(P) Crin Antonescu îi dă o lecție de prezidențiabil lui Nicușor Dan în politică externă și economie

(P) Crin Antonescu îi dă o lecție de prezidențiabil lui Nicușor Dan în politică externă și economie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-o dezbatere tensionată transmisă de Digi24, Crin Antonescu a demonstrat o viziune clară și matură în materie de politică externă și economie, impunându-se în fața contracandidatului Nicușor Dan prin argumente solide și o expunere clară a priorităților naționale.

Referindu-se la conflictul din Ucraina și la poziționarea României în fața provocărilor geopolitice, Crin Antonescu a subliniat trei direcții esențiale: „Granița rusă cât mai departe de granița României, mă refer și la Marea Neagră. Depozitele de gaze din Neptun Deep sunt învecinate cu zona maritimă care ține de Ucraina.”

De asemenea, el a insistat asupra necesității respectării principiilor internaționale: „Să existe o conservare și o păstrare a dreptului internațional, o țară ca România este interesată să existe, să se respecte și să funcționeze drepturile fundamentale ale dreptului internațional.”

În plus, Antonescu a subliniat apartenența strategică a țării noastre: „Este un moment în care se verifică opțiuni, iar opțiunea României în interiorul UE înseamnă o eficiență a acțiunilor noastre în comun.”

Contrastând cu această abordare strategică, răspunsurile lui Nicușor Dan s-au concentrat pe generalități și pe repetiția unor idei fără direcții concrete: „Este importantă ordinea internațională pe care Rusia a violat-o acum 10-11 ani când a preluat Crimeea. Este foarte important ca comunitatea europeană să nu premieze agresorul.” Deși a exprimat susținerea pentru Ucraina, discursul său a părut lipsit de soluții și de viziune aplicată pentru interesele directe ale României.

În plan economic, Crin Antonescu a demonstrat din nou claritate și respect față de Constituție, taxând superficialitatea promisiunilor făcute de contracandidați privind schimbarea Guvernului. „Problema strict pe care o puneți dumneavoastră este însă următoarea: cine vă spune că devenit președinte îl menține sau îl demite pe premierul în exercițiu Marcel Ciolacu, sau oricare altul, nu cunoaște Constituția, minte. Președintele nu are dreptul constituțional nici de a menține, nici de a demite primul ministru în exercițiu”, a precizat Antonescu.

El a expus și un plan de acțiune responsabil în caz de victorie: „Prima mea măsură este să discut cu guvernul în exercițiu: cum vede, care sunt problemele, care e stadiul programului lui și cum mergem mai departe împreună, dacă vom putea merge sau nu, asta rămâne de văzut.”

Spre deosebire de alți candidați care au avansat propuneri hazardate de schimbare a premierului, Antonescu a insistat pe dialog și soluții constituționale: „Dacă devin președinte, este absolut evident că, având în spate puterea, forța, credibilitatea pe care votul popular mi-o dă pe un program care are un solid capitol economic, mă voi așeza la masă cu Guvernul care e în funcție și vom discuta ce e de făcut în fața acestei crize.”

Pe de altă parte, răspunsul lui Nicușor Dan la tema economică a fost mai degrabă o lamentație despre problemele financiare ale Primăriei Capitalei și nu o viziune prezidențială: „În prima mea zi de mandat la Primăria Capitalei, am fost într-o situație identică. Primăria Capitalei avea o datorie de trei sferturi din bugetul ei anual.” El a continuat prin a critica nivelul deficitului bugetar național: „Guvernul a promis un 7% deficit și după trei luni avem 2,3%. Dacă înmulțim 2,3 cu 4 iese 9, nu 7.”

Demonstrând calm, ironie fină și stăpânire de sine, Antonescu a reușit să se poziționeze drept un candidat matur, cu viziune de politică externă și economică autentic prezidențială.

MATERIAL PUBLICITAR POLITIC
Alianta Electorala Romania Inainte – Partidul Social Democrat,
campanie@psd.ro, Soseaua Kiseleff nr. 10, sector 1, Bucuresti, CP 011346
CMF: 31250003
CPP: A1B1C1D1E1


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇