Zetea: Mocănițele sunt sub asediu. Legile propuse vor omorî acest simbol al turismului românesc

Zetea: Mocănițele sunt sub asediu. Legile propuse vor omorî acest simbol al turismului românesc
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, trage un semnal de alarmă: mocănițele din România riscă să dispară, „omorâte” de proiectele legislative care urmăresc standardizarea acestora după modelul CFR. În viziunea sa, mocănițele nu pot fi tratate ca un simplu mijloc de transport de masă, ci ca o experiență turistică unică, ce trebuie protejată.

Zetea afirmă că în ultimii ani mocănița a fost „sub asediu” din două direcții: Romsilva – interesată exclusiv de exploatarea lemnului – și Ministerul Transporturilor, care încearcă să impună reparații și dotări standardizate, imposibil de aplicat locomotivelor istorice. „Proiectele de lege în forma actuală vor omorî efectiv mocănițele din întreaga țară”, avertizează el, citat de Agerpres.

În sprijinul păstrării acestui simbol viu al turismului românesc, Zetea reamintește că mocănița din Maramureș atrage anual peste 30.000 de turiști, majoritatea străini, care contribuie semnificativ la economia locală.

„Nu exploatarea lemnului ar trebui să fie prioritară, ci turismul, cel care aduce încasări și locuri de muncă în zonă”, a spus el, pledând pentru reglementări care să susțină acest tip de patrimoniu funcțional.

Totodată, șeful CJ susține relansarea Asociației „Bun de Maramureș” și a unei dezvoltări integrate a turismului și economiei locale, în care produsele și serviciile maramureșene să fie valorizate de la producător până la farfuria turistului.

Mocănița din Maramureș – câteva repere:

  • Singura cale ferată forestieră activă din Europa
  • Funcționează din 1933 fără întrerupere, cu infrastructură și personal în stil clasic
  • Circulă zilnic din aprilie până în noiembrie; în extrasezon, în weekend
  • Tarife: 136 lei/adult (fără masă) sau 196 lei (cu masă)
  • Capacitate: până la 7 trenuri/zi, cu 180–200 de locuri fiecare
  • Turiști: 80% români, 20% străini (din Moldova, Ungaria, Germania, Austria, Polonia)
  • Fără finanțare externă, întreținerea este costisitoare, dar echipa dedicată face față

Evenimentul „Redescoperă Maramureșul”, organizat de ANAT, CJ Maramureș și Visit Maramureș, a reunit peste 100 de tur-operatori, agenți de turism și jurnaliști care au vizitat mocănița, bisericile UNESCO, Cimitirul Vesel și alte repere autentice ale regiunii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇