Dragnea a primit vești proaste și de la CEDO, și de la CAB: ”Instituțiile din justiție sunt un instrument cumplit, politizate până la ultima fibră”

Dragnea a primit vești proaste și de la CEDO, și de la CAB: ”Instituțiile din justiție sunt un instrument cumplit, politizate până la ultima fibră”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins joi, ca inadmisibilă, plângerea lui Liviu Dragnea în care contesta condamnarea sa la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarului Referendumului.

Dragnea contestase că motivarea deciziei de condamnare din 2016 nu fusese semnată decât de 3 din cei 5 judecători ai completului care a dat sentința. Nu semnaseră atunci judecătoarele Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, care s-au pensionat înainte de redactarea motivării.

CEDO a decis acum, în unanimitate și definitiv, că plângerea lui Dragnea a fost ”incompatibilă ratione materiae cu Articolul 6 al Convenției CEDO și astfel respinsă în baza Articolului 35 § 4”.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, CEDO spune că nu are competențe să se pronunțe în acest caz.

Dosarul vizitei în SUA nu se mută în provincie

Tot azi, Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca nefondată, o cerere în care fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea solicita mutarea la o instanţă din provincie a dosarului în care este judecat pentru trafic de influenţă în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump.

Pe 17 mai, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un nou dosar, în care este acuzat de trafic de influenţă (două fapte) şi folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti, dar cinci magistraţi de la această instanţă au refuzat pe rând să-l soluţioneze, după ce au făcut cereri de abţinere.

În replică, avocaţii lui Dragnea au deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care au solicitat ca dosarul să fie mutat de la Tribunalul Bucureşti, pe motiv că judecătorii de la această instanţă nu ar fi imparţiali, deoarece au semnat un memoriu faţă de modificarea legilor justiţiei pe vremea guvernării PSD.

De altfel, avocata Flavia Teodosiu a susţinut, la Curtea de Apel Bucureşti, că un număr foarte mare de magistraţi de la Tribunalul Bucureşti au semnat un memoriu împotriva susţinerilor lui Dragnea pe tema legilor justiţiei, existând o suspiciune privind lipsa de imparţialitate a judecătorilor de la această instanţă.

Avocaţii lui Dragnea au folosit formula mutării dosarului din Capitală şi atunci când au obţinut eliberarea condiţionată, fiind invocată lipsa de imparţialitate a judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti care au semnat memoriul în legătură cu legile justiţiei.

Astfel, în luna aprilie, Tribunalul Giurgiu a dispus eliberarea lui Dragnea mai devreme din Penitenciarul Rahova, unde executa o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, după ce două instanţe din Bucureşti refuzaseră acest lucru.

ADVERTISING

CAB a respins însă cererea atăzi, decizia instanţei fiind definitivă, și dosarul vizitei în SUA rămâne la Tribunalul București.

Dragnea: Eu nu sunt de vânzare

Fostul lider al PSD nu a primit ușor veștile. Într-o postare pe Facebook, Dragnea acuză ”instituțiile din justiție că sunt un instrument cumplit care calcă în picioare orice: libertatea, demnitatea dreptatea”.

El acuză că instituțiile europene sunt politizate și că se dorește reducerea sa la tăcere chiar și de peste hotare.

”Decizia venită astăzi de la CEDO, din păcate, îmi confirmă și ne confirmă că instituțiile din justiție sunt un instrument politic cumplit care calcă în picioare ORICE. Libertatea, demnitatea, dreptatea. Nu aveam nicio așteptare, recunosc, pentru că am renunțat de mult la naivitatea de a mai crede în instituțiile europene politizate până la ultima fibră și până la ultimul funcționar.

ADVERTISING

Înțelegem cu toții astăzi că străinii nu aveau cum să întoarcă o decizie instrumentată și decisă de mult, pe alte meleaguri. Mă așteptam la așa ceva, încă de când Iulia Motoc (judecătorul român de la CEDO) s-a lăudat că – indiferent de argumentele mele! – acțiunea mea va fi respinsă, iar ea se va ocupa personal de asta. Dragi români, nu mă mai miră nimic și nu mai aștept nimic. Ca și în cazul dosarului DGASPC Teleorman, și în cazul Referendumului există încălcări de procedură, există inconsistențe și breșe în argumentație. Nu i-a interesat, nu le-a păsat.

Miza rămâne, comanda primează. Iar miza a fost ca eu să fiu precum cei pe care îi vedeți astăzi în fruntea țării: predați, vânduți, slugarnici. NICIODATĂ! Știu că sunt mulți cei ce vor să fiu redus la tăcere. Nu doar aici, în România. Însă a fost un risc pe care mi l-am asumat din prima zi când am decis să lupt pentru țara asta. Nu a fost o decizie pe care am luat-o cu inima ușoară, dar a fi patriot înseamnă să îți asumi că vor fi momente când va trebui să alegi între tine și interesul țării. Iar ce nu au înțeles ei este că eu nu sunt de vânzare și nici destinul acestui popor. Mergem înainte, până la capăt, dragi români, dragi patrioți”, a scris Dragnea pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇