Preşedintele SUA, Donald Trump, a emis, luni după-amiază, o ordonanţă executivă prin care sancţionează persoane şi entităţi implicate în industria de armament din Iran, dar Franţa, Marea Britanie şi Germania au semnalat că Washingtonul nu are autoritatea de a reinstitui sancţiuni în mod unilateral.
Măsura se înscrie în cadrul acţiunii Administraţiei Donald Trump de reinstituire a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, acuzat de SUA de activităţi nucleare de timp militar şi de consolidarea arsenalului balistic.
"Astăzi, iau noi măsuri pentru a limita eforturile Iranului de a dezvolta arme nucleare, balistice şi convenţionale. Administraţia mea nu va permite niciodată Iranului să obţină arma nucleară, nici nu vom permite Iranului să pună în pericol restul lumii cu rachete balistice şi arme convenţionale", a declarat Donald Trump luni după-amiază, conform unui comunicat postat pe site-ul Casei Albe.
"Pentru a mă asigura că nu se vor întâmpla aceste lucruri, emit o ordonanţă executivă prin care restabilesc sancţiunile ONU asupra Iranului şi impun noi sancţiuni şi limite la exporturi pentru peste 24 de entităţi şi persoane care susţin activităţile Iranului în domeniile asociate producţiei de arme nucleare, balistice şi convenţionale", a precizat Donald Trump.
În plus faţă de ordonanţa prezidenţială, Departamentul de Stat american, Departamentul Trezoreriei şi cel al Comerţului au anunţat sancţiuni împotriva Ministerului iranian al Apărării şi Organizaţiei iraniene a Industriei de Apărare, precum şi asupra a şase persoane şi trei entităţi asociate Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, conform site-ului de ştiri Axios.com.
Administraţia Donald Trump a anunţat sâmbătă decizia de reinstituire a tuturor sancţiunilor anulate prin Acordul nuclear semnat în 2015 de Iran cu marile puteri. Însă celelalte naţiuni semnatare ale Acordului - Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania - nu intenţionează să aplice sancţiunile.
Duminică, Franţa, Germania şi Marea Britanie au transmis că Statele Unite nu au nicio autoritate de a reimpune sancţiuni Iranului.
"Astăzi, se împlinesc 30 de zile de când Statele Unite au încercat să iniţieze mecanismul de reactivare, care permite unui semnatar al Acordului nucldear reimpunerea sancţiunilor multilaterale împotriva Iranului anulate în 2015 în conformitate cu Rezoluţia 2.231, adoptată de Consiliul de Securitate ONU.
Franţa, Germania şi Marea Britanie notează că Statele Unite au încetat să mai participe la aplicarea Acordului nuclear iranian prin retragerea din Acord pe 8 mai 2018. Prin urmare, notificarea în virtutea Paragrafului 11 al Rezoluţiei 2.231, primită din partea SUA şi circulată în cadrul Consiliului de Securitate ONU, nu poate avea efect legal. (...)
Ne ghidăm în continuare în funcţie de obiectivul susţinerii autorităţii şi integrităţii Consiliului de Securitate ONU", au comunicat cele trei ţări, conform Ministerului de Externe de la Paris.
Citește și: