Ziua 95 de război în Ucraina: Lupte grele în unele orașe. Sievierodoneţk e bombardat neîncetat, dar ucrainenii rezistă în Herson. Zelenski a vizitat trupele din Harkov

Ziua 95 de război în Ucraina: Lupte grele în unele orașe. Sievierodoneţk e bombardat neîncetat, dar ucrainenii rezistă în Herson. Zelenski a vizitat trupele din Harkov
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 95 de război în Ucraina a început cu o statistică sumbră: mai mult de 682 copii au fost uciși sau răniți de la invazia Rusiei până în prezent. Înacest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat terorist, în vreme ce situația din Donbas devine tot mai critică.

După mai multe săptămâni de stagnare, armata rusă pare să fi găsit un nou mod de a înainta în Donbas – loviturile repetate de artilerie nesofisticată care „toacă” și epuizează apărarea ucraineană. Astfel, lupte grele se duc în Sievierodoneţk și Lîsîceansk, unde rușii bombardează continuu. De cealaltă parte, ucrainenii anunță o victorie de moment în Herson, unde aceștia „au continuat operațiunile ofensive și au împins inamicul înapoi cu 9 kilometri în districtul Berîslav”.

Tot astăzi, președintele Volodomir Zelenski a ieșit pentru prima dată din zona Kievului și a mers să-i felicite pe militarii din Harkov. La scurt timp după aceea, rușii au dat câteva bombe în oraș.

La nivelul UE, disensiunile continuă: discuțiile premergătoare summit-ului de luni și marți, în cadrul căruia ar trebui să se stabilească o nouă serie de sancțiuni asupra Rusiei, nu au ajuns la un consens în ceea ce privește stoparea importului de petrol din țara condusă de Vladimir Putin. Asta pentru că Ungaria se opune vehement. Rămâne de văzut cum vor decurge negocierile cu liderii europeni.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 29 mai, ziua 95 de război:

23:11 - „Eliberarea” Donbasului este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să-și decidă singure viitorul, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA.

ADVERTISING

22:32 - Uniunea Europeană nu a reuşit să ajungă, duminică, la o înţelegere în privinţa unui embargou asupra petrolului rusesc, dar negocierile vor continua luni dimineaţă, în contextul în care diplomaţii încearcă să facă progrese înaintea summitului UE de luni şi marţi în legătură cu o excepţie pentru livrările printr-o conductă către ţările din Europa Centrală, potrivit unor oficiali europeni, relatează Reuters.

21:53 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful securității din Harkov pe motiv că nu a muncit pentru apărarea orașului și, în schimb, și-a pus interesele proprii înaintea siguranței populației, transmite AFP.

20:55 - Noi imagini din satelit arată că un vas rusesc încărcat cu cereale, despre care se crede că au fost furate de la ucraineni, a ajuns în portul sirian Latakia, în a doua sa călătorie din ultimele patru săptămâni, relatează CNN.

20:53 - Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, se declară îngrijorat că „unitatea UE începe să se destrame”, înaintea întâlnirilor de săptămâna viitoare pe tema restricțiilor asupra importurilor de petrol rusesc, transmite Reuters. Liderii UE se vor întâlni luni și marți pentru a discuta despre introducerea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care ar putea include un embargo asupra petrolului, dar și un program care urmărește să accelereze încetarea dependenței de combustibilii fosili, inclusiv de gazul rusesc. Însă Ungaria se opune unui astfel de plan.

20:42 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că nicio declarație din partea vreunui oficial rus nu contează și că „toți acești oameni sunt niște nimeni” pentru că singurul care ia decizii este dictatorul rus, Vladimir Putin, scrie Reuters.

ADVERTISING

20:19 - Cehia intenţionează să trimită în viitorul apropiat armament suplimentar Ucrainei, în valoare de 24-28 de milioane de euro, a declarat ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochová, la postul public de televiziune CT.

20:13 - Armata ucraineană spune că a început o contraofensivă împotriva forțelor ruse din sud și a susținut progrese semnificative. Serhii Hlan, un oficial din cadrul consiliului regiunii Herson, a declarat sâmbătă că forțele ucrainene „au continuat operațiunile ofensive și au împins inamicul înapoi cu 9 kilometri în districtul Berîslav”.

Hlan a susținut de asemenea că unitățile ucrainene „au rupt gruparea inamicului în două părți și chiar au încercuit gruparea inamicului din Davîdiv Brid”.

19:56 - Polonia a oferit Ucrainei 18 mortiere autopropulsate AHS Krab, a transmis duminică postul public de radio polonez, citând o sursă guvernamentală. Acestea au o rază maximă de acţiune de 40 de kilometri. De asemenea, se pare că Polonia a instruit de asemenea circa 100 de artilerişti ucraineni pentru a opera mortierele. Totuși, oficialii celor două tări nu au comentat informația până acum.

19:29 - Mai multe explozii s-au auzit în orașul ucrainean Harkov, duminică, la câteva ore după vizita președintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters. S-a putut vedea un nor mare de fum întunecat ridicându-se la nord-est de centrul orașului. 

18:55 - Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat eliminarea unui alt ofițer, comandant al diviziei 106 aeroportate, Alexander Viguliar, scrie Ukrainska Pravda. Potrivit postării de pe Facebook, acum trei luni, Vygulyar, împreună cu divizia sa, a reconstituit „operatiunea aeriană Viazma”, dar acest lucru nu i-a ajutat când s-au întâlnit cu soldații ucraineni.

ADVERTISING

Moartea căpitanului Viguliar este anunţată la scurt timp după cea a locotenent-colonelului Aleksandr Dosiagaev, comandantului unui batalion din Regimentul 104 de asalt aerian.

18:24 - Serbia a semnat cu Moscova o prelungire cu trei ani a acordului său de aprovizionare cu gaz rusesc la preţ redus, a anunţat duminică preşedintele Aleksandar Vucic, potrivit AFP.

Țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Serbia a rămas apropiată de Kremlin în contextul invaziei ruse în Ucraina. Deşi a condamnat la ONU agresiunea rusă, Serbia a refuzat să se alăture sancţiunilor europene împotriva Moscovei, care continuă să îi furnizeze gaz la preţ preferenţial.

Prin acest nou acord, se reafirmă dependenţa aproape totală a Serbiei faţă de Rusia, mai ales că Moscova deţine o parte majoritară în compania naţională sârbă de petrol şi gaz.

17:19 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele din Harkov, aceasta fiind prima ieșire în afara Kievului de la invazia rusă din februarie, relatează The Guardian. El le-a adus militarilor premii și cadouri. „Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciile oferite. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul nostru. Vă mulțumim că ați apărat independența Ucrainei. Aveți grijă de voi!" le-a spus Zelenski, potrivit site-ului președinției.

16:27 - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan își menține opoziția față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, declarând că  discuţiile ţării sale din această săptămână cu delegaţiile Finlandei şi Suediei nu au fost la "nivelul aşteptat" şi că Ankara nu poate poate accepta ca ţări care "sprijină terorismul" să intre în Organizația Nord-Atlantică.

Amintim că Turcia se opune încercărilor Suediei şi Finlandei de aderare la NATO pe motiv că ele găzduiesc persoane care au legătură cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu alte organizaţii pe care le consideră teroriste, dar şi pentru că ele au oprit exporturile de arme spre Ankara în 2019.

16:22 - Preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din parlamentul estonian, Marko Mihkelson, critică dur conversaţiile lungi pe care le au cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron cu preşedintele Vladimir Putin şi îi sfătuieşte pe liderii europeni să meargă la Kiev pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul.

"Este de necrezut cum actualii lideri ai Franţei şi Germaniei, fără să vrea, pregătesc terenul unei noi agresiuni ruseşti. O discuţie telefonică de 80 de minute între Macron şi Scholz cu Putin ne obligă inevitabil să-l parafrazăm pe Macron însuşi - nu este asta o moarte cerebrală?", se întreabă liderul parlamentar estonian, referindu-se la celebra afirmaţie a preşedintelui francez că NATO ar fi "în moarte cerebrală".

Politicianul estonian îşi exprimă nedumerirea că Franţa şi Germania caută pretexte pentru a amâna acordarea asistenţei militare pentru Ucraina şi că cred în promisiunile Rusiei, deşi Moscova poartă un război de distrugere a unui popor european. Acesta crede că ar fi mai logic ca Ucraina să fie ajutată să supravieţuiască şi să învingă Rusia, pentru că Federaţia Rusă este cea care încearcă să schimbe ordinea mondială.

16:12 - Bătălia în vederea obţinerii controlului asupra Doneţkului făcea duminică ravagii în estul Ucrainei, unde forţe ruse strâng laţul în jurul oraşelor Sievierodoneţk - bombardat neîncetat - şi Lîsîceansk, relatează AFP.

Situaţia la Lîsîceansk s-a ”agravat puternic”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai: ”Un obuz rusesc a căzut pe un imobil locuit. O fată a murit pe loc, iar alte patru persoane au fost spitalizate”.

Cu o zi înainte, sâmbătă, situaţia a fost de asemenea ”dificilă” în acest oraş, potrivit lui Gaidai. Un cinematograf a fost distrus, iar alte 22 de imobile au fost avarate, anunţă guvernatorul.

15:38 - Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat că Moscova nu a avut în plan să cucerească Kievul, transmite BBC.

„Niciunul dintre liderii noștri, nici președintele, nici nimeni altcineva nu a spus vreodată că ne-ar plăcea să cucerim Kievul. Nu cred că este posibil să cucerim sau să ocupăm Kievul. Acesta este un oraș mare", a spus ambasadorul, adăugând că Federația Rusă „în stadiul inițial al operațiunii nu avea scopul de a captura Kievul”, a spus diplomatul.

15:17 - Patriarhul rus Kirill susține că înţelege decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a anunţat în cursul săptămânii desprinderea de Biserica Ortodoxă Rusă din cauza atitudinii sale faţă de ofensiva Kremlinului pe teritoriul ucrainean, relatează AFP.

14:52: Lituanienii au colectat peste 5 milioane de euro în cursul unei chete publice destinate cumpărării unei drone militare pentru Ucraina, relatează AFP.

Banii necesari achiziţionării unei drone turceşti Bayraktar TB2 au fost strânşi în trei zile şi jumătate în cursul unei colecte de fonduri încheiate sâmbătă seara târziu, în această ţară baltică cu 2,8 milioane de locuitori.

"Este probabil pentru prima oară în istorie când cetăţenii unui stat pot cumpăra şi dona astfel de arme grele unui alt stat", a declarat unul dintre organizatori Andrius Tapinas, fondator al canalului local de televiziune online Laisves TV, aflat la originea acestei iniţiative.

14:00: Situația din regiunea Lugansk s-a deteriorat semnificativ, spune guvernatorul Serhîi Gaidai, citat de The Guardian.

"Situația a escaladat foarte mult", a spus Gaidai.

Guvernul ucrainean a făcut un apel urgent, pentru ca statele vestice să îi trimită arme cu acțiune lungă.

Bătălia pentru Severodonețk a devenit una dintre mizele mari ale Rusiei în Donbas.

13:54: Ministrul rus al Apărării susține că mai multe rachete ar fi distrus un arsenal mare al armatei ucrainene din Kriv Rih, orașul natal al lui Volodimir Zelenski, scrie Tass, citată de bbc.com.

13:47: Rusia va continua să furnizeze gaz Serbiei, după ce președintele Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său sârb.

Putin și Vučić au vorbit și despre situațiile din Ucraina și Kosovo, agreând un parteneriat mai strâns, potrivit Kremlinului, transmite Reuters.

13:10: Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol într-un fel de groapă de gunoi pentru cadavre. Aici ar fi fost aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte când noile autorităţi proruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a oraşului, provocând inundaţii masive din cauza reţelei distruse de bombardamente, a declarat duminică Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agenţia de presă Unian.

Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt aruncate ca la groapa de gunoi, spune acesta într-o postare pe contul său din Telegram.

12:54: Rusia respinge acuzația că invazia Ucrainei a pus amenințări serioase siguranței alimentare din lume și indică Vestul drept vinovat.

"Încercarea Vestului de a da vina pentru toate problemele pe operația militară specială și de a acuza Rusia pentru blocarea navelor străine în porturile de la Marea Neagră și de la Marea Azov sunt fără temei", a spus purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, citată de BBC.

În opinia acesteia, vinovate sunt sancțiunile impuse Rusiei de către Vest.

12:24: Producătorul rus Gazprom spune că a continuat să livreze gaz Europei prin Ucraina, prin Sudzha, transmite Reuters.

12:20: Rușii bombardează, duminică dimineață, orașul Nikolaev, potrivit Nexta.

10:02: Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că nu crede că ţara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei.

În conformitate cu regulile militare ruseşti, a explicat acesta, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în special atunci când existenţa statului este ameninţată.

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanţe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare "strategice" care pot fi lansate pe distanţe mult mai mari şi pot ridica spectrul războiului nuclear total.

09:53: Armata ucrainenană acuză autoritățile ruse din Crimeea că au ordonat spitalelor să nu trateze civili, pentru a face loc soldaților ruși răniți.

08:50: Lupta pentru orașul Severodonețk continuă, a anunțat Armata ucrainenă.

07:22: "Din nou şi din nou, voi reaminte lumii că Rusia trebuie, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat - sponsor al terorismului. Acest lucru este pur şi simplu adevărat. Acest lucru este corect şi reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi sunt dornici să-l ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie să fie consacrat legal", a spus Volodimir Zelenski, într-o nouă adresare publică.

Щодня працюємо над посиленням нашого захисту. Звернення Володимира Зеленського 28.05.2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇