Ministrul Culturii critică PSD pentru declarațiile inconștiente. Firea nu și-a imaginat ”așa o furtună”

Ministrul Culturii critică PSD pentru declarațiile inconștiente. Firea nu și-a imaginat ”așa o furtună”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, critică ceea ce numeşte „declaraţiile inconştiente ale unui lider PSD” şi afirmă că a pledat mereu pentru reluarea tuturor activităţilor culturale, însă nu a putut sta „indiferent” la informaţiile venite din partea Ministerului Sănătăţii.

„Săptămâna trecută s-a încheiat cu declaraţiile inconştiente ale unui lider PSD care nu fac decât să genereze confuzie şi dezinformare în societatea noastră. Aceasta este reţeta populismului PSD care trebuie condamnat sau care, altfel, îi va condamna pe români.

Aduc aminte că, în calitate de reprezentanţi aleşi, suntem responsabili pentru declaraţiile pe care le facem şi că avem datoria de a informa corect cetăţenii. Instituţiile de cultură nu trebuie să fie ţinta şi obiectul presiunilor politice.

Responsabilitatea pentru redeschiderea sălilor de spectacol nu este a liderilor PSD, ci a managerilor care sunt nevoiţi să aplice măsurile luate în această perioadă şi pentru situaţia în care nerespectarea legislaţiei generează răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2", precizează Gheorghiu într-un comunicat transmis luni.

ADVERTISING

”Nu ne permitem să ignorăm avertismentele”

Ministrul spune că nu poate ignora avertismentele Ministerului Sănătăţii şi nu îşi poate bate joc de sănătatea oamenilor.

"În calitate de ministru al Culturii, am pledat mereu pentru reluarea tuturor activităţilor culturale, însă nu am putut sta indiferent la informaţiile venite din partea Ministerului Sănătăţii. Nu ne permitem aroganţa de a ne bate joc de sănătatea oamenilor şi de ignorare a avertismentelor.

Am ales să comunic doar atunci când ştiam că aceste activităţi au fost reglementate din punct de vedere al sănătăţii publice şi nu pentru a pune presiuni asupra sistemului sanitar de dragul publicităţii, principii pe care PSD nu le cunoaşte", subliniază Gheorghiu.

Ordin pentru reluarea repetițiilor în spațiu închis

El anunţă că săptămâna aceasta va semna ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii "pentru reluarea producţiei de spectacol şi concerte (repetiţiile) în spaţiu închis".

ADVERTISING

"Pentru corecta informare a opiniei publice, acestea sunt sectoarele care îşi pot desfăşura activitatea cu respectarea normelor de sănătate, în baza ordinului comun al ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii: începând cu 15 mai, muzeele, galeriile şi bibliotecile au putut fi deschise publicului; începând cu 1 iunie, producţiile cinematografice şi audiovizual, evenimentele în aer liber cu până în 500 de participanţi şi de tip drive in au putut fi reluate.

Suplimentar, în această săptămână, voi semna ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii pentru reluarea producţiei de spectacol şi concerte (repetiţiile) în spaţiu închis, astfel încât toţi factorii culturali să se poată pregăti pentru revenirea treptată la normal.

Avem normele pregătite şi pentru activităţile cu publicul din instituţiile de spectacol şi concerte şi pentru sălile cinematografice, însă aşteptăm confirmarea unei evoluţii favorabile din partea specialiştilor din domeniul sănătăţii (şi nu a politrucilor), care să ne permită aprobarea lor", precizează ministrul Culturii.

ADVERTISING

Ce a făcut PSD pentru sectorul cultural?

Ministrul îi întreabă pe liderii PSD câte avize au dat pentru evenimentele în aer liber care se pot desfăşura în această perioadă, conform reglementărilor în vigoare.

"Îi întreb pe liderii PSD - ce aţi făcut pentru sectorul cultural-creativ, în această perioadă, în afară de a anunţa pe o pagină de socializare intenţia ilegală de a-i forţa pe managerii de instituţii să comită o nelegalitate? Aţi transmis vreun document oficial către aceste instituţii în acest sens?

Şi dacă da, în baza cărei reglementări? Câte avize aţi dat pentru evenimentele în aer liber care se pot desfăşura în această perioadă, conform reglementărilor în vigoare?", mai spune ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Firea nu și-a imaginat ”așa o furtună”

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni că este surprinsă de reacţia ministrului Culturii referitoare la pregătirea pentru redeschiderea teatrelor în Bucureşti şi că nici nu şi-a imaginat că 'se va stârni aşa o furtună'.

"Sunt şi eu surprinsă de reacţia ministrului Culturii referitoare la pregătirea pentru redeschiderea teatrelor. Nici nu mi-am imaginat că se va stârni aşa o furtună. Eu am ascultat cu mare atenţie toate declaraţiile din partea Guvernului şi, cel puţin aşa se anunţase, că din 15 iunie se redeschid majoritatea activităţilor, inclusiv culturale.

Nu mi-am imaginat că, dacă se pot redeschide cazinouri, săli de jocuri, de noroc, păcănele, nu putem să deschidem - bineînţeles, în condiţii potrivite pentru această perioadă - şi instituţiile de cultură. Realmente, după ce am difuzat comunicatul, a urmat o avalanşă de reproşuri.

De obicei, un ministru al Culturii trebuie să fie cel care depune cele mai mari eforturi să sprijine teatrele şi toate instituţiile culturale", a spus Firea înainte de începerea Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ea a apreciat faptul că ministrul Tineretului şi Sportului "s-a zbătut să redeschidă activităţi din domeniul de responsabilitate al domniei sale".

"De partea cealaltă, ministrul Culturii m-a certat pe mine că fac demersuri pentru a intra într-o oarecare normalitate. Nimeni nu a spus că, spre exemplu, la un teatru cu 300 de locuri în sală se vor vinde 300 de bilete.

Categoric erau luate măsuri pentru a preîntâmpina posibile contaminări, loc liber în stânga, în dreapta, în faţă, în spate. De asemenea, protecţie pentru actori, pentru regizori, pentru absolut toţi cei care participă la aceste evenimente", a mai spus aceasta.

Când va lua o decizie

Firea a afirmat că aşteaptă să vadă ce fel de stare va urma - de alertă, de tranziţie - până să ia o hotărâre în legătură cu redeschiderea teatrelor.

"În ceea ce priveşte continuarea acestor restricţii, cred că, în primul rând, ar trebui să ţinem cont de faptul că se menţin ca spitale COVID unităţi sanitare care sunt nevoite să îşi ţină departe bolnavii cronici. Mă refer aici la Spitalul Colentina, un spital cu peste 850 de paturi, care a fost preluat prin ordin de ministru în perioada de urgenţă ca spital suport pentru Institutul "Matei Balş".

Nici Institutul "Matei Balş", nici Spitalul "Victor Babeş" nu au avut niciodată numărul de paturi ocupate, nici măcar pe departe, nici măcar jumătate. Prin urmare, nu mai există necesitatea şi oportunitatea să ţii un spital de nivelul Colentinei închis pentru pacienţi şi a-l păstra spital suport COVID cu doar 80 de cazuri de bolnavi asimptomatici", a menţionat ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇