Foto: Freepik.com
În ritmul rapid al vieții cotidiene, multe persoane uită adesea de importanța sănătății dentare. Însă, dacă sunt ignorate durerile de dinți care apar tot mai frecvent ori senzația de disconfort resimțită în timpul meselor, se pot dezvolta anumite afecțiuni serioase, ce necesită îngrijire pe termen lung. Descoperă în cele ce urmează cum să recunoști principalele simptome care necesită atenția unui medic stomatolog.
Dificultate în timpul masticației
Mâncatul ar trebui să fie o activitate care îți aduce plăcere. Dar, dacă în ultima perioadă ai avut o senzație persistentă de disconfort atunci când mestecai anumite alimente, este momentul potrivit să iei măsuri. Poate fi vorba despre apariția unei carii, o plombă deteriorată sau chiar o problemă care ține de alinierea dinților, cunoscută sub numele de malocluzie.
Malocluzia este una dintre cele mai întâlnite probleme dentare și apare atunci când dinții poziționați pe arcada superioară și cei dispuși pe cea inferioară nu se suprapun corect. În timp, acest lucru poate duce la uzura neuniformă a dinților, poate crește șansele de apariție a cariilor și poate influența, în mod direct, dezvoltarea bolii parodontale.
Soluția? În cele mai multe cazuri, există aparate dentare care pot corecta această problemă. În urma unui consult medical amănunțit, medicul ortodont îți va face o serie de recomandări personalizate pe bază situației tale actuale. De asemenea, trebuie să ai în vedere faptul că tratamentul ortodontic este de lungă durată și implică purtarea de gutiere dentare după scoaterea aparatului, cu scopul de a menține poziția corectă a dinților.
Sensibilitate dentară la cald și rece
Dacă ai o senzație neplăcută atunci când încerci să bei un ceai fierbinte ori să mănânci o înghețată, este foarte posibil să te confrunți cu sensibilitatea dentară. Deși este o problemă comună, nu trebuie să o ignori.
De cele mai multe ori, sensibilitatea dentară apare atunci când smalțul dinților tăi începe să se subțieze. Principalii factori care pot duce la această situație sunt periajul agresiv sau incorect executat, deoarece aplici o presiune foarte mare asupra periuței, consumul frecvent de băuturi acidulate ori dulci sau bruxismul (scrâșnitul dinților).
Chiar dacă ți se pare un simptom minor, care poate trece de la sine de multe ori, nu este cazul să îl ignori. Un medic stomatolog este singura persoană în măsură să evalueze cauzele care au dus la apariția și dezvoltarea sensibilității dentare. Pe baza acestora, îți poate recomanda tratamente specifice, de la paste de dinți speciale până la proceduri mai complexe.
Inflamarea gingiilor
Dacă observi că gingiile sunt roșii, umflate și chiar sângerează atunci când te speli pe dinți sau folosești ața dentară, cel mai probabil ai de-a face cu gingivita. Tentația să ignori ce tocmai ai văzut este mare, mai ales că nu se întâmplă de fiecare dată și nu provoacă durere, dar asta ar fi o greșeală.
Gingivita este stadiul incipient al bolii parodontale. Lăsată netratată pentru un timp îndelungat, aceasta poate evolua într-o formă mai severă, parodontita, o afecțiune gravă, care poate duce la pierderea totală sau parțială a dinților. Cauza principală a gingivitei? Igiena orală deficitară, faptul că nu îți speli corect și frecvent dinții, poate duce la acumularea de placă bacteriană. La rândul său, aceasta se transformă în tartru, care poate contribui la inflamarea gingiilor.
Desigur, există metode prin care gingivita poate fi tratată și ținută sub control. Curățarea profesională la un cabinet stomatologic este una dintre posibilități, urmată de o igienă orală adecvată și respectarea indicațiilor primite din partea medicului dentist.
Decolorarea sau pigmentarea dinților
Adesea, îngălbenirea graduală a dinților este rezultatul unor obiceiuri alimentare. Consumul de cafea, vin roșu, băuturi carbogazoase sau fumatul sunt principalii vinovați. În cazul în care remarci că această schimbare se întâmplă brusc și vine însoțită de sensibilitate dentară și durere, este cazul să te adresezi unui medic stomatolog.
De exemplu, o pată întunecată pe un dinte sau o măsea poate fi un semn specific al apariției unei carii. În alte cazuri, decolorarea poate fi cauzată de o fisură în smalțul dentar.
În astfel de situații, nu te baza pe folosirea produselor de albire disponibile pe piață. Pentru moment, acestea pot masca problema, însă nu îți oferă o rezolvare optimă pe termen lung. Cel mai bine este să te programezi la un medic stomatolog pentru a identifica principalele cauze ale decolorării.
Fiecare dintre aceste simptome par inofensive la început. Sunt cazuri în care durerea are o intensitate mică sau dispare după câteva minute, așa că, suntem de părere că totul a trecut. Dacă te confrunți cu unul sau mai multe dintre simptomele amintite mai sus, îți recomandăm să apelezi la sfatul și ajutorul unui medic stomatolog, pentru o consultație generală.