Ministrul Fechet se răstește din nou la cei 99 de directori din Romsilva. Prima dată a făcut-o în ianuarie. Nu a schimbat nimic, acum laudă ocoalele private

Ministrul Fechet se răstește din nou la cei 99 de directori din Romsilva. Prima dată a făcut-o în ianuarie. Nu a schimbat nimic, acum laudă ocoalele private
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit, din nou, despre cei 99 de directori de la Romsilva, companie de stat aflată în subordinea ministerului pe care îl conduce. Se arată revoltat, curios să vadă cum s-ar descurca regia cu 17 directori, față de cei 99 pe care îi are acum. „Vreau şi eu să văd care e tragedia dacă în loc de 99 de directori, câţi avem astăzi în judeţele României, rămânem cu 17, cât am propus eu”, zice Fechet. După care se ia iar de bonusuri, prime și ineficiența regiei. Doar că aceleași lucruri le spune din ianuarie încoace, iar singurul lucru pe care l-a făcut a fost să elimine primele de pensionare. Acum, însă, se arată încântat de cât de eficiente sunt ocoalele private prin comparate cu cele de stat.

Ministrul Mediului Mircea Fechet a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă mai există prime de pensionare de 100.000 de euro la Romsilva. 

„Să ştiţi că anul acesta n-a ieşit nimeni la pensie cu astfel de primă, însă am dispus, şi m-am bucurat atunci când în guvern a fost aprobată ordonanţa de urgenţă propusă de minister, prin care am modificat Legea privind statutul personalului Silvic în sensul în care să eliminăm acea bonificaţie la pensionare. Nu mai primeşti deloc.

Însă acesta este doar unul dintre paşii mulţi ce trebuie a fi făcuţi, pentru că această veritabilă pierdere de capital datorată acestor prime e doar un mod în care eram ineficienţi. Sunt multe alte bonusuri, sunt multe alte prime, sunt multe alte activităţi care generează pierderi în fiecare zi la Regia Naţională a Pădurilor.

Sunt Direcţii Silvice care n-au mai obţinut profit de ani buni de zile şi pe care nimeni nu i-a întrebat nimic. Aproape nu înţeleg care mai e rolul unei structuri centrale. În lipsa unei coordonări, în lipsa acelei situaţii când îl tragi de mânecă pe director, îl concediezi, aduci altul mai competent şi aşa mai departe”, a spus Mircea Fechet, citat de News.ro.

Revolta ministrului Fechet este greu de înțeles având în vedere că în ianuarie anunța că va reorganiza Romsilva, spunând că „Nu mai putem să stăm cu 99 de directori”. Tot în ianuarie, spunea că primele și bonificațiile nu se vor mai da în 2025, iar direcțiile silvice cu pierderi nu vor mai exista. În februarie, anunța că a respins planul de reorganizare a Romsilva și cerea demisia mai multor directori. În martie, în urma controlului realizat la Romsilva, același Fechet anunța că a găsit aici deficiențe financiare majore. Iată-ne în iunie și în continuare, ministrul Mediului, Mircea Fechet, patronează în continuare o hemoragie financiară de stat, potrivit declarațiilor sale periodice.

Ocoalele private, mult mai eficiente. Cine e de vină?

De data asta, ministrul Mediului vine însă și cu o nouă revelație: un ocol silvic privat este mult mai eficient decât un ocol silvic de stat. În acest moment, peste două milioane de hectare de pădure din România sunt deţinute de către persoane private. 

„Fondul Forestier Naţional este doar pe jumătate aparţinând domeniului public al statului român şi avem mai bine de 2 milioane de hectare de pădure în România deţinute de către privaţi, ca să nu mai pun la socoteală unităţile administrative teritoriale. Deci există o competiţie şi tocmai din acest motiv mă deranjează atunci când văd că un ocol privat e mai eficient decât ocolul de stat.

E adevărat că la ocolul privat, când se pleacă la muncă, pleacă toată lumea. Că eşti şef de ocol sau că eşti pădurar, toată lumea îşi suflecă mânecile şi dimineaţa la prima oră pleacă la treabă şi seara se întorc împreună de la muncă.

La ocolul de stat, lucrurile sunt uşor diferite. Se pierde din eficienţă. E adevărat că au de făcut şi foarte multe hârtii şi foarte multe raportări şi poate că e şi vina ministerului că de multe ori am complicat toate aceste lucruri.

Însă, fără îndoială, Regia Naţională a Pădurilor este un bun exemplu în legătură cu care putem să aducem nişte bani la bugetul de stat. Profitul Regiei se varsă la bugetul de stat, la Ministerul Finanţelor Publice, într-un cuantum de 90%. Cu cât va fi Regia mai eficientă, cu atât aceşti bani vor putea fi folosiţi ulterior”, mai zice ministrul Mediului. 

În context, a revenit la cei 99 de directori.  

„Încerc să aduc în spaţiul public tema companiilor de stat în general. Pentru că în România sunt foarte multe astfel de companii, probabil de ordinul sutelor şi cred că ceea ce se întâmplă la Regia Naţională a Pădurilor, într-o măsură mai mare sau mai mică, cred că se întâmplă peste tot unde statul administrează aceste companii.

Eu nu spun să le vindem, nu spun să le privatizăm, nu vreau să intru în logica celor care ne acuză de astfel de practici, dar nimic nu ne opreşte să le eficientizăm.

Şi vreau şi eu să văd care e tragedia dacă în loc de 99 de directori, câţi avem astăzi în judeţele României, rămânem cu 17, cât am propus eu. Pentru că una e să ai 100 de directori, alta e să ai 15. 

E adevărat că nu ajungi cel mai popular ministru nici în minister, nici în rândul colegilor, nici în partid, trebuie să admit, însă astea sunt nişte decizii corecte sau cel puţin eu le apreciez a fi corecte şi pe care, cu tot riscul, îmi propun să le las cât mai aproape de a fi îndeplinite atunci când îmi voi termina mandatul”, a conchis ministrul Mediului.

N-a explicat și de ce mereu vorbește despre eficientizare la viitor și nu a făcut-o în cele șase luni scurse de la momentul primelor revelații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇