Ministrul de Externe din Republica Moldova și-a anunțat demisia UPDATE Cine este înlocuitorul

Ministrul de Externe din Republica Moldova și-a anunțat demisia <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Cine este înlocuitorul

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, care a ocupat această funcţie în două guverne şi este în prezent şi vicepremier, şi-a anunţat demisia miercuri. În locul lui a fost numit Mihai Popşoi, deputat al partidului de guvernământ PAS şi vicepreşedinte al Parlamentului. Cu această ocazie, instituţia a fost separată de componenta sa de integrare europeană, care a devenit Biroul pentru Integrare Europeană, condus de Cristina Gherasimov, cu rang de ministru fără portofoliu.

Anunțul demisiei lui Nicu Popescu a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

„Cu o emoție în suflet, dar și cu convingerea că, la această etapă, am reușit sa realizam obiectivele majore asumate în vara anului 2021, vă comunic că am hotărât să îmi depun mandatul de ministru.

Acest mandat a început în august 2021, sub conducerea Președintei Maia Sandu și în guvernele conduse de doamna Natalia Gavriliță și, ulterior, de Prim-ministrul Dorin Recean. Împreună, am gestionat provocări și am sărbătorit realizări remarcabile pentru țara noastră”, se arată în discursul postat pe Facebook de Nicu Popescu.

Dragi colegi și prieteni,Cu o emoție în suflet, dar și cu convingerea că, la această etapă, am reușit sa realizam...

Publicată de Nicu Popescu pe Marţi, 23 ianuarie 2024

„În toți acești ani, am reușit să construim un dialog strategic excelent cu toate state membre UE, dar și alți parteneri precum: SUA, Canada, Regatul Unit, dar și cu NATO. Toate aceste realizări au fost posibile inclusiv datorită sprijinului larg și parteneriatului mai solid ca niciodată pe care l-am stabilit cu România”, a mai spus Nicu Popescu.

ADVERTISING

El a mai spus că rămâne, în continuare, alături de echipa de guvernare condusă de președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu, adăugând că „există mai multe modalități de a contribui la dezvoltarea și integrarea europeană” a Republicii Moldova.

Presa de la Chișinău vehiculează posibilitatea ca Nicu Popescu să fie numit negociatorul-şef al Republicii Moldova pentru aderarea la UE. 

Consiliul European din 14-15 decembrie 2023 a dat undă verde începerii negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova.

Premierul Dorin Recean a declarat recent că din partea Chişinăului negociator-şef va fi “un vicepremier”. În guvernul moldovean sunt acum trei vicepremieri – Nicu Popescu, Oleg Serebrian şi Dumitru Alaiba.

De altfel, la câteva ore de la anunţarea demisiei, preşedinta Maia Sandu a venit la Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene (MAEIE) şi i-a înmânat lui Nicu Popescu „Ordinul Republicii” mulţumindu-i pentru contribuţia pe care şi-a adus-o la apropierea ţării de UE.

ADVERTISING

Maia Sandu a spus că Nicu Popescu a fost „un diplomat vizionar şi probabil cel mai remarcabil ministru de externe pe care Republica Moldova l-a avut vreodată”.

După demisia lui Nicu Popescu,  vicepreşedintele Parlamentului, deputatul partidului de guvernământ Acţiune şi Solidaritate (PAS) Mihai Popşoi, a fost propus să fie noul ministru de externe al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut miercuri la şedinţa de guvern, unde premierul Dorin Recean a mai anunţat că Cristina Gherasimov, acum secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, se alătură cabinetului de miniştri ca ministru fără portofoliu, care se va ocupa de integrarea europeană.

Deocamdată nu este clar când vor depune jurământul noii miniştri, întrucât Mihai Popşoi se află la Strasbourg până la 26 ianuarie. El face parte din delegaţia legislativului care participă la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), scrie NewsMaker.

ADVERTISING

Cine este Mihai Popșoi

Mihai Popşoi, în vârstă de 36 de ani, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2019, unde a ajuns pe listele Blocului electoral ACUM, format din Platforma DA şi PAS. Ulterior, Popşoi a fost reales deputat în Parlamentul de la Chişinău în 2021, pe listele PAS – partid al cărui vicepreşedinte este din 2017.

Popşoi are un doctorat în studii politice la Universitatea din Milano, Italia. Până a intra în Parlament, acesta a oferit consultanţă politică mai multor organizaţii internaţionale. De asemenea, potrivit CV-ului său, Popşoi a lucrat ca manager de proiect la Centrul NATO din Moldova, precum şi analist politic la Ambasada SUA din Moldova.

Cine este Cristina Gherasimov

În ceea ce o priveşte pe Cristina Gherasimov, care a fost în trecut consilier prezidenţial şi în prezent este secretar de stat în MAE, ea va fi persoana responsabilă de coordonarea aderarării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea va conduce Biroul pentru Integrare Europeană cu rang de ministru fără portofoliu.

Decizia a fost aprobată de Cabinetul de miniştri în şedinţa din 24 ianuarie. „Ministru fără portofoliu înseamnă că există un domeniu de care ministrul este responsabil, însă fără un aparat central. Prin urmare, nu se creează un minister nou, Cristina Gherasimov va fi membră a guvernului, însă va conduce Biroul pentru Integrare Europeană”, a precizat Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului de la Chişinău.

Cristina Gherasimov nu este primul ministru fără portofoliu. În aceeaşi poziţie se află şi vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, responsabil de dialogul cu Transnistria.

Potrivit CV-ului său, Cristina Gherasimov, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Ulterior, a făcut un master la Universitatea Wroclaw din Polonia şi încă unul la Institutul European pentru Studii Internaţionale Avansate. De asemenea, a făcut doctoratul în Ştiinţe Politice la Universitatea Rutgers din SUA.

De-a lungul anilor, Cristina Gherasimov a deţinut mai multe funcţii în instituţii internaţionale şi la Universitatea Rurgers. În perioada ianuarie - octombrie 2021 a activat în calitate de consilier al preşedintei Maia Sandu în domeniul politicii externe, iar între anii 2023 – 2024 a fost consilier prezidenţial pe politică externă şi integrarea europeană. Devenise secretar de stat în MAE în decembrie 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇