După atacul lui Markó Béla, Ungaria face un pas înapoi și întinde mâna către Nicușor Dan

După atacul lui Markó Béla, Ungaria face un pas înapoi și întinde mâna către Nicușor Dan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După un val de critici virulente din partea fostului lider UDMR Markó Béla la adresa lui Viktor Orbán, guvernul ungar a ieșit public pentru a-și apăra poziția.

Ministrul de Externe Péter Szijjártó susţine că Budapesta a procedat corect alegând să nu se implice direct în alegerile prezidențiale din România și și-a reafirmat deschiderea de a colabora cu noul președinte Nicuşor Dan.

„Am avut dreptate să nu ne amestecăm în procesul alegerilor prezidențiale din România”, a spus Szijjártó, în contextul reuniunii miniștrilor de Externe din Organizația Statelor Turcice, organizată la Budapesta.

Declarațiile sale vin după ce Markó Béla a criticat în termeni duri sprijinul tacit oferit de premierul Viktor Orbán candidatului George Simion, liderul AUR, perceput ca o figură extremistă în România.

Mesaj de calmare după reacția electoratului maghiar

Oficialul ungar a subliniat că poziția guvernului său este una „de responsabilitate și deschidere”, reiterând interesul pentru menținerea relațiilor de bună vecinătate și protejarea drepturilor etnicilor maghiari din Transilvania și Ținutul Secuiesc.

„Ne-am exprimat disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul, în interesul comunității maghiare. Ar fi fost înțelept să spunem că refuzăm cooperarea în cazul unui anumit rezultat?”, a întrebat retoric Szijjártó, citat de MTI, via Agerpres.

Această poziționare diplomatică vine după ce maghiarii din România, în mod covârșitor, l-au respins pe candidatul susținut de Orbán.

Potrivit datelor neoficiale, aproximativ 90% dintre alegătorii de etnie maghiară au votat cu Nicușor Dan în turul doi, un semnal politic clar împotriva implicării lui Orbán.

Markó Béla: „O idee de stat rea pentru maghiarii din Transilvania”

Fostul lider UDMR Markó Béla a lansat un atac extrem de dur la adresa premierului ungar, acuzându-l că promovează o viziune politică ce dăunează comunității maghiare din afara granițelor.

„Este mai mult decât o greșeală. Este o viziune despre Europa și o idee de stat care este rea pentru maghiarii de peste graniță și foarte rea pentru maghiarii din Transilvania”, a declarat Markó într-un interviu difuzat de postul de radio ungar Klubrádió.

Declarațiile sale au reflectat nemulțumirea generalizată din rândul maghiarilor din România, care au perceput susținerea indirectă a lui George Simion drept o formă de trădare.

Simion, cunoscut pentru retorica sa naționalistă și atacurile frecvente la adresa minorităților, a fost perceput ca o alegere incompatibilă cu valorile și interesele comunității maghiare.

Orbán și frăția MAGA

Controversa a fost amplificată de un mesaj postat pe 9 mai de Viktor Orbán, în care, fără a-l numi direct pe Simion, și-a exprimat acordul cu ideile acestuia despre o „Europă a națiunilor” și creștinismul ca valoare fundamentală.

„Suntem complet de acord cu ceea ce a spus candidatul: este timpul pentru o Europă creștină”, a scris Orbán pe X (fostul Twitter).

Sprijinul acestuia a fost interpretat ca parte a unei „frății MAGA” - o referință la axa ideologică Orbán-Trump-Simion. Această asociere a generat reacții negative atât la nivelul opiniei publice din România, cât și în rândul elitei politice maghiare din Transilvania.

O mobilizare exemplară a comunității maghiare

Markó Béla a evidențiat în intervenția sa și reacția matură a electoratului maghiar.

„Turul doi al alegerilor este o dovadă concretă că maghiarii din Transilvania au bunul simț de a acționa unit în momentele cheie. Nu au ascultat de Orbán, ci și-au urmărit propriile interese”, a subliniat fostul lider UDMR.

Această decuplare de Budapesta este una rar întâlnită, având în vedere sprijinul istoric și cultural pe care guvernul ungar l-a oferit constant comunităților maghiare din afara granițelor.

În urma valului de reacții negative, Viktor Orbán a revenit cu un mesaj mai ponderat, subliniind că Ungaria nu dorește să influențeze alegerile din România.

„Guvernul maghiar consideră că poziția UDMR este decisivă, iar interesul maghiarilor din Transilvania este indicatorul pentru politica noastră”, a scris Orbán pe Facebook pe 10 mai, după o convorbire telefonică cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Această retractare parțială arată cât de sensibil este subiectul și cât de riscante pot deveni ingerințele politice în spațiul electoral al unui stat vecin, mai ales când este vorba de o comunitate bine organizată și atentă la propriile interese.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇