Radu Mihaiu, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Sector 2, București: "Voi anula taxa de habitat!"

Radu Mihaiu, candidatul PNL-USR-PLUS la Primăria Sector 2, București: "Voi anula taxa de habitat!"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Radu Mihaiu, 43 de ani, este candidatul alianței PNL-USR-PLUS la primăria Sectorului 2 din București. El se confruntă cu Dan Cristian Popescu, viceprimar al sectorului, fost PNL, plecat la PSD și cu Neculai Onțanu, fost edil al sectorului vreme de 16 ani (2000-216), care candidează din partea Partidului Puterii Umaniste, formațiunea mogulului Dan Voiculescu.

Domnul Mihaiu este un programator care a înființat și a condus o companie de software. În anul 2015 face pasul spre politică. În Guvernul Cioloș este consilier în Ministerul Fondurilor Europene. Se înscrie în USR, iar din anul 2018 conduce organizația de sector a partidului. Campania sa electorală se desfășoară sub deviza „e timpul schimbării”. El le promite locuitorilor din Sectorul 2 că va anula taxa de habitat – un impozit pentru colectarea gunoiului, inventat de viceprimarul Dan Cristian Popescu – strângerea acestuia se va plăti în funcție de cât aruncă fiecare și cât de mult reciclează.

Sectorul 2 e cel mai murdar din București și a fost o întreagă dezbatere în ce privește strângerea gunoiului și plata acestei operațiuni de către cetățeni. Această plată s-a transformat într-o taxă locală pe gunoi pe care mai mulți cetățeni o contestă. Cum vedeți rezolvarea acestei crize, în cât timp și cât va costa curățenia și ridicarea gunoiului pe an, per familie/companie?

Aşa e, sectorul 2 e cel mai murdar sector din Bucureşti şi asta se datorează în cea mai mare măsură actualei administraţii, care nu a urmărit interesul cetăţenilor atunci când a gestionat contractul cu operatorul de salubritate. Am depus de altfel şi un denunţ penal la DNA cu privire la această situaţie, împotriva fostului primar, a actualului primar şi a viceprimarului.

ADVERTISING

Sunt 3 măsuri pe care le voi lua pentru a rezolva problema curăţeniei:

  • Prin setarea unor criterii de performanţă corecte, voi motiva serviciul de urmărire contracte din primărie să-şi facă treaba. Adică să penalizeze operatorul de salubritate atunci când nu-şi face treaba. Voi face public în timp real traseul maşinilor de salubritate, astfel încât fiecare să poată urmări cum îşi face Supercom treaba.
  • Vom aduce la o formă legală caietul de sarcini pentru selectarea operatorului de salubritate, astfel încât licitaţia să se finalizeze în sfârşit.
  • În acest moment nu contează cât gunoi arunci şi dacă faci colectare selectivă, plăteşti aceeaşi taxă. Vom anula taxa de habitat şi vom reveni la sistemul tarif, prin care fiecare asociaţie de proprietari încheie contract cu un operator licenţiat. În acest fel, respectăm principiul european “plătești cât arunci”, scăzând în acelaşi timp costurile pentru cei care chiar au grijă de mediu şi colectează selectiv.

Nu voi autoriza nicio construcţie în parc fără a face dezbateri la faţa locului cu cei interesaţi.

Radu Mihaiu, candidat PNL-USR-PLUS la Primăria Sector 2, București

Există o mare problemă cu construcțiile ilegale din parcuri. Mai multe organizații cetățenești au sesizat autoritățile că sunt foarte multe încercări de a prelua parcele de terenuri din parcuri, de a “moderniza wc-uri publice”, care apoi se transformă în clădiri în toată regula. Aveți instrumentele legale și o strategie pentru a proteja parcurile din Sectorul 2? În ce constă?

Am participat la o astfel de întâlnire în Parcul Circului, în care cetăţenii protestau împotriva construirii unei terase în jurul unui WC public. Menţionez că Parcul Circului este administrat de primăria Capitalei. E clar că există nevoia de a avea WC-uri publice modernizate şi există o nevoie reală de locuri de relaxare unde să se poată bea dimineaţa o cafea. Însă orice fel de construcţie se face, în orice parc, ea trebuie să fie făcută cu consultarea şi acordul celor care locuiesc în zonă, astfel încât să nu se transforme strict într-un centru de profit pentru unii şi o problemă pentru majoritatea celor care merg în parc. Nu voi autoriza nicio construcţie în parc fără a face dezbateri la faţa locului cu cei interesaţi.

ADVERTISING

În programul dumneavoastră vorbiți de optimizarea atribuirii locurilor de parcare aflate în administrarea domeniului public. Acest mod de atribuire nu va scumpi foarte mult închirierea unui astfel de loc și nu va produce nemulțumire printre actualii posesori de locuri de parcare?

E clar că în acest moment costul unui loc de parcare este mult prea mic: 60 de lei pe an, mai puţin de 3 pachete de ţigări. În acelaşi timp, numărul de maşini din sectorul 2 este de 10 ori mai mare decât numărul de locuri de parcare. Mulţi oameni vorbesc de faptul că alocarea locurilor de parcare este, de fapt, tranzacţionată “la negru” - se vorbeşte de suma de 200 de euro pentru un loc de parcare. Ce propun eu este să înţelegem cu toţii că spaţiul din Bucureşti şi sectorul 2 e limitat, că locurile de parcare sunt limitate şi că e normal ca preţul pentru astfel de locuri de parcare să crească, ţinând cont de creşterea cererii. Iar dacă statul nu face acest lucru transparent, tranzacţiile se mută în subteran. E momentul să ieşim din ipocrizie şi să abordăm problema în mod transparent. Cei care au deja locul de parcare alocat vor avea un timp, o perioadă de graţie suficient de lungă pentru a face o tranziţie mai uşoară.

RaduMihaiuAlianta
Radu Mihaiu, alături de Dan Barna, Nicușor Dan și Ludovic Orban, o alianță care încearcă să înlăture PSD din administrația Bucureștiului - Foto: Facbook/Radu Mihaiu

Câte locuri noi de parcare se pot construi într-un an în Sectorul 2 raportat la bugetul actual?

Cea mai eficientă cale de a construi noi locuri de parcare este sistematizarea străzilor secundare şi a bulevardelor (în colaborare cu Primăria Generală). Evaluez că această acţiune nu este una foarte scumpă, deşi aş avea nevoie de instrumente pe care în acest moment nu le am la dispoziţie pentru a înainta un număr exact.

ADVERTISING

Ceea ce ştiu este că domnul Negoiţă construieşte o parcare subterană de 700 de locuri de parcare la preţul de 32.000 de euro/loc de parcare, iar doamna Firea construieşte un “park and ride” cu 42.000 de euro locul de parcare. Costurile pentru construcţia în subteran sunt imense, chiar dacă vom elimina corupţia şi vom scădea serios preţurile.

În Sectorul 2 sunt multe lacuri lăsate efectiv în paragină care în loc să genereze zone de relaxare și agrement, locuri de muncă și venituri la bugetul administrației s-au transformat în mlaștini pline de gunoi și buruieni. În trei pași, cum pot fi recuperate din punct de vedere ecologic și economic lacurile din Sectorul 2?

Lacurile nu sunt, din păcate în coordonarea primăriei de sector, sunt la ALPAB, care este subordonat Primăriei Generale. O colaborare cu Primăria Generală este şi în acest caz indispensabilă, primăria de sector putând gestiona terenul din împrejurul lacurilor.

Cluburile, mai ales cele din jurul lacurilor, produc mult zgomot şi sunt lăsate să funcţioneze fără să fie amendate

Radu Mihaiu, candidat PNL-USR-PLUS la Primăria Sector 2, București

În Sectorul 2, sunt multe zone în care cetățenii se plâng din cauza zgomotului produs de petreceri private, cluburi și muzică dată la maximum la ore târzii din case particulare. Cum faceți să reformați Poliția Locală a Sectorului 2, să o determinați să se implice în comunitate și să răspundă prompt la solicitările cetățenilor?

Cluburile, mai ales cele din jurul lacurilor, produc mult zgomot şi sunt lăsate să funcţioneze fără să fie amendate, din păcate.  Gurile rele spun că patronii cluburilor sunt prieteni cu decidenţii politici şi ăsta e motivul.

Voi avea ZERO toleranţă pentru astfel de practici.

Revin la criteriile de performanţă care trebuie impuse în primărie - acestea trebuie să fie impuse şi Poliţiei Locale. 

Ce soluții aveți pentru a limita focarele de poluare a aerului din sector și cum veți reuși să stăpâniți fenomenul arderilor de deșeuri?

Din păcate, nu avem cifre oficiale credibile pentru a şti de unde provine poluarea. Cifrele din statisticile oficiale se bazează pe măsurători din anul 2014. Şi asta dintr-un motiv foarte simplu: avem un singur senzor care măsoară poluarea la nivelul întregului sector. Unul din proiectele importante pe care le voi avea va fi extinderea reţelei de senzori, astfel încât să aflăm în primul rând de unde provine poluarea, care sunt generatorii cei mai importanţi de poluare. Abia apoi putem lua cele mai bune măsuri pentru reducerea poluării. 

Până atunci, vom face lucrurile de bun simţ: încurajarea transportului alternativ, a transportului în comun, anveloparea blocurilor pentru reducerea nevoii de încălzire (un factor poluant important), curăţarea mai bună a străzilor şi trotuarelor.

Traficul din sector este infernal pe anumite artere, de exemplu Dimitrie Pompeiu, Lacul Tei, Ștefan Cel Mare etc. Ce soluții aveți pentru a fluidiza traficul? Cum veți colabora cu Primăria Generală în această problemă?

Una din soluţiile evidente este sistematizarea traficului. Atât Dimitrie Pompeiu cât şi Lacul Tei pot deveni bulevarde cu sens unic - desigur în colaborare cu Primăria Generală. Pe termen lung însă, este evident că trebuie să reducem dependenţa de maşină, şi asta încurajând transportul în comun (care să aibă o predictibilitate mai mare şi să fie mai comod), precum şi transportul alternativ (biciclete, trotinete electrice) pentru cei care pot face acest lucru.

Vă rog, numiți trei proiecte pentru sector pe care vreți să le duceți la bun sfârșit în mandatul de patru ani în cazul în care câștigați alegerile?

  1. Pista de biciclete de la Moara lui Assan la Fabrica de Glucoză. Este o pistă care e în proporţie de 70% destinată exclusiv bicicliştilor (nu este comună cu traficul de maşini), trece pe lângă 2 parcuri (Circului şi Verdi) şi va permite parcurgerea cu bicicleta a traseului Obor - Fabrica de Glucoză în 10 minute.
  2. Autobuzul copiilor - implementarea şi în sectorul 2 a proiectului care preia copiii din staţiile de autobuz (STB) şi îi duce până în curtea şcolii în siguranţă, scutind astfel părinţii de drumul cu maşina până la şcoală şi descongestionând şi traficul.
  3. APET - proiectul de transparentizare prin care cetăţenii pot afla toate tranzacţiile pe care le face primăria, şi vor putea de asemenea închiria imobile aflate în gestiunea primăriei, vor putea să aplice şi să închirieze locuri de parcare, să închirieze săli de sport, bazine de înot etc.

Eu nu am niciun fel de datorie faţă de niciun clan, faţă de niciun grup de interese, faţă de niciun corupt. Am libertatea totală să dau hoţii şi incompetenţii afară din primărie.

Radu Mihaiu

Care este principalul motiv pentru care alegătorii din sector ar trebui să vă voteze pe dumneavoastră și nu pe ceilalți candidați?  

Toţi ceilalţi candidaţi cu şanse sunt ombilical legaţi de mafiile din sector. Toţi vor avea de mulţumit oameni corupţi şi toţi vor fi obligaţi să facă nişte compromisuri în defavoarea cetăţenilor. Eu nu am niciun fel de datorie faţă de niciun clan, faţă de niciun grup de interese, faţă de niciun corupt. Am libertatea totală să dau hoţii şi incompetenţii afară din primărie, în aşa fel încât să rămână doar cei interesaţi de binele cetăţenilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇