mai bine și care te ajută să te simți cu adevărat confortabil!
Sursă de informare:
1. Glacialcontent@glacial.com. “How to Buy Glasses: 6 Helpful Tips to Consider When Buying Glasses.” Diagnostic Eye Center, 24 Nov. 2021, www.diagnosticeyecenter.com/2020/09/17/6-tips-when-buying-pair-of-glasses/.