Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a admis oficial că vânează funcţia de şef de partid a lui George Simion, „un autocrat”, care ar fi trebuit să îşi asume eşecurile de la locale, europarlamentare şi prezidenţialele din noiembrie.
Claudiu Târziu a vorbit, sâmbătă, la Prima TV, şi despre principalii actori politici ai momentului.
El consideră că Nicuşor Dan e susţinut de preşedintele-interimar Ilie Bolojan în cursa pentru alegerile prezidenţiale. În schimb, Nicuşor Dan ar urma să-l numească prim-ministru pe Ilie Bolojan, în condiţiile în care actualul şef al Guvernului, Marcel Ciolacu, este ”terminat politic”.
Claudiu Târziu este de părere că opţiunea coaliţiei pentru Cotroceni, Crin Antonescu, este un politician care ”şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul”, în ciuda faptului că are în spate peste 90% din primarii României, ”care sunt îngrijoraţi că nu vor mai fi conectaţi la ţâţa bugetului”.
De asemenea, Claudiu Târziu estimează că Victor Ponta, pe care îl numeşte ”cameleon politic”, va rupe voturi şi din electoratul suveranist, şi de la PSD, însă îi va fi greu să intre în finala prezidenţială.
Iată principalele sale declaraţii, spicuite din ştirile News.ro:
- Cu toată modestia, sunt cel mai calificat să ocup această funcţie (de şef AUR - n.red.). Ştiu partidul de la început, l-am construit împreună cu George Simion, cunosc toţi oamenii, toate filialele, i-am dat doctrina acestui partid, sunt reprezentantul lui, unul dintre cei mai vizibili, cred că, după George Simion, sunt cel mai vizibil.
- El este mult mai cunoscut fără îndoială, pentru că tot partidul a lucrat pentru imaginea lui, ştiind că vrem să-l propulsăm în funcţia de preşedinte al României şi că pentru această bătălie e nevoie ca el să aibă notorietate. Am lucrat patru ani de zile la asta.
- Niciun preşedinte de partid care a pierdut această bătălie nu a mai rămas în funcţie. Marcel Ciolacu şi-a dat demisia pentru o jumătate de oră probabil. Da, dar ăsta nu e un comportament de urmat. Marcel Ciolacu chiar este un model de aşa nu, nu de aşa da, în toate privinţele, şi ca premier, şi ca şef de partid, şi ca parlamentar, din toate funcţiile, că eu l-am cunoscut şi când era şeful Camerei Deputaţilor, şi când a devenit premier, deci nu văd cazul lui ca unul relevant în discuţia noastră. Dacă ne uităm foarte bine la celelalte cazuri care dau regula, fiind ultramajoritare, e firesc pentru că înseamnă că nu mai poţi fi cel care trage partidul.
- George Simion este un autocrat. Este un autocrat pe care eu am putut să-l moderez, să spun aşa, atâta vreme cât am fost copreşedinte, până în martie 2022. După aceea, uşor-uşor, a devenit mult mai pregnantă această atitudine a lui de a conduce singur.
- În anul electoral nu a mai ţinut cont de nimeni şi de nimic, iar din păcate conducerea colectivă a partidului l-a susţinut în acest demers. Adică nimeni nu i-a pus niciun fel de întrebare, de problemă. Toată lumea: da, şefu’, cum spuneţi aşa facem.
- Dacă tot ai toată puterea şi ai luat toate deciziile şi ai hotărât cum şi în ce fel ducem luptele electorale, trebuie să îţi asumi şi răspunderea. El ar fi trebuit să îşi asume răspunderea după eşecul de anul trecut. Pentru că noi am înregistrat mai multe eşecuri, adică la locale am luat 8 şi ceva la sută, la europarlamentare am luat cu chiu cu vai 15 la sută, făcând o campanie total nepotrivită.
- Am făcut o campanie numai cu portrete de voievozi, fără să spunem cine candidează pe listele noastre de europarlamentare. Nu merge aşa.
- A fost o decizie greşită şi pe care George Simion şi-a asumat-o integral. A spus că nu, că e pariul lui. Hai să vedem! Pariul ăsta a fost eşuat. Nu răspunde nimeni pentru el.
- Candidatura la preşedinţie, bun, cu rezultatele cunoscute.
- Candidaturile la Parlament. La Parlament am luat un scor ceva mai bun, dar acum poate că o să vi se pară că e o fanfaronadă, dar nu este deloc. Eu am preluat aproape în mod forţat campania electorală pentru parlamentare, pentru că nu exista.
- În principiu trebuia să ne ţinem de ceea ce am promis. Şi nu am promis să venim cu traseişti, nu am promis să venim cu oameni care sunt nepregătiţi pentru funcţia asta, nu am promis să punem lipitori de afişe în Camera Deputaţilor şi în Senat. N-am promis să aducem oameni care nu sunt în stare să facă faţă acestei funcţii foarte importante de parlamentar.
- Nicuşor Dan, care e neconflictual, care îşi face campanie demult, care, aşa, cumincior şi spunând multe prostii, se duce de colo-colo şi convinge lumea că merită o şansă. El n-a făcut nimic la Capitală, este un dezastru oraşul ăsta şi, cu toate acestea, iată, are o şansă bună de a ajunge preşedintele României.
- Nu doar pentru că poate obţine voturi, ci şi pentru că este susţinut foarte puternic de sistem. Este susţinut şi din afară, ştim, de preşedintele Franţei. Este susţinut, de asemenea, de preşedintele interimar al României, de Ilie Bolojan.
- Cum Ilie Bolojan este susţinut mai degrabă de USR acum, şi el susţine mai degrabă un alt candidat decât pe Crin Antonescu, care, Crin Antonescu, cu tot respectul, şi-a trăit traiul şi a mâncat mălaiul.
- Nu poţi să absentezi 10 ani din politica românească şi să revii proaspăt şi convingător că vei conduce România. Lasă că e uzat ca personaj politic, dar nu mai este conectat la realităţile româneşti. Nu mai este convingător. Aţi văzut că el vorbeşte în buclă, spune aceleaşi lucruri. Uneori, paranteză în paranteză, nici nu-şi termină ideea şi nu oferă ceva consistent, ci sloganuri, poveşti.
- E un orator de mare calibru, fără doar şi poate, dar nu-ţi ajunge doar asta.
- Aţi văzut că domnul Călin Georgescu, fără să fie un orator, că nu-i un orator deloc, cu discursul lui aşa aproape mecanizat, a reuşit să convingă mai mult. Uneori, oratoria te ajută, alteori, nu. Depinde şi ce consistenţă are. Depinde şi ce transmiţi dincolo de vorbe.
- Nu cred că are vreo şansă să intre în turul al doilea. Deşi are, teoretic, susţinerea a trei partide, care ocupă 90 şi ceva la sută din UAT-uri. Toţi primarii ăştia care sunt îngrijoraţi că nu vor mai fi conectaţi la ţâţa bugetului vor munci, probabil, pentru el. E greu de presupus. De aceea, am zis că e foarte departe de a vedea un tablou al finaliştilor astăzi.
- (Va fi Bolojan premier?) Depinde de cine va fi preşedinte. Dacă va fi Nicuşor Dan, va fi premier, cu siguranţă.
- Cred că se potrivesc în bună măsură. Domnul Bolojan ştie să facă lucruri în Executiv, ceea ce nu-i cazul domnului Nicuşor Dan. Iar domnul Nicuşor Dan ştie să mimeze funcţia de preşedinte, cel puţin la fel de bine ca Iohannis. Cred că nu va deranja foarte mult. Va fi la Cotroceni probabil aceeaşi linişte care a fost pe vremea preşedintelui Iohannis. Linişte care, din când în când, va fi întreruptă de mai puţine jocuri politice decât a fost întreruptă de Iohannis.
- (Victor Ponta) cu siguranţă va păcăli pe multă lume. Pentru că el, aţi văzut, e un cameleon politic şi poate să ia orice culoare îşi propune. A trecut cu nonşalanţă de la Che Guevarra la biserică şi de la şapca roşie de comunist la şapca roşie de ”trumpist”. Probabil că pe unii îi va păcăli. Şi s-ar putea să nu fie chiar puţini.
- Pentru că el ştie ce vorbeşte, ştie cum să trateze anumite probleme de stat, are nu doar discurs, şi o anumită putere de convingere. Şi s-ar putea să obţină nişte voturi din acest bazin. Va obţine, cu siguranţă, voturi şi de la PSD. Probabil că şi de la PNL, din anumite zone.
- Va fi greu pentru el să intre în turul doi. Depinde foarte mult de ce se va întâmpla cu campania candidatului nostru, George Simion. Dacă va fi o campanie bună, scad şansele lui Ponta de a accede în turul al doilea.