O nouă fază a războiului dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban s-a desfășurat în Biroul Politic al PNL de azi. Ședința a fost convocată de liderii din tabăra premierului, deși, în mod normal, președintele partidului e cel care face acest lucru.
Subiectul tranșat a fost validarea lui Dan Vîlceanu pentru funcţia de ministru de Finanţe. Vîlceanu este susținut de Florin Cîțu, după ce premierul l-a demis din această funcție, la începutul lunii iulie, pe Alexandru Nazare, care era susținut de Orban.
Cîțu a fost cel care a preluat pentru 45 de zile interimatul și acesta expiră pe 23 august, astfel că până atunci liberalii trebuiau să se pună de acord asupra unui nume.
Premierul l-a acuzat pe Orban că a vrut să împiedice acest demers, în timp ce președintele PNL a spus că, pur și simplu, a dorit înainte o discuție cu Cîțu despre propunerea sa, dar acesta a refuzat.
În orice caz, mișcarea de forță a lui Cîțu s-a finalizat cum anunțase premierul. Vîlceanu a primit aproape în unanimitate susținerea PNL, într-o ședință fulger de nici jumătate de oră. A fost un singur vot împotrivă, al lui Orban, actualul președinte PNL avertizând că numirea este una riscantă, dar fără a da alte detalii.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante momente și declarații din confruntarea Cîțu-Orban de la BPN:
11:22 - După conferința taberei Cîțu, a venit în fața jurnaliștilor, singur, și Ludovic Orban. El a acuzat că, din cauza că ședința BPN a fost convocată prea din scurt, mulți membri nu au putut ajunge.
”Convocarea a fost făcută ieri, prin SMS, după ora 17:30, de la secretariatul general. Din cei 79 de membri care compun BPN, au fost prezenți doar 48 de membri, 31 au fost absenți. Probabil din cauza convocării foarte rapide nu au putut să participe la această ședință”, a acuzat Orban.
El a recunoscut că votul împotriva lui Vîlceanu a fost al lui și a motivat că el consideră că sunt riscuri prin numirea acestuia ministru, dar a refuzat să spună care.
”Subiectul principal a fost validarea propunerii formulate de premierul Cîtu în persoana lui Dan Vîlceanu.
Rezultatul votului - 48 de voturi exprimate, un vot împotrivă. Votul împotrivă îmi aparține.
Modul în care s-a derulat procedura, faptul că nu am avut o discuție cu Florin Cîtu, faptul că BPN a fost convocat intempestiv, fără să fiu informat și fără să existe clar un punct de vedere exprimat din partea mea, m-au făcut să votez împotrivă.
De asemenea, vreau să se știe clar că prin votul pe care l-am dat ca președinte al PNL mi-am exprimat rezerve extrem de serioase față de această candidatură.
Domnul premier Florin Cîțu, în toate aparițiile publice, a spus că susține competența, integritatea. Din punctul meu de vedere, există riscuri cu privire la această desemnare. Am votat împotrivă și pentru ca opinia pubică să știe foarte clar că răspunderea integrală aparține premierului Cîțu și celor care au convocat BPN”, a spus Orban pe ton amenințător.
Jurnaliștii au vrut să știe care sunt aceste riscuri de care vorbește, dar Orban a refuzat să spună ceva concret: ”Dan Vîlceanu nu a solicitat nicio discuție cu mine, ca președinte al partidului, nu și-a susținut în niciun fel candidtaura în fața mea, nu am putut să am o discuție cu premierul Cîțu. Tocmai pentru că nu am avut ocazia să fac o analiză serioasă, spun că există riscuri”.
La insistențele jurnaliștilor, Orban a declarat subiectul închis: ”Nu vă mai dau niciun fel de detaliu pe acest subiect, v-am spus, răspunderea îi aparține premierului Florin Cîțu și celor care au convocat BPN".
Vîlceanu a mai fost o dată în cărți pentru șefia Finanțelor, dar nu a ajuns sa fie propus. Orban a fost întrebat dacă poate spune de ce a fost respins atunci și a răspuns scurt: ”Nu”.
11:11 - A fost o ședință fulger și Vîlceanu a primit aproape în unanimitate susținerea PNL. A fost un singur vot împotrivă, al lui Orban.
"Votul a fost dat, sunt 70% dintre preşedinţii de filiale care au fost astăzi aici. A fost doar un singur vot împotrivă", a declarat Cîţu, la finalul şedinţei PNL, flancat de Vîlceanu și liderii care îl susțin.
10:33 - Un alt subiect în războiul dintre cei doi liberali în aceste zile e dacă Florin Cîțu are sau nu dreptul să candideze pentru șefia PNL, statutul partidului specificând la condiții o vechime de cel puțin 5 ani, pe care Cîțu nu o are încă.
Dacă Orban spune că se va vedea care e situația, Cîțu asigură că va candida și va câștiga.
10:25 - În timp ce Orban dădea declarații jurnaliștilor, a ajuns și Florin Cîțu. El a insistat că BPN a fost convocat astfel, pentru că Orban nu a vrut să o facă.
”A fost informat, i-am spus să convoace acum 2 zile BPN, nu l-a convocat, există un articol care permite membrilor partidului să o facă. (...) Avem nevoie de un ministru al Finanțelor cât mai repede”, a repetat Cîțu, deși el e cel care a decis de la bun început să mențină interimatul pe perioada maximă.
Cîțu a anunțat chiar că în această zi Vîlceanu va depune jurământul la Cotroceni, ceea ce arată că premierul e sigur de majoritatea din BPN.
10:20 - Președintele PNL Ludovic Orban a stat de vorbă cu jurnaliștii veniți la Parlament. El a precizat că în primul rând se află acolo pentru că a convocat, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, o ședință extraordinară pentru joi, la ora 10:00, ca să fie votată ordonanța de urgență adoptată de Guvern pentru ratificarea Acordului pentru organizarea Conferinței pe telecomunicații din 2022, de la București.
Jurnaliștii l-au întrebat și care a fost situația cu convocarea BPN și a spus o altă poveste decât cea prezentată de Cîțu.
”Am primit pe SMS convocarea transmisă de secretarul general. Nu mi-au fost aduse la cunoștință documentele de convocare - numărul de semnături, ordinea de zi.
Nu sunt de acord că eu am refuzat să convoc BPN, doar am cerut discuție cu premierul pe tema candidatului, pentru că dorința mea era să susținem împreună candidatul. Oricum aș fi convocat BPN, pentru că pe 23 august expriră interimatul și eu sunt un om care respect Constituția”, le-a spus Orban jurnaliștilor.