Se ascut cuțitele la PNL: Demisia, acum, toți! Bolojan, principalul favorit să-l înlocuiască pe Ciucă

Se ascut cuțitele la PNL: Demisia, acum, toți! Bolojan, principalul favorit să-l înlocuiască pe Ciucă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După scorul jenant obţinut de Nicolae Ciucă la alegerile prezidenţiale, unde nu a trecut de 9%, liberalii îi pregătesc detronarea de la şefia partidului.

Favorit să îi ia locul este Ilie Bolojan, şeful CJ Bihor şi premier dorit de Elena Lasconi (care a intrat în turul doi, alături de naţionalistul Călin Georgescu, susţinut acum şi de AUR).

Încă de la primele ore ale zilei de luni, diverse voci liberale au declarat că urmează zile hotărâtoare.

Însă un congres al PNL va fi organizat probabil la începutul anului 2025.

Aseară, Nicolae Ciucă spunea că pe scena politică este loc pentru toată lumea. A fost un exercițiu de democrație.

Iată câteva declaraţii spicuite din ştirile agenţiilor de presă:

  • Crin Antonescu: "Ce cred acum că este absolut urgent şi în sensul acesta e şi chemarea mea sau comunicarea convingerii că toţi membrii, susţinătorii, alegătorii de ieri şi de azi ai PNL să se mobilizeze pentru acest vot de duminica viitoare. Analiza, responsabilităţile, toate celelalte se vor petrece după.
ADVERTISING

"Sigur că este absolut necesar, după părerea mea, ca astăzi conducerea PNL, cei cinci din fruntea partidului, să demisioneze imediat, să se constituie o conducere provizorie pentru că trebuie dat un semnal puternic că PNL a înţeles ceva, că PNL are şansele, resursele pentru reconstrucţie şi în sensul acesta să îşi poată mobiliza alegătorii. Cred că lucrul e valabil şi pentru ceilalţi”.

”Mai cred că săptâmâna aceasta, cel puţin, nu mai rost niciun fel de polemică între PNL, PSD, USR pentru că e nevoie de toţi şi de toţi alegătorii lor ca să putem salva o direcţie generală, care nu e doctrină, nu e persoană”.

“Nu pot să calific drept surpriză ceea ce s-a întâmplat, mai degrabă un cataclism şi e un coşmar. Nu aş mai intra în detalii. Nu mai e momentul să discutăm unde e catastrofa mai mare, la PNL sau la PSD. Spun că este un coşmar pentru că România se trezeşte pe neaşteptate, pe nevăzute, în faţa unei alegeri care nu mai înseamnă partide, nu mai înseamnă doctrine, care nu mai înseamnă nici măcar persoane, înseamnă pur şi simplu sens şi direcţie de viaţă publică, de viaţă democratică.

ADVERTISING

Ceea ce este totuşi important este că în mai puţin de o săptămână avem alegeri parlamentare, că este absolut o urgenţă pentru partidele democratice, pro-occidentale din România şi aici numesc şi PNL, PSD şi USR şi UDMR să îşi maximizeze scorul pe cât posibil pentru că în acest moment Parlamentul trebuie să rămână printr-o majoritate măcar a acestor forţe politice un parapet, un stâlp de susţinere pentru condiţia europeană, occidentală, democratică a României".

  • Dan Vîlceanu, deputat: "Ilie Bolojan să vină să-şi asume rolul pe care îl ştiţi foarte bine că tot partidul îi cere să şi-l asume, adică să vină să preia, cel puţin pe moment, conducerea partidului, pentru că săptămâna viitoare avem alegeri parlamentare şi este evident că nu ne putem prezenta în faţa oamenilor cu aceeaşi garnitură, care, iată, a luat 8% la prezidenţiale".

"Nu există oameni care au jucat împotriva cuiva sau nu au jucat împotriva cuiva, există o campanie care tocmai s-a terminat şi candidatul PNL cu echipa dânsului au luat 8%".

ADVERTISING

"Trebuie să-şi asume răspunderea toată echipa. (…) Demisia, acum, toţi. Vreau să spun că nu pot să accept o variantă cu un interimar, cu unul dintre prim-vicepreşedinţi, nu există aşa ceva. Ne batem joc! Înseamnă că nu am înţeles nimic din semnalul pe care oamenii ni l-au dat, dacă noi mergem în faţa lor cu aceeaşi echipă de conducere. Ieşirea de la guvernare trebuia să se întâmple ieri. Nu mai putem sta lângă PSD o secundă".

"Astăzi, PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată, trebuie să plece de la guvernare imediat, pentru că nu poţi să mergi în faţa românilor să-ţi baţi joc în continuare de ei să spui că eşti anti-PSD, dar să stai cu PSD. Nu mai există niciun parteneriat cu preşedintele României. (…) Toate lucrurile care s-au întâmplat în ultimii doi ani şi jumătate au fost decontate de PNL la alegeri".

  • Cristian Buşoi: "Din punctul meu de vedere, există argumente extrem de puternice în favoarea domnului Bolojan, dar decizia va fi una a conducerii colective a Partidului Naţional Liberal, care trebuie să rămână o echipă".

"Am convingerea că Partidul Naţional Liberal îşi va regăsi un parcurs bun pentru alegerile parlamentare"

  • Daniel Fenechiu, deputat: „Eu cred că cel mai mult a contat faptul că domnul Ciucă a intrat foarte târziu în campania electorală și lumea nu a apucat să-l cunoască așa cum este domnul Ciucă. Pe de altă parte, această mezalianță pe care am avut-o cu PSD-ul, care a făcut destul de necredibil mesajul domniei sale că încercăm cu adevărat să construim un pol de dreapta. Nu în ultimul rând, probabil și o anumită abordare a unor colegi, probabil a multor colegi, care nu cred că s-au implicat așa cum ar fi trebuit”.

„Cu siguranță, un congres va avea loc la începutul anului următor, nu mai repede, pentru că el necesită anumite preparative".

„Președintele Consiliului Județean Bihor, domnul Bolojan, este omul cel mai apreciat în momentul de față în PNL, cred că este în pole-position”.

„Dacă stau și mă gândesc totuși că suntem un partid cu 1.200 de primari, cu zeci de președinți de consilii județene, cu 300.000 de membri, eu cred că în ipoteza în care oamenii noștri se vor mobiliza, scorul cu siguranță poate fi mai bun decât acest dezastru de la prezidențiale”.

  • Adrian Cozma, deputat: „Probabil alipirea de PSD ne-a costat. Și cei care au stat lipiți de PSD și ne-au văzut această situație, ăsta e rezultatul….”.

"Eu voi vorbi cu colegii mei și ne vom consulta, pentru că pe toți ne interesează alegerile parlamentare, care au loc duminică. (…) Legat de celelalte aspecte, de ce suntem în această situație, da, trebuie să recunoaștem. Primul mandat al Domnului Președinte, Klaus Iohannis, a fost pentru noi un lucru care ne-a ajutat. Al doilea ne-a îngropat

„Noi nu mai avem (ce să căutăm cu PSD - n.red.)… Am fost primul care a spus că e nevoie de un proiect de dreapta. Proiect de dreapta trebuie să facem și acum, trebuie să ne trezim și ăsta este un moment oportun să dăm României un proiect de dreapta. Și avem cu cine să-l facem. Cu PSD-ul noi nu mai putem continua, e clar”.

  • Mircea Fechet, ministrul Mediului: "E clar că am greşit, cu toţii, căci nu există vreunul fără de vină. Cu toţii suntem responsabili. De ce am ajuns aici şi cum putem să reconstruim, să comunicăm mai bine şi să recâştigăm încrederea oamenilor? Poate nu am ştiut să comunicăm. Poate nu am ştiut să vorbim cu oamenii".

"Primul tur al alegerilor prezidenţiale ne-a uluit pe toţi. Recunosc cu sinceritate că nu am ştiut, până azi, cine este Călin Georgescu. Este absolut clar că oamenii s-au săturat de politica de până acum şi ne-au arătat asta, trimiţând în turul 2 un om despre care foarte mulţi nu ştiam mare lucru. E grav? Pentru mine, ca liberal, este foarte grav. Înseamnă că între noi, partide şi voi, alegători, s-a creat un hău. De neîncredere. Iar acest lucru nu cred că ajută pe nimeni".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇