LIVE Alegeri prezidențiale 2025 - Prezența la vot a depășit 50%. Aproape 9 milioane de români s-au prezentat la urne (Foto&Video)

<span style="color:#990000;">LIVE</span> Alegeri prezidențiale 2025 - Prezența la vot a depășit 50%. Aproape 9 milioane de români s-au prezentat la urne (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Românii votează în primul tur al alegerilor care vor decide cine va fi noul președinte pentru următorii cinci ani. În diaspora, prezenţa este mai mare ca în 2024. În schimb, în ţară, după un vot masiv în prima parte a zilei, ritmul a scăzut iar prezența este mai mică decât în 2024.

Urmăriţi în timp real prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale din 2025. Infograficele arată prezenţa pentru fiecare judeţ, dar şi localităţile cu cei mai mulţi alegători care au votat deja:

Românii se află în fața unui test electoral crucial - nu e doar o alegere politică, ci și un test al viitorului ca direcţie. Cum spune vicepreşedintele Parlamentului European, Nicu Ştefănuţă: „Votaţi pentru că altfel va trebui să luptaţi pentru cele mai elementare drepturi".

La 8 dimineaţa, remarcăm un gest important - Călin Georgescu şi George Simion au mers la urne împreună, iar liderul AUR a spus că a votat cu Călin Georgescu. În schimb, Georgescu a declarat că „a venit vremea să ne luăm ţara înapoi eliberată de ciocoi". Apoi, după prânz, s-a dus la vot şi cu soţia, ocazie cu care Călin Georgescu a proclamat că „România nu doar s-a trezit, ci a învins".

A votat şi candidatul independent Nicuşor Dan, pentru „mulți oameni tăcuți, cinstiți, muncitori". Iar candidatul alianţei Crin Antonescu a vorbit în engleză cu jurnaliştii străini, după vot. În schimb, Elena Lasconi speră să „reseteze sistemul".

Preşedintele interimar Ilie Bolojan are un mesaj pentru alegători: vremurile liniştite au apus şi fiecare cetăţean care se prezintă la vot poate face istorie pentru România. Mult mai sec, Klaus Iohannis speră ca scrutinul „să se desfăşoare foarte bine, foarte clar şi fără influenţe din afara României".

AUR a acuzat fraude neconfirmate de poliţie în judeţul Ilfov. George Simion se declară dispus să vorbească pe acest subiect, în orice limbă străină, cu presa internaţională.

Spotmedia.ro vă ţine la curent cu cele mai importante informaţii despre votul la alegerile prezidenţiale:

20:32 - Crin Antonescu a declarat, înainte de închiderea procesului de votare, că în opinia sa prezenţa e bună şi din informaţiile pe care le are, gradul de mobilizare, în ceea ce îl priveşte, a fost unul mulţumitor. El a menţionat că turul 2, indiferent ce jucători va avea, va fi un tur strâns şi un tur greu. ”Cred că prezenţa e bună. Din informaţiile pe care le am, gradul de mobilizare, în ceea ce mă priveşte pe mine, a susţinătorilor mei, a fost unul mulţumitor. Vom număra şi vom vedea. Eu sunt optimist de mobilizarea alegătorilor. Am fost optimist toată ziua, sunt optimist în fire şi cel mai important lucru, cred, acela că aceste alegeri au beneficiat de prezenţa unui număr însemnat de cetăţeni, s-a realizat”, a subliniat Antonescu la sediul de campanie.

20:25 - Polițiștii și jandarmii au primit, până la această oră, 243 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre care circa 100 despre comercializarea sau consumul băuturilor alcoolice în apropierea secțiilor de vot, continuarea propagandei electorale și fotografierea buletinului de vot.

20:00 - Prezenţa la vot, la secţiile din ţară, este 45,45 % cu o oră înainte de încheierea procesului de votare. Prezenţa la vot luând în calcul şi votul din străinătate este 50,68%. În noiembrie 2024, la aceeaşi oră, prezenţa la vot în ţară a fost 51.19%.

19:50 - Prezența la vot a depășit, la această oră, 50% din numărul total de alegători cu drept de vot, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente. Este vorba despre prezența la vot atât în țară, cât și în străinătate. Astfel, s-au prezentat la secțiile de votare aproape 9 milioane de români cu drept de vot. Cei mai mulți alegători fac parte din categoria de vârstă 45-64 de ani. La polul opus se află categoria 18-24 de ani. După împărțirea după gen, au votat mai multe femei. Conform împărțirii după mediu, urbanul a votat mai mult decât ruralul.

19:30 - A votat și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. Patriarhul a votat la Școala Gimnazială 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, informează Agenția de Știri Basilica a Patriarhiei Române.

19:10 - Până la această oră au votat 8.580.039 de români, ceea ce înseamnă o prezență la urne de 47,76 %. Dintre aceștia, 42,23% au votat în țară iar 896.230 au votat în străinătate.

18:50 - Candidatul independent Victor Ponta se declară foarte optimist că va fi în turul al doilea cu George Simion. ”Sunt foarte optimist că voi fi în turul al doilea cu George Simion”, a scris Victor Ponta pe Facebook. El susține că datele de la exit poll-urile de la ora 21 sunt ”total necredibile”.

18:10 - Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale, la secţiile de vot din ţară, este 38,72 % la ora 18.00.  Prezenţa la vot luând în calcul şi votul din străinătate este 43,44%. În noiembrie 2024, la aceeaşi oră, prezenţa la vot în ţară a fost 45,85%.

17:40 - Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au înregistrat, duminică, 146 de sesizări de posibile incidente electorale, fără să fie înregistrate situații deosebite din punctul de vedere al atribuțiilor structurilor ministerului, a informat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, într-o declarație de presă.

17:20 - Biroul Electoral Central (BEC) a venit cu explicații după ce candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, a susținut că a fost împiedicat să voteze la o secţie de votare amenajată la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. Astfel, BEC a transmis că alegătorii care au domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti pot vota doar în sectorul în care au adresa, însă pot vota, pe listele suplimentare, în alte judeţe.

17:00 - Numărul românilor care și-au exprimat opțiunea de vot a sărit de 7 milioane. 39% dintre alegători au votat cu patru ore înainte de închiderea secțiilor de votare. Prezența la vot în țară este însă mai mică decât în 2024.

16:30 - Victor Ponta a scris pe Facebook că a optat „pentru competenţă, seriozitate, hărnicie şi pentru speranţa că viitorul ne aparţine”. „Am votat şi am „pontat” pentru România şi pentru români, cu credinţa că Dumnezeu ne-a dat o ţară şi un popor binecuvântat şi că, şi acum, ne va da puterea să ne alegem conducători buni şi drepţi; cred, de asemenea, că împreună putem să trecem peste criza actuală, protejând drepturile suverane ale românilor la sănătate, educaţie, pensie, salariu, taxe mici, prosperitate şi respect, aici, în România, şi peste tot unde trăiesc concetăţenii noştri! Am votat pentru competenţă, seriozitate, hărnicie şi, mai ales, pentru speranţa că viitorul ne aparţine!”, a declarat Victor Ponta. El a precizat că a votat la secţia de votare de lângă Sfânta Mănăstire de la ”Corbii de Piatră”. 

image

Foto: Facebook/Victor Ponta

16:15 - Până la ora 16:00 au votat 6,4 milioane de alegători, reprezentând 35,92% din numărul celor înscriși în listele electorale.

15:50 - Candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, Sebastian Popescu, spune că a votat pentru ''o schimbare reală'', pentru „o evoluție a țării'', dar, dacă se poate, cu „alți oameni''. Anterior, cu aproximativ o oră înainte de a vota, Sebastian Popescu s-a prezentat la o secție organizată la Rectoratul Universității Tehnice de Construcții București, dar nu i s-a permis să voteze.

15:30 - Candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta, care se afla în drum spre Bucureşti, a votat în localitatea Corbi, județul Argeș. „Candidatul independent la alegerile prezidentiale Victor Ponta, în drum spre Bucureşti, a luat decizia spontan de a vota la sectia 311 Corbi”, informează biroul de presă al candidatului. El este ultimul candidat la Președinția României care și-a exercitat, duminică, dreptul la vot. Inițial, echipa de comunicare a lui Victor Ponta transmisese că acesta va vota în Capitală, la Secția nr. 170 – Școala Gimnazială Maria Rosetti, la ora 17:00.

15:00 - Prezenţa la vot la secţiile din ţară este 28,56%.  Prezenţa la vot luând în calcul şi votul din străinătate este 32,4%. În noiembrie 2024, la aceeaşi oră, prezenţa la vot în ţară a fost 32,01%.

14:30 - Deja au votat peste 30% dintre românii înscrişi în listele electorale. Vorbim despre aproape 5,5 milioane de alegători. În străinătate au fost înregistrate peste 650.000 de voturi, iar în țară peste 4,8 milioane.

14:26 - MAI a primit 48 de sesizări de posibile incidente electorale. 10 sunt în curs de verificare, iar 8 au fost trimise spre soluționare către Biroul Electoral Central sau Autoritatea Electorală Permanentă. Nu au fost înregistrate incidente deosebite în legătură cu procesul de vot. Cele mai multe sesizări primite au fost despre continuarea propagandei electorale.

ALEGERI 2025 - VOT- 4 MAI 2025
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

14:21 - Candidatul Partidului Noua Românie la alegerile prezidențiale, Sebastian Popescu, susţine că nu ar fi fost lăsat să voteze pentru că s-ar fi prezentat la secția greșită. „Sunt un candidat la funcția de președinte al României căruia îi este interzis în acest moment să voteze, să își exprime votul, de către niște oameni care nu știu legea, ceea ce este extrem de grav. E a treia oară când candidez la funcția de președinte al României și de fiecare dată am ales să votez aici. Nu este nicio schimbare, din punctul meu de vedere”, a declarat Sebastian Popescu. El nu a fost lăsat să voteze deoarece se afla în localitatea de domiciliu, caz în care nu poți vota decât la secția la care ești arondat.

SEBASTIAN POPESCU - 4 MAI 2025
Foto: Inquam Photos / Codrin Unici

14:17 - George Simion susține pe Facebook că „presa internațională este dezinformată intenționat de guvernarea ilegitimă despre fraudele existente”. Aşa că el stă „azi la dispoziția oricărui jurnalist străin să le răspund în (aproape) orice limbă străină!”.

14:06 - Deşi votase dimineaţă, Călin Georgescu s-a mai afişat o dată azi, când a însoțit-o pe soția sa, Cristela, la vot, după ce au ieșit împreună de la biserică. Jurnalista de la Realitatea TV a adus în discuţie votul din diaspora, la care Cristela Georgescu a replicat citată de Gândul: „Am fost 9 ani departe fizic de casă, dar cu România în suflet. Îi așteptăm acasă. Vrem să vedem steluțele în ochii copiilor din România și ai copiilor români care sunt acum peste hotare". După care a început să plângă şi a continuat mesajul soţul ei: „Când vine vorba despre copii întotdeauna e o chestiune foarte grea. E foarte apăsătoare pentru că mamele își doresc să aibă copiii lor dorul de casă, să se dezvolte acasă, să bea apa pământului, să mănânce roadele pământului și toate însuflețite de energia locului. Așa că nu este foarte simplu când copiii noștri sunt peste hotare, dar, cu siguranță, votul masiv de astăzi demonstrează că România nu doar s-a trezit, ci a învins".

13:52 - Peste 5 milioane de români au votat până la ora 13:50.

13:51 - Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă a declarat că a votat pentru o Românie care merge înainte şi o Românie care refuză să se întoarcă într-un trecut marcat de sărăcie şi dictaturi.

Am votat, astăzi, pentru o Românie care merge înainte. O Românie care refuză să se întoarcă într-un trecut marcat de...

Publicată de Elisabeta Lipa pe Duminică, 4 mai 2025

13:22 - Echipa Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va rămâne în România până pe 25 mai, urmând să publice un raport final privind alegerile prezidențiale, a declarat șeful misiunii de observare a Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) a OSCE pentru alegerile prezidențiale din România, Eoghan Murphy. Misiunea OSCE este în țara noastră din 25 martie, la invitația autorităților române. Luni, reprezentanții ODIHR vor prezenta concluzii preliminare privind primul tur al alegerilor prezidențiale.

OSCE
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

13:16 - Anamaria Gavrilă, liderul POT, a declarat că a votat cu „multă speranță în suflet” și consideră că „oameni noi vor lua în mâini această țară și vom face și dreptate pentru români și vom ridica România acolo unde merită să fie”.

13:13 - Prezența la vot a ajuns la 25% (cu 6% mai mult decât în 2024). Potrivit AEP, au votat până acum 4.506.445 de alegători. Dintre aceste voturi, peste 572.000 au fost exprimate din străinătate. În țară, prezența la vot este de 21,94 %.

13:11 - Operatorii care culeg datele pentru exit-poll raportează mulţi oameni care nu vor să răspundă. „Avem 50% refuzuri de a răspunde”, a explicat, la Antena 3, reprezentanta institutului sociologic, care realizează unul dintre sondajele de exit-poll. Ea descrie un fenomen. Oamenii care ies de la vot nu vor să răspundă operatorilor care îi roagă să participe la exit-poll, chiar dacă răspunsurile sunt confidențiale. Oamenii nu vor să spună cu cine au votat, chiar dacă li se garantează secretul.

12:40 - Peste 4,1 milioane de români au votat deja.

12:34 - Vicepreşedintele Parlamentului European Nicu Ştefănuţă îi îndeamnă pe români să meargă la vot.

”Votaţi pentru că altfel va trebui să luptaţi pentru cele mai elementare drepturi. Votaţi dacă credeţi că România e mai bine să fie în Europa unită, nu sub sfera de influenţă a Rusiei. Votaţi nu doar cu gândul la voi, dar şi la copiii voştri”, a arătat el.

12:00 - Peste 3,5 milioane de români au votat deja - adică 19,46%.

11:53 - MAE semnalează existenţa unor site-uri şi a unor mesaje pe platforme de socializare care conţin adrese eronate pentru secţiile de vot din străinătate.

Pentru a evita confuziile şi deplasările inutile, informaţii corecte găsiţi pe:

11:48 - Puţine incidente la vot, nimic deosebit. Poate doar la Moreni, în judeţul Dâmboviţa, un bărbat, nemulţumit că pe buletinul de vot nu se afla numele candidatului pe care îl susţinea el, a ieşit din cabina de vot, a rupt buletinul de vot şi l-a aruncat pe masa comisiei electorale a secţiei de votare. E cercetat pentru distrugere de înscrisuri.

11:43 - Un personaj colorat - europarlamentarul Diana Şoşoacă la secţie cu câinele şi a scris mesaje obscene pe buletinul de vot.

DIANA SOSOACA buletin de vot
Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

11:30 - Fostul preşedinte Klaus Iohannis afirmă că românii trebuie să realizeze că scrutinul pentru alegerea succesorului său trebuie „să se desfăşoare foarte bine, foarte clar şi fără influenţe din afara României”. A votat la o secţie din Sibiu, alături de soţia sa, Carmen Iohannis. Nu a făcut alte comentarii şi a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

11:21 - A votat şi Ion Banu Muscel, candidat independent: „Am venit pentru o schimbare. Consider că România și cetățenii României au nevoie de o schimbare care poate fi realizată prin vocea poporului. Clasa politică să fie prima schimbată. Munca mea acum începe. E nevoie de un plan al României pentru dezvoltare, pentru o perpetuare a României, care este locașul neamului nostru. Trebuie să dăm o voce poporului și să o urmăm. Să mergem înainte pentru voința poporului".

11:00 - Peste 2,5 milioane de români au votat până la ora 11:00, ceea ce înseamnă o prezență de 14,5%.

10:45 - „Am votat cu un președinte care are o voce echilibrată într-o lume tot mai divizată și mai radicalizată”, a declarat, după ce a votat, primarul din Cluj-Napoca Emil Boc.

Boc si nevasta la vot
Foto: Inquam Photos/Raul Stef

10:41 - Declaraţii de la vot a făcut şi Silviu Predoiu, candidat al Partidului Liga Acțiunii Naționale: „Am votat pentru o schimbare, nu pentru reformă, pentru ca mi se pare că e târziu pentru reformă. Am votat pentru o Românie respectată, realizată, recunoscută. Am votat pentru o Românie care când dă ceva dă pentru că știe că trebuie să dea, nu pentru că i se cere".

10:36 - USR va depune plângere penală. „În localitatea Optași Mǎgura, jud. Olt, viceprimarul a intrat în cabina de vot împreună cu mai mulți alegători”, arată USR într-un comunicat. Reprezentantul USR din secția de vot a solicitat să vină Poliția, dar „din păcate echipajul care a ajuns a certat delegatul că este gălăgios”.

10:34 - A fost la vot şi premierul Marcel Ciolacu: „Am votat ca România să meargă înainte alături de partenerii din UE și din NATO. Am ales ordinea și nu haosul și cred că România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate în Parlament, așa încât să vina cu reformele și cu programul pentru țara pentru care a candidat. Am votat din toată inima ca România să meargă înainte. Românii vor vota cum știu ei mai bine și mă bucur că avem un număr atât de mare de români care au votat în diaspora. Au de ales un moment de ordine. Nu cred că ne permitem o criză politică. Ar duce la haos, la o incapacitate de plată și cred că nu ne dorim acest lucru".

10:33 - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov precizează că informaţiile prezentate de AUR referitoare la judeţul Ilfov nu se confirmă. AUR a afirmat că în Voluntari (Ilfov), delegaţii AUR în secţiile de votare au fost puşi să semneze procesele verbale în alb, un act ilegal şi periculos pentru integritatea scrutinului electoral.  

10:17 - Fostul preşedinte al USR Cătălin Drulă afirmă că a dat un „vot matematic pentru viitorul european al României”.

„Am dat astăzi un vot matematic pentru viitorul european al României. E un moment extrem de important astăzi, 4 mai 2024, pentru că pericolul extremismului este mai mare ca niciodată. Din cauza guvernării dezastruoase din ultimii patru ani a partidelor mari care au format o coaliţie care nu a mai lăsat loc în jur, a crescut acest miraj al soluţiilor periculoase, al soluţiilor extremiste. Din păcate, această manipulare i-a convins pe foarte mulţi dintre cetăţenii României, foarte mulţi s-au trezit şi şi-au dat seama că este o manipulare şi, de aceea, cred că este o prezenţă mare astăzi la vot”, a spus Drulă.

10:08 - Elena Lasconi a votat alături de soţul ei, la Colegiul tehnic Mihai Bravu din Bucureşti:

„Am votat cu gândul și cu credința că nu ne vor mai face planurile cei din sistem, că românii au ocazia să reseteze sistemul, că nu vom mai avea copii care să se culce flămânzi. Am votat cu gândul că oameni de bună credință vor vedea că hoții și corupții vor ajunge la pușcărie, votez cu credința că azi se va face dreptate, că am curaj că se va face dreptate. Am votat cu credința că familiilor celor care au murit la Revoluție li se va face dreptate. Îmi doresc ca românii să-mi acorde această șansa de a fi pe locul 1. Haideți să votăm corect!"

Lasconi la urna
Foto: Inquam Photos / Malina Norocea

10:00 - În ţară au votat în total, până la ora 10:00, 1.399.571 de persoane, prezenţa fiind 7,78%. În Bucureşti, prezenţa este 7,37%. Prezenţa la vot luând în calcul şi votul din străinătate este 10,14%.

9:55 - Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) lansează, duminică, un apel public către candidaţi şi susţinătorii acestora „să contribuie la desfăşurarea într-un climat de integritate”.

„Încrederea românilor în procesul electoral depinde doar de asigurarea și desfășurarea acestuia în condiții de legalitate, egalitate și integritate, fără discriminare și fără a îndemna la încălcarea legii ori la răspândirea de informații false sau eronate care pot influența opțiunile electorale sau care pot denatura rezultatele scrutinului”, se arată în comunicat.

9:49 - Candidatul la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a transmis un mesaj de la urne, încurajând românii să voteze cu „sufletul și cu credință”.

ALEGERI 2025 - VOT - DANIEL FUNERIU - 4 MAI 2025
Foto: Inquam Photos / Alexandru Nechez

9:45 - „România are nevoie de schimbare. Iar ziua de astăzi este esențială”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la ieșirea de la urne. Votul de azi este foarte important, pentru că „de acest vot depinde schimbarea”, a declarat fostul președinte. „România are nevoie de schimbare. Iar ziua de astăzi este esențială. Nu mai putem continua în formula politică actuală”.

9:27 - Crin Antonescu votează alături de soţia (Adina Vălean) şi fiica sa, la o şcoală din Bucureşti.

VOT_CRIN_ANTONESCU
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Este o zi foarte frumoasă, dar este o zi foarte importantă. Mă bucur că după primele indicii avem atât în diaspora, cât și pe teritoriul țării o prezenţă masivă. Este un lucru foarte important. Am votat pentru o Românie unită, puternică, demnă. A fost o campanie grea, lungă."

ROMÂNIA ÎNAINTE

Publicată de Crin Antonescu pe Sâmbătă, 3 mai 2025

9:23 - Prezenţa la vot la ora 9, la secţiile de vot din ţară, este de 4,19%. Luând în calcul şi votul din străinătate, creşte la 6,47%. În noiembrie 2024, la aceeaşi oră, prezenţa era 4,26%.

9:08 - A votat şi Cristian Terheș, candidatul Partidului Național Conservator Român: „Am venit să votez pentru un președinte credincios națiunii române. Am votat cu gândul la fiecare român și la soarta acestei țări minunate. Îmi doresc o Românie care să își conserve valorile naționale. Românii să iasă la vot și să voteze cu acel candidat în care cred. Un vot util este pentru candidatul în care crezi, altfel, este un vot util altora".

9:02 - Kelemen Hunor, liderul UDMR, a votat la o secție din Cluj-Napoca. „Am votat pe listele suplimentare. Am votat pentru a merge înainte și pentru a evita o aterizare forțată care pentru România ar însemna o întoarcere cu 30-35 de ani în istorie. Este datoria fiecăruia să voteze și este mult mai important să nu lăsăm pe altcineva să decidă în locul nostru".

CLUJ-NAPOCA - ALEGERI 2025 - VOT - KELEMEN HUNOR -
Foto: Inquam Photos / Simion Sebastian Tataru

8:56 - Un profesor, președinte de secție de votare, a fost reținut pentru racolare de minori în scopuri sexuale, a anunțat IPJ Timiș. Din februarie 2025 și până în prezent, bărbatul de 44 de ani ar fi trimis mai multe mesaje text prin intermediul unei aplicații de socializare, prin care îi propunea unui minor de 15 ani să se întâlnească pentru acte sexuale.

8:53 - Peste un milion de români au votat deja la alegerile prezidențiale.

8:41 - Nicuşor Dan a venit la vot cu partenera sa de viaţă, la Şcoala Luceafărul, din Bucureşti. „Am votat pentru mulți oameni tăcuți, cinstiți, muncitori, pe care nu i-a reprezentat nimeni până azi. Am votat pentru speranță și pentru un nou început pentru România”, a declarat Dan.

Nicusor Dan voteaza
Foto: Inquam Photos / George Călin

"Vreau sa mulțumesc românilor în diaspora care au votat în număr foarte mare. Îi încurajez să voteze", a adăugat el.

LIVE Votez pentru speranță, pentru adevăr și pentru onestitate.

LIVE Votez pentru speranță, pentru adevăr și pentru onestitate.Votez pentru un viitor european, curat și demn. Avem șansa unei schimbări reale în clasa politică. România merită mai mult — iar schimbarea începe cu un vot!

Publicată de Nicușor Dan pe Sâmbătă, 3 mai 2025

8:30 - Preşedintele interimar Ilie Bolojan a votat la o şcoală din Bucureşti. El a spus că vremurile liniştite au apus şi că fiecare cetăţean care se prezintă la vot poate face istorie pentru România. „Sunt conştient de importanţa acestor alegeri pentru România. De ce sunt importante? E o perioadă complicată, iar vremurile liniştite au apus. Preşedintele României va da direcţiile importante ale politicii noastre externe şi a celei de apărare. De acestea va depinde siguranţa ţării noastre şi faptul că vom rămâne o ţară de încredere”, a spus Bolojan după vot.

8:07 - Prezenţa la vot la ora 8, la secţiile de vot din ţară este de 1,77%. Prezenţa la vot luând în calcul şi votul din străinătate este 4,01 %. În noiembrie 2024, la aceeaşi oră, prezenţa era 2,52%.

8:00 - George Simion a venit împreună cu Călin Georgescu să voteze la o secţie din Mogoşoaia.

„Nu sunt aici pentru a recunoaşte o fraudă precum aceste alegeri", a spus Călin Georgescu. „A venit vremea să ne luăm ţara înapoi eliberată de ciocoi. Sus inimile şi veţi fi liberi doar cu Dumnezeu înainte", a adăugat fostul candidat.

SIMION_GEORGESCU la vot
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Iar George Simion a susţinut că a votat cu Călin Georgescu.

Votez cu Călin Georgescu, pentru locul1 pentru România: cu poporul și pentru popor!🇷🇴

Publicată de George Simion pe Sâmbătă, 3 mai 2025

7:35 - Până la ora 7:30, peste 170.000 de persoane au votat în țară. Județele în care s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot până acum sunt Ilfov, Olt şi Călărași. 

7:33 - AUR susţine că are deja „semnale multiple de fraudă electorală” şi solicită atenţie sporită asupra modului de utilizare a urnei mobile, lansând un apel către OSCE.

Problemele raportate de AUR:

  • În comuna Botoroaga, judeţul Teleorman, în satele Valea Cireşului, Călugăru, Tărnava şi Tunari, s-au raportat 243 de cereri pentru urnă mobilă, inclusiv în cazul unor persoane care figurează ca fiind decedate;
  • În comuna Ruginoasa, judeţul Neamţ, au fost înregistrate 100 de cereri pentru urna mobilă, toate ca fiind pentru „bolnavi de ciroză” - o coincidenţă improbabilă;
  • În comuna Ghimpaţi, judeţul Giurgiu, s-a raportat un număr mare de cereri, iar locuitorii suspectează că echipele mobile vor merge cu buletine deja ştampilate, cerând doar semnătura alegătorilor în vârstă;
  • În judeţul Dolj, la Desa şi Cetate, a fost raportat un număr foarte mare de solicitări pentru urna mobilă. Tot în Dolj, în unele secţii, observatorii au sesizat saci cu buletine fără sigilii, iar la una dintre secţii, preşedintele avea 100 de buletine „în buzunar”, fără justificare legală.
  • În Voluntari (Ilfov), delegaţii AUR în secţiile de votare au fost puşi să semneze procesele verbale în alb

7:11 - Peste 70.000 de oameni au votat în primele 10 minute după ce s-au deschis urnele de vot din ţară.

7:02 - Lavinia Şandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal, a votat de la prima oră la Colegiul Dimitrie Cantemir din Capitală. La ieșirea din secția de votare, ea a spus că a votat „pentru România reală” şi "împotriva celor care au furat viitorul copiilor noştri".

7:00 - S-au deschis urnele de vot în toată ţara.

Iată şi cele mai importante informații despre alegerile prezidenţiale:

Cum se alege președintele

  • Din primul tur de scrutin, dacă întrunește majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.
  • În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obține majoritatea, se organizează al doilea tur de scrutin în data de 18 mai 2025, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este câștigător candidatul care obține cele mai multe voturi.

Cine sunt candidații - în ordinea de pe buletinul de vot

  • George Nicolae Simion – candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor
  • George Crin Laurențiu Antonescu– candidat din partea Alianței Electorale „România Înainte”
  • Viorica-Elena Lasconi– candidat din partea Uniunii Salvați România
  • Cristian Vasile Terheș – candidat al Partidului Național Conservator Român
  • Lavinia-Marcela Șandru – candidat al Partidului Umanist Social Liberal
  • Victor Viorel Ponta – candidat independent
  • Sebastian Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie
  • Silviu Predoiu – candidatul Partidul Liga Acțiunii Naționale
  • John-Ion Banu-Muscel – candidat independent
  • Petru Daniel Funeriu - candidat independent
  • Nicușor Daniel Dan - candidat independent

Câți români votează

  • AEP a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.031 de cetățeni.
  • Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.350 de persoane.
  • 20.314 cetățeni au dreptul de vot interzis.

Când votăm

  • Secțiile de votare din țară se deschid duminică, la ora 7:00 și se închid la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare sau la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.
  • Votarea în străinătate se desfășoară pe durata a trei zile (2, 3 și 4 mai 2025). Duminică, 4 mai, votarea în afara țării va începe la ora locală 7:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României, cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Unde votăm

  • în cazul în care alegătorul se află în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa.
  • în cazul în care alegătorul se află în altă localitate decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din localitatea în care se află.
  • în cazul în care alegătorul are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.
  • În țară vor fi deschise 18.979 de secții de votare. AICI poți afla care este secția la care ești arondat, dacă ai domiciliul și votezi în țară.
  • în cazul în care alegătorul se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate; Lista sediilor celor 965 de secții de votare din străinătate poate fi accesată AICI.

Cine poate vota în străinătate

  • Cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate în ziua alegerilor, indiferent dacă au sau nu domiciliul ori reședința în afara țării.
  • Puteți vota la orice secţie de votare, fiind înscris în listele electorale suplimentare. Exercitarea dreptului de vot la o secție de votare din străinătate nu este condiționată de înregistrarea în Registrul electoral ca alegător în străinătate.

Cu ce acte de identitate se votează

  • Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
  • Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cum se desfășoară votarea

  • Alegătorul îşi prezintă actele de identitate membrului – operator de calculator, care preia şi introduce datele personale ale acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
  • La secțiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.
  • Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
  • Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta.
  • După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.
  • Ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.

Alte informații utile

  • Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente - https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare în parte.
  • Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

Ce urmează după ce se încheie numărarea voturilor

  • În termen de cel mult 3 zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 6 mai, ora 24:00, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și candidații care au participat la alegeri pot formula cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală. Cererea temeinic motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază se adresează Curții Constituționale.
  • Pe 8 mai are loc înaintarea către CCR a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor. După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerilor, iar rezultatul va fi publicat în Monitorul Oficial.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇