Din cei 27 de consilieri locali de la Sectorul 1, nouă au votat împotriva bugetului, iar 6 s-au abținut. Asta înseamnă că mai mult de jumătate dintre consilieri n-a dat girul proiectului. În consecință, proiectul a picat.
Consilierii liberali, spre exemplu, care au 6 voturi în Consiliul Local, susțin de mai multă vreme că proiectul de buget al Sectorului 1 propus de Clotilde Armand este ilegal.
Motivul: este fundamentat pe baza unei organigrame noi, care a apărut după adoptarea Hotărârii de Consiliu Local al Sectorului 1 nr. 221/2020. Prin acea hotărâre, se desființau mai multe subordonate ale primăriei, pe care Clotilde Armand le consideră ”găuri negre” în bugetul local: Administrația Piețelor, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice și a Centrului Cultural.
Dar între timp, Tribunalul București a suspendat acea hotărâre de Consiliu Local.
Dar până când a venit înștiințarea de la instanță, Primăria Sectorului 1 deja lansase în dezbatere publică proiectul de buget, cu noua organigramă, ca și cum reorganizarea nu s-ar fi suspendat.
Liberalii susțin că - din acest motiv, dar și din cauză că nu prevede componenta de bugetare participativă - nu pot vota pentru adoptarea bugetului.
Reprezentanții aparatului de specialitate din subordinea primarului Clotilde Armand au explicat că – la cererea liberalilor – au solicitat punct de vedere de la Agenția Națională a Funcționarilor Public (ANFP). Și susțin că, verbal, pe unele puncte ANFP ar fi dat dreptate administrației lui Clotilde Armand.
În schimb, oficial, ANFP a transmit Primăriei Sectorului 1 că trebuie să țină cont de decizia instanței care a suspendat schimbările de organigramă.
Încă dinainte de ședință, consilierii locali liberali au anunțat că vor merge la ședința de consiliul local în tricouri inscripționate cu #Rezist.
”În 2017-2019, am protestat cu toții pentru o justiție demnă, liberă și pentru respectarea legii în România. Sloganul #rezist a făcut înconjurul lumii și a devenit un simbol al vocii românilor care nu au acceptat îngenuncherea Justiției.
Astăzi, în 2021, am ales să purtăm tricouri cu #rezist, la ședința Consiliului Local, pentru a atrage atenția asupra aceluiași principiu: legea nu se negociază”, se arată într-o postare a consilierului local PNL Adrian Oianu.
Clotilde Armand le-a cerut în ședința de luni consilierilor locali să voteze bugetul pentru că e nevoie de bani pentru a da drumul la proiecte. Și a susținut, ulterior, că, dacă se va impune, se vor face rectificările necesare, în funcție de decizia instanței.
Andrei Oianu crede, însă, că de fapt Clotilde Armand trage de timp, refuzând să vină cu un proiect de buget care respectă legea.
Una peste alta, liberalii susțin că și fără buget, Clotilde Armand poate lucra cu 156 de milioane de lei pe lună (adică a 12-a parte din bugetul sectorului din 2020).
După o dezbatare tensionată - în timpul căreia și primarul și consilierii de sector au ridicat vocea - înainte de votul proiectului de buget, un consilier PSD a părăsit sala.
Ulterior, cu doar 11 voturi pentru, 6 abțineri și 9 împotrivă, proiectul de buget propus de Clotilde Armand a fost respins de Consiliul Local.
Primul sector în care s-a rupt coaliția dintre PNL și USR PLUS
Între consilierii locali liberali și cei ai USR-PLUS există tensiuni de mai multă vreme. În repetate rânduri liberalii au reclamat faptul că primarul nu-i consultă cu privire la întocmirea proiectelor și că se trezesc cu ele pe ordinea de zi, în formă improprie.
Așa că liberalii resping proiectele primarului Colitlde Armand. S-a întâmplat deja de două ori cu proiecte prin care edilul USR PLUS vrea să reducă alocările de bani către Romprest SA și să aibă un mai bun control asupra companiei.
Sectorul 1 este primul dintre cele 5 în care PNL și USR PLUS au câștigat puterea și în care coaliția s-a rupt.
Probleme sunt și în Sectorul 4, unde primarul Daniel Băluță (PSD) a reușit se determine un consilier PNL să voteze cu social-democrații, în schimbul unui post de viceprimar.
În rest, la nivelul consiiilor locale din Sectoarele 2, 3 și 6, majoritatea PNL - USR PLUS din Consiliile Locale rezistă. La fel stau lucrurile și la nivelul Consiliului General al Municipiului București.
Până la acest moment, singura primărie din București care are buget adoptat pentru anul în curs este cea a Sectorului 6.
Citește și: